Translate

петък, 18 октомври 2019 г.

Кекс – Пандишпан



Кекс – Пандишпан

Този пандишпан / както го нарича майка ми / , 
ми навява спомен от детството / … беше доооста отдавна  … /!
Колко беше хубаво да се събудиш сутрин и цялата къща да ухае
на прясно изпечен пандишпан – незабравимо !😢😍😉
Моята майка е голям майстор на пандишпана!
Това е кекс без набухватели и без добавки.
Просто само брашно , захар и яйца.
Но , големият майсторлък е в разбиването и изпичането му!
Резултата е нещо много пухкаво , леко и вкусно!
Ще се опитам да ви го представя :
Продукти :
5 бр. яйца
150 гр. захар
150 гр. брашно
15 гр. какао
2 бр. ванилия

Общо взето принципа на пандишпана е :
на всяко едно яйце се добавя 30 гр. захар и 30  гр. брашно!
Т.е. на :
6 бр. яйца – 180 гр. захар – 180 гр. брашно
7 бр. яйца – 210 гр. захар – 210 гр. брашно и т.н.
Приготвяне :
В подходящ  дълбок съд с  миксер разбиваме / на най – високата му скорост /
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Разбиваме докато се получи пухкав крем , който оставя следи.
Пресяваме брашното и го прибавяме постепенно , 
като бъркаме на ръка и внимаваме да не спадне.
Изсипваме получената смес в намазана с масло форма за кекс , 
като отделяме малка част от нея.
Към отделената смес прибавяме какаото.
Винаги пресявам какаото през цедка или сито , за да не стане на бучки!
Разбъркваме до хомогенност.
Изливаме кафявата смес с лъжица по средата в кръг.
С вилица загребваме от външната страна на формата и 
завъртваме по посока на часовниковата стрелка.
Правим спираловидно движение в кръг , 
за да се получи интересна украса отвътре от какаовата смес.
Печем на 180 градуса в загрята фурна около  35 – 40 мин.
Внимание :  Не отваряйте фурната първите около 20 – 25 мин. , преди пандишпана да се надигнал  достатъчно , защото при нахлуването на студен въздух може да спадне!
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме го върху решетка.


Когато напълно е изстинал , може да го извадим от формата за печене.
Използвам силиконова форма за печене – просто е страшно удобно !
Обръщаме го в подходяща за сервиране чиния.





Може да го полеем с шоколад , карамел и др.
Може да го поръсим с пудра захар – класика !








Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...