Крем
карамелена баклава
Ами , … влезе
ми в главата тази щурава идея и няма мира !😆😆😆
Няма как ,
трябваше да пробвам !
И ето ти
на … резултата никак не е лош !
Затова и
рецепта :
Продукти :
за
карамела :
150 гр.
захар
30 мл. вода
за блата с корите :
330 гр. кори
/ в случая 2
бр. кори с диаметър около 60 см , може и обикновени кори /
50 гр. краве
масло
100 гр.
орехи
2 с.л.
кафява захар / може и бяла /
1 ч.л.
канела
1 бр.
ванилия
за крема :
6 бр. яйца
120 гр.
захар
600 мл.
прясно мляко
Приготвяне :
Карамелизираме
захарта на котлона , като прибавяме и водата.
Направо в тавата
, при непрекъснато бъркане.
/ Тавата ми
е баш ветеран …. Ама я снимах ! /
Смиламе
орехите или ги режем на дребно.
Към тях
прибавяме кафявата захар , канелата и ванилията , като разбъркваме добре.
Готовия
карамел оставяме настрани да се охлади напълно.
Мажем корите
с разтопеното масло и поръсваме с плънката.
Завиваме на
руло и режем на шайби , широки около 3,5 см.
Получените
шайби нареждаме в кръг в тавата върху карамела.
Тавата е с
диаметър 25 – 26 см.
Може да запечете
корите във фурната , отгоре за кратко / леко да се зачервят /.
Може да
използвате и обикновени кори , като ги завивате по два броя на руло.
Отделно в дълбок съд с миксер разбиваме яйцата със захарта до удвояване и побеляване.
Отделно в дълбок съд с миксер разбиваме яйцата със захарта до удвояване и побеляване.
Много
внимателно прибавяме прясното мляко , като бъркаме на ръка.
Получената
смес изливаме върху корите.
В голяма
тава с диаметър около 35 см. , наливаме 2 л. студена вода.
В голямата
тава поставяме тавата с крем карамелената баклава.
Печем на
водна баня в загрята на 150 градуса фурна около 1 час.
Оставяме
напълно да се охлади за няколко часа в хладилник.
/ Желателно
е поне една нощ , за да се разтвори карамела /.
Обръщаме
върху подходяща чиния за сервиране.
Украсих с
разбита сметана.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар