Ябълков щрудел "Роза"
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html
Продукти :
400 гр. кори за баница
около 5 – 6 средно големи ябълки
сок от един лимон / прясно изцеден /
70 гр. кафява захар / може и бяла /
150 гр. орехи
75 гр. бадеми
75 гр. кашу
/ ядките са сурови /
70 гр. стафиди / черна и златна /
40 гр. червена боровинка
2 с.л. кафява захар
1 бр. ванилена захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. подправка коледен микс /може да съдържа : карамфил , бахар , кардамон , джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н. /
за намазване на корите :
около 125 гр. краве масло / едно пакетче / или олио
Приготвяне :
Смиламе орехите , бадемите и кашуто на средно с помощта на чопър ,
като прибавяме 2 – те лъжици захар , ванилената захар , канелата и коледната подправка.
/ Може да нарежем ядките с нож. /
Към тях прибавяме стафидите и червената боровинка.
Почистваме ябълките и ги настъргваме на тънки шайби /около 2 мм /
с помощта на ренде или ги режем с нож.
/ Внимание - Не белим ябълките ! /
Поливаме шайбите ябълки със сока от прясно изцедения лимон и ги поръсваме с кафявата захар / 70 гр. /.
Внимателно ги разбъркваме.
Взимаме една кора , мажем я с масло и я поръсваме с около 2 с.л. от сместа с ядките.
Прихлупваме външните краища навътре / около 5 – 6 см. /.
Мажем с масло прихлупените краища и отново ги прихлупваме / завиваме /.
Ширината на прихлупване е около 5 – 6 см.
Когато остане ширина около 10 см , нареждаме шайбите с ябълки ,
така , че частта с кората на ябълката да стърчи над нивото на кората.
Накрая прихлупваме кората на две , така че да се образува лента с ширина около 5 см. ,
над която да стърчат леко шайбите ябълки.
По този начин завиваме всички кори.
Нареждаме корите в кръгла тава / диаметър около 27 см. / върху хартия за печене.
Завиваме ги една след друга , като охлюв.
Получава се много красиво , като роза.
Ако ви остане от сместа с ядките , просто поръсете с нея отгоре.
Отделилият се сок от ябълките също поливаме отгоре.
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 25 мин. ,
докато леко се позачерви.
Получи се нещо много красиво на вид и невероятно на вкус.
По желание може да поръсите с пудра захар.
Аз направих две розички в по – малки тавички ,
защото едната беше постна / с олио / , а другата с краве масло.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар