Translate

петък, 14 юни 2019 г.

Тарт със сладко и крем



Тарт със сладко и крем

Продукти :
за блата :
250 гр. брашно
125 гр. масло
1 бр. жълтък
50 гр. захар
50 мл. вода
1 бр. ванилия
щипка сол
за крема :
500 мл. прясно мляко
4 бр. жълтъци
100 гр. захар
60 гр. нишесте / може натурално , ванилия , ягода … каквото имате /
30 гр. масло
1 бр. ванилия
за пълнеж :
200 гр. сладко / имах остатък от малини и череши /
50 гр. смлени сурови ядки / орехи /
2 – 3 бр. банани
за украса :
250 гр. череши
100 мл. сладкарска сметана
30 гр. пудра захар
боя за хранителни цели
Приготвяне :
на блата :



Настъргваме маслото на ренде , на едро.
Пресяваме брашното.
Към него прибавяме маслото , жълтъка , студената вода , захарта , ванилията и щипката сол.
Месим до получаване на меко тесто.
Разстиламе в подходяща за печене тава с диаметър около 25 см.
Оформяме на ръка , като повдигаме отстрани.
Надупчваме с вилица.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 – 25 мин. ,
докато започне леко да се зачервява отгоре.
Готовият блат изчакваме да се охлади напълно.
на крема:





Разбиваме с помощта на миксер жълтъците,  ванилията  и половината захар / 50 гр. / 
до кремообразна маса.
Прибавяме с помощта на сито или цедка нишестето и разбъркваме на ръка или
на най – ниската степен на миксера до хомогенност.
Към прясното мляко прибавяме другата половина от захарта / 50 гр. / и
го слагаме на котлон да заври.
След като е завряло го сваляме от котлона и прибавяме на порции
кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме енергично до хомогенност.
Връщаме получената смес на котлона ,  като не спираме да бъркаме , за да не загори.
След няколко минути сместа започва да се сгъстява и се получава гъст крем.
Сваляме от котлона и към горещия крем прибавяме маслото.
Разбъркваме добре.
Получения крем завиваме със стреч фолио плътно отгоре , за да не образува коричка.
Оставяме го да се охлади напълно.
След като се е охладил може да го оставим и в хладилник.
Оформяне :






Охладения блат поставяме в подходяща чиния за сервиране.
Мажем със сладкото и посипваме орехите.
Режем бананите на шайби и ги подреждаме.
Много леко притискаме с ръце.
Охладения крем разбиваме отново с миксер и го изсипваме в здрав найлонов или
сладкарски триъгълен плик.
Може да използвате накрайник звезда за шприцоване на крема.
Шприцоваме крема върху блата , като го разпределяме равномерно.
/ Може само да намажем крема без да го шприцоваме. /
Украсяваме с череши .
Разбиваме сметаната с пудрата захар и оцветителя с миксер до сгъстяване.
С подходящ накрайник оформяме листенцата.
Оставяме в хладилник за няколко часа , за да може бисквитеният блат да поеме влагата от сладкото и от крема и да поомекне.






Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят   
Закона за авторското право и сродните му права !






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...