Translate

неделя, 6 октомври 2019 г.

Крем карамелена баклава




Крем карамелена баклава
Ами , … влезе ми в главата тази щурава идея и няма мира !😆😆😆
Няма как , трябваше да пробвам !
И ето ти на … резултата никак не е лош !
Затова и рецепта :
Продукти :
за карамела :
150 гр. захар
30 мл. вода
за блата с корите :
330 гр.  кори 
/ в случая 2 бр. кори с диаметър около 60 см , може и обикновени кори /
50 гр. краве масло
100 гр. орехи
2 с.л. кафява захар / може и бяла /
1 ч.л. канела
1 бр. ванилия
за крема :
6 бр. яйца
120 гр. захар
600 мл. прясно мляко
Приготвяне :
Карамелизираме захарта на котлона , като прибавяме и водата.
Направо в тавата , при непрекъснато бъркане.
/ Тавата ми е баш ветеран …. Ама я снимах ! /

Смиламе орехите или ги режем на дребно.
Към тях прибавяме кафявата захар , канелата и ванилията , като разбъркваме добре.
Готовия карамел оставяме настрани да се охлади напълно.
Мажем корите с разтопеното масло и поръсваме с плънката.
Завиваме на руло и режем на шайби , широки около 3,5 см.
Получените шайби нареждаме в кръг в тавата върху карамела.
Тавата е с диаметър 25 – 26 см.

Може да запечете корите във фурната , отгоре за кратко / леко да се зачервят /.
Може да използвате и обикновени кори , като ги завивате по два броя на руло.
Отделно в дълбок съд с миксер разбиваме яйцата със захарта до удвояване и побеляване.
Много внимателно прибавяме прясното мляко , като бъркаме на ръка.
Получената смес изливаме върху корите.

В голяма тава с диаметър около 35 см. , наливаме 2 л. студена вода.
В голямата тава поставяме тавата с крем карамелената баклава.
Печем на водна баня в загрята на 150 градуса фурна около 1 час.
Оставяме напълно да се охлади за няколко часа в хладилник.
/ Желателно е поне една нощ , за да се разтвори карамела /.
Обръщаме върху подходяща чиния за сервиране.
Украсих с разбита сметана.















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...