Translate

четвъртък, 14 януари 2021 г.

Ябълков щрудел "Роза"




Ябълков щрудел "Роза"

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html

Продукти :

400 гр. кори за баница

 

около 5 – 6 средно големи ябълки

сок от един лимон / прясно изцеден /

70 гр. кафява захар / може и бяла /

 

150 гр. орехи

75 гр. бадеми

75 гр. кашу

/ ядките са сурови /

70 гр. стафиди / черна и златна /

40 гр. червена боровинка

2 с.л. кафява захар

1 бр. ванилена захар

1 ч.л. канела

1 ч.л. подправка коледен микс  /може да съдържа : карамфил , бахар , кардамон , джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н.  /

 

за намазване на корите :

около 125 гр. краве масло / едно пакетче /  или олио

 

Приготвяне :

Смиламе орехите , бадемите и кашуто на средно с помощта на чопър ,

като прибавяме 2 – те лъжици захар , ванилената захар , канелата и коледната подправка.

/ Може да нарежем ядките с нож. /



Към тях прибавяме стафидите и червената боровинка.


Почистваме ябълките и ги настъргваме на тънки шайби /около 2 мм /

с помощта на ренде или ги режем с нож.

/ Внимание - Не белим ябълките ! /

 

Поливаме шайбите ябълки със сока от прясно изцедения лимон и ги поръсваме с кафявата захар / 70 гр. /.

Внимателно ги разбъркваме.


Взимаме една кора , мажем я с масло и я поръсваме с около 2 с.л. от сместа с ядките.


Прихлупваме външните краища навътре / около 5 – 6 см. /.


Мажем с масло прихлупените краища и отново ги прихлупваме / завиваме /.

Ширината на прихлупване е около 5 – 6 см.

Когато остане ширина около 10 см , нареждаме шайбите с ябълки ,

така , че частта с кората на ябълката да стърчи над нивото на кората.

 



Накрая прихлупваме кората на две , така че да се образува лента с ширина около 5 см. ,

над която да стърчат леко шайбите ябълки.

По този начин завиваме всички кори.

Нареждаме корите в кръгла тава / диаметър около 27 см. / върху хартия за печене.

Завиваме ги една след  друга , като охлюв.

Получава се много красиво , като роза.

Ако ви остане от сместа с ядките , просто поръсете с нея отгоре.

Отделилият се сок от ябълките също поливаме отгоре.

 





Печем в загрята до 180 градуса фурна около 25 мин. ,

докато леко се позачерви.

 


Получи се нещо много красиво на вид и невероятно на вкус.

По желание може да поръсите с пудра захар.

 



Аз направих две розички в по – малки тавички , 

защото едната беше постна / с олио / , а другата с краве масло.

 






Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...