с цедено кисело мляко и ягоди
Ще ми
помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_25.html
Това е рецепта за кето торта т.е. без брашно и без захар.
Като подсладител съм използвала стевия ,
но вие може да я замените с мед или захар на вкус.
Продуктите са за торта с диаметър 18 – 20 см.
Продукти :
за блата :
150 гр.
орехи / може и бадеми /
50 гр. кокосови стърготини
30 гр. краве масло
няколко капки есенция / лимон , лайм , ванилия … /
за бялата част от крема :
1 кг. цедено кисело мляко
250 гр. маскарпоне
30 мл. стевия / може и мед на вкус /
/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /
3 с.л. чиа
няколко капки есенция / лимон , лайм , ванилия … /
20 гр. желатин / желателно е от животински произход /
120 мл. вода
за червената част от крема :
100 гр. горски плодове
няколко капки сок от лимон
1 ч.л. стевия
за слоя с ягодите :
400 гр. ягоди
200 мл. / около / плодов чай с червен цвят / горски плодове , каркаде … /
1 с.л. стевия
няколко капки сок от лимон
10 гр. желатин
60 мл. вода
Приготвяне :
на блата :
Смиламе орехите до възможно най – ситно.Към тях прибавяме кокосовите стърготини и разтопеното масло.
Разбъркваме много добре.
Поставяме
ринга върху подходяща чиния за сервиране или
подложка за торта.
Прехвърляме сместа и я разпределяме равномерно , като я притискаме ,
за да получим нещо като блат.
/ Ако нямате ринг , може да използвате свалящ се ринг от тавичка
или в краен
случай да съберете тортата в
прозрачна дълбока стъклена купа. /
на белия крем :
Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
Отделно разбъркваме цеденото кисело мляко , маскарпонето и стевията.
Прибавяме чиата и разбъркваме.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
и също го прибавяме , като разбъркваме много добре.
Отделяме от крема около 2 с.л. за червената смес.
Полученият крем изсипваме върху блата и подравняваме.
на червения крем :
Смиламе горските плодове и около 50 гр. от ягодите / 5 – 6 бр. ягодки /
с прибавения сок от лимон и стевията.
Към тази смес прибавяме отделените две лъжици от белия крем и разбъркваме добре.
Получената червена смес изсипваме в кръг по средата на белия крем.С голяма вилица правим спираловидно разбъркване ,
като загребваме от края , отдолу и навътре към центъра ,
за да се образува интересна шарка при разрязване.
/Дано стана ясно!/
Оставяме в хладилник да стегне.
В това време си приготвяме червения чай около 200 мл.
Изчакваме да се охлади и прибавяме стевията и няколко капки сок от лимон.
Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
Изваждаме тортата от хладилника и нареждаме ягодите отгоре.
Втечняваме желатина и отделяме около 1 с.л. от него за да глазираме ягодите.
Другият желатин прибавяме към чая и разбъркваме добре.
Поливаме ягодите внимателно със тази смес.
Отгоре наредих няколко ягоди и няколко череши ,
които глазирах / намазах с четка / с отделения желатин.
След като тортата стегна напълно , отстраних ринга много внимателно.
Желателно е тортата да стяга поне една нощ.
/ Аз този път не изчаках и не беше стегнала идеално. /
Поръсих със сурови филирани бадеми и настърган шоколад / 85 % какао / .
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_25.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Браво, страхотно изглежда! Заинтригувахте ме!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
Изтриване