Кекс – Пандишпан
Този
пандишпан / както го нарича майка ми / ,
ми навява спомен от детството / … беше
доооста отдавна … /!
Колко беше
хубаво да се събудиш сутрин и цялата къща да ухае
на прясно изпечен пандишпан –
незабравимо !😢😍😉
Моята майка
е голям майстор на пандишпана!
Това е кекс
без набухватели и без добавки.
Просто
само брашно , захар и яйца.
Но ,
големият майсторлък е в разбиването и изпичането му!
Резултата
е нещо много пухкаво , леко и вкусно!
Ще се
опитам да ви го представя :
Продукти :
5 бр. яйца
150 гр.
захар
150 гр.
брашно
15 гр. какао
2 бр.
ванилия
Общо взето принципа на пандишпана е :
на всяко
едно яйце се добавя 30 гр. захар и 30
гр. брашно!
Т.е. на :
6 бр. яйца –
180 гр. захар – 180 гр. брашно
7 бр. яйца –
210 гр. захар – 210 гр. брашно и т.н.
Приготвяне :
В
подходящ дълбок съд с миксер разбиваме / на най – високата му скорост /
яйцата
със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Разбиваме
докато се получи пухкав крем , който оставя следи.
Пресяваме
брашното и го прибавяме постепенно ,
като бъркаме на ръка и внимаваме да не
спадне.
Изсипваме
получената смес в намазана с масло форма за кекс ,
като отделяме малка част от
нея.
Към
отделената смес прибавяме какаото.
Винаги
пресявам какаото през цедка или сито , за да не стане на бучки!
Разбъркваме
до хомогенност.
Изливаме
кафявата смес с лъжица по средата в кръг.
С вилица
загребваме от външната страна на формата и
завъртваме по посока на
часовниковата стрелка.
Правим
спираловидно движение в кръг ,
за да се получи интересна украса отвътре от
какаовата смес.
Печем на 180
градуса в загрята фурна около 35 – 40
мин.
Внимание : Не отваряйте фурната първите около 20 – 25
мин. , преди пандишпана да се надигнал
достатъчно , защото при нахлуването на студен въздух може да спадне!
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме го
върху решетка.
Когато
напълно е изстинал , може да го извадим от формата за печене.
Използвам
силиконова форма за печене – просто е страшно удобно !
Обръщаме го в
подходяща за сервиране чиния.
Може да го
полеем с шоколад , карамел и др.
Може да го
поръсим с пудра захар – класика !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското
право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар