Тарт със сладко и крем
Продукти :
за блата :
250 гр.
брашно
125 гр.
масло
1 бр. жълтък
50 гр. захар
50 мл. вода
1 бр. ванилия
1 бр. ванилия
щипка сол
за крема :
500 мл. прясно
мляко
4 бр.
жълтъци
100 гр.
захар
60 гр.
нишесте / може натурално , ванилия , ягода … каквото имате /
30 гр. масло
1 бр.
ванилия
за пълнеж :
200 гр.
сладко / имах остатък от малини и череши /
50 гр.
смлени сурови ядки / орехи /
2 – 3 бр.
банани
за украса :
250 гр.
череши
100 мл. сладкарска сметана
30 гр. пудра
захар
боя за
хранителни цели
Приготвяне :
на блата :
Настъргваме
маслото на ренде , на едро.
Пресяваме
брашното.
Към него
прибавяме маслото , жълтъка , студената вода , захарта , ванилията и щипката
сол.
Месим до
получаване на меко тесто.
Разстиламе в
подходяща за печене тава с диаметър около 25 см.
Оформяме на
ръка , като повдигаме отстрани.
Надупчваме с вилица.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 20 – 25
мин. ,
докато започне леко да се зачервява отгоре.
докато започне леко да се зачервява отгоре.
Готовият
блат изчакваме да се охлади напълно.
на крема:
Разбиваме с
помощта на миксер жълтъците, ванилията и половината захар / 50 гр. /
до кремообразна маса.
до кремообразна маса.
Прибавяме с
помощта на сито или цедка нишестето и разбъркваме на ръка или
на най – ниската степен на миксера до хомогенност.
Към прясното мляко прибавяме другата половина от захарта / 50 гр. / и
на най – ниската степен на миксера до хомогенност.
Към прясното мляко прибавяме другата половина от захарта / 50 гр. / и
го слагаме на котлон
да заври.
След като е
завряло го сваляме от котлона и прибавяме на порции
кремообразната смес с жълтъците.
кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме
енергично до хомогенност.
Връщаме
получената смес на котлона , като не
спираме да бъркаме , за да не загори.
След няколко минути сместа започва да се сгъстява и се получава гъст крем.
Сваляме от
котлона и към горещия крем прибавяме маслото.
Разбъркваме
добре.
Получения
крем завиваме със стреч фолио плътно отгоре , за да не образува коричка.
Оставяме го да
се охлади напълно.
След като се
е охладил може да го оставим и в хладилник.
Оформяне :
Охладения
блат поставяме в подходяща чиния за сервиране.
Мажем със
сладкото и посипваме орехите.
Режем бананите на шайби и ги подреждаме.
Много леко притискаме с ръце.
Охладения крем разбиваме отново с миксер и го изсипваме в здрав найлонов или
Режем бананите на шайби и ги подреждаме.
Много леко притискаме с ръце.
Охладения крем разбиваме отново с миксер и го изсипваме в здрав найлонов или
сладкарски
триъгълен плик.
Може да
използвате накрайник звезда за шприцоване на крема.
Шприцоваме
крема върху блата , като го разпределяме равномерно.
/ Може само
да намажем крема без да го шприцоваме. /
Украсяваме с
череши .
Разбиваме
сметаната с пудрата захар и оцветителя с миксер до сгъстяване.
С подходящ
накрайник оформяме листенцата.
Оставяме в
хладилник за няколко часа , за да може бисквитеният блат да поеме влагата от
сладкото и от крема и да поомекне.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар