Translate

петък, 17 април 2020 г.

Великденски бисквитени кошнички






Великденски бисквитени кошнички
Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_17.html

Рецептата е за около 30 бр. кошнички.
Продукти :
за тестото :
3 бр. яйца
250 гр. захар
800 гр. брашно / около /
130 гр. кисело мляко
75 гр. краве масло
сок от един голям лимон / около 80 мл. /
кора от един лимон
10 гр. амонячна сода / едно пакетче /
2 бр. ванилия
щипка сол
червена , зелена и жълта боя за хранителни цели
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг/ :
90 гр. белтък / около 3 бр. белтъци /
240 гр. захар
45 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта , ванилията и солта.

Прибавяме към тях разтопеното масло / да е течно , но не горещо / и сока от лимон.
Прибавяме към киселото мляко амонячната сода / сместа шупва /
и я прибавяме към сместа с яйцата.
Прибавяме и кората от лимон.

Прибавяме брашното на порции.
В продуктите написах 800 гр. брашно , но вие сложете отначало около 700 гр.
Постепенно прибавяйте още от брашното , докато получите
меко не лепнещо тесто.

Оформяме кошничките , като късаме от тестото топче долу – горе колкото голям орех.
Поставяме го във формички за тарталетки или в силиконови формички.
С пръсти оформяме кошничката , като дъното ѝ е с дебелина около 5 мм. , 
а стените около 3  мм.
Надупчваме дъното на кошничките с шишче или клечка за зъби , 
за да не се издува при печенето.

След това оформяме дръжките.
Разточваме с ръце фитил с дължина около 20 см.
Сгъваме го на две и го усукваме.
Прегъваме го като полукръг / дъга /.
Забождаме по половин клечка за зъби в основата на двата края на всяка дръжка ,
с острата част навън , за да може после по – лесно да я монтираме към кошничката.
Внимаваме големината на дръжката да отговаря на кошничката.
По – добре да е по – малка , отколкото по – голяма.
След това оформяме яйчицата.
Големината им да не е повече отколкото лешник.
/ Не се старах да са еднакви , но да не са големи ,
защото при печенето се надуват и няма да се съберат в кошничките. /
Печем всички части върху хартия за печене или тефлонова подложка.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 15 мин. , до много леко позачервяване
Не ги препичайте , ще станат твърди!



 
Оцветяваме яйцата в червено , зелено и жълто , с помощта на четка за рисуване.
Използвах гел бои , но може да използвате и суха боя , 
като прибавяте няколко капки вода.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлона.
Отделно си приготвяме чаша с гореща вода и силиконова четка ,
с която от време на време обираме по края , за да не се образуват кристали.
След като заври , може да намалим с една степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците с щипката сол.
/ Когото температурата на захарния сироп е около 90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата на захарния сироп достигне 127 градуса ,
добавяме лимонената киселина , разбъркваме добре и махаме от огъня.
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. /
Веднага вливаме захарния сироп на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още 3 – 4 мин.
Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :
След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп , 
засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Снимки от приготвянето на този крем може да видите в тази рецепта :


За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и 
накрайници за листа и малък кръгъл отвор.
/ Може да използвате здрави найлонови пликове ,
като им отрежете връхчетата съвсем в края. /
Сглобяваме кошничките т.е. „монтираме“ им дръжките.
/ Много внимателно , за да не се натрошат. /
Шприцоваме от крема.
Подреждаме внимателно яйчицата и доукрасяваме.
Шприцовах листенца с накрайник за листа.
Внимание ! Това е бисквитено тесто , и кошничките са хрупкави като бисквитки !
Ако искате кошничките да са меки , трябва да използвате бакпулвер , 
вместо амонячна сода.

Получиха се много сладурски кошнички , 
които наистина ми създадоха празнично настроение 😍 😍 😍 !

































Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...