Гъста копривена чорбица
Мноого я
обичам тази супа от коприва! 😍 😋
Когато бях
дете и ходехме на село / … беше доооста отдавна … :) :) :) /
в сезона
на копривата винаги карах маминка / т.е. баба ми / да ми я сготви.
Ами минаха
вече девет години откакто маминка не е между нас.
Много я
обичах ! Винаги ще ми липсва … 😍 😢
Тази
рецепта посвещавам на нея.
На село
съм изкарвала най – страхотните си ваканции!
Изобщо
щастливо и безгрижно детство!
Чист
въздух , река , планина … Ех ... ,беше!
Нашите
деца изобщо не могат да си го и представят това … за съжаление!
И така
малко се поотплеснах … а сега рецептата с някои добавки от мен :
Продукти:
200 гр.
коприва
4 – 5 стръка
пресен лук / или една глава стар /
1 бр. морков или 1 бр. чушка / може и двете /
100 гр. ориз
30 гр. масло
50 мл. олио / може само олио около 100 мл. /
4 с. л.
червен пипер
/ може да сложите и по - малко червен пипер, но ние у дома си я обичаме така - с много /
1 ч. л.
черен пипер
2 с.л. сол
1 ч.л.
куркума
щипка чили
1 кубче
зеленчуков бульон / може и без него /
4 бр. яйца
Приготвяне :
Нарязваме пресния лук на дребно.
Настъргваме
моркова и нарязваме чушката.
Копривата също режем на дребно или я смиламе с чопър / или
робот /.
1. за мултикукър херметик
Първо в подходящ малък съд запържваме
лука в олиото / на котлон /.
П Прибавяме червения пипер и леко го запържваме и него.
Прехвърляме го в купата на кукъра и прибавяме моркова / чушката , копривата , ориза , солта , черния пипер , куркумата , чилито и зеленчуковия бульон.
Смесваме
всички продукти и наливаме около 3 л. гореща вода.
Готвим на
програма супа 20 мин.
Разбиваме
яйцата като за омлет.
След като супата е готова и още докато е гореща ги прибавяме,като бъркаме с вилица, така, че да се пресекат.
2. Може
да я сготвите и на котлон в тенджера.
След като сме задушили лука в олиото и сме прибавили и
червения пипер, който запържваме за кратко, прибавяме
чушката/моркова. Прибавяме копривата и също задушаваме за кратко.
Наливаме около 3 литра гореща вода и оставяме да се посвари.
Прибавяме ориза и подправките.
Когато ориза
се е сварил махаме супата от котлона и
още докато е гореща прибавяме яйцата, като разбъркваме с вилица.
Те стават
като на парцали – в това им е чара.
Ако не
обичате гъста супа може да добавите още малко вода.
Уверявам ви
вкусът е невероятен!
Моля , не
копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски
и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не
представяйте рецептата като ваша ,
само след
като сте направили нищожни промени към нея !
Моля ,
използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/03/1-2.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар