Translate

събота, 20 октомври 2018 г.

Торта с панделка


Торта с панделка

Така я нарекох , заради панделката която ми се получи от глазурата.
Търсех идеи за торта , искаше ми си да не е нещо съвсем традиционно.
Тогава попаднах на тази рецепта за торта с шоколадови топчета.
Стори ми се интересна и реших да я направя.
И така :

1. Продукти за блата :
5 яйца
щипка сол
150 гр. захар
30 мл. сок от лимон
30 мл. олио
130 гр. брашно
50 гр. нишесте / в случая царевично , но може и пшенично /
кората от един лимон 

2. Продукти за топчетата
150 гр. бисквити
4 с.л. сладко / ползвах от череши едно бурканче от 360 гр. , такова имах /
2 с.л. какао

3. Продукти за крема :
2 яйца
150 мл. прясно мляко
200 гр. захар
200 гр. масло
1 бр. ванилия

4. Продукти за белия крем :
400 гр. сладкарска извара
150 гр. маскарпоне
4 с.л. пудра захар

5. Продукти за глазурата:
150  гр. черен шоколад 
100  гр. масло

1.Блат
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме с миксер белтъците със щипка сол и 100 гр. от захарта до пухкав сняг.
Отделно разбиваме жълтъците с останалите 50 гр. захар и добавяме лимоновия сок , кората от лимона и олиото.
Смесваме двете смеси като внимателно бъркаме без миксер.
Прибавяме пресятото брашно и нишестето.
Изливаме получената смес в тава със свалящ се ринг / диаметър 24 см / върху хартия за печене.
Печем в загрята  фурна на 180 градуса около 30 минути.
Пробваме с дървена клечка дали е изпечен .
Когато е готов го оставяме да се охлади и го режем на четири блата.






2. Топчетата
Смиламе бисквитите. Към тях прибавяме какаото и сладкото.
Получава се леко лепкаво тесто от което оформяме около 20 бр. малки топчета.
Оставяме ги във фризер да стегнат.






3. Крема 
Разбиваме яйцето със захарта и прибавяме прясното мляко.
Сгъстяваме на котлона при непрекъснато бъркане.
Разбиваме с миксер маслото и към него прибавяме охладена горната смес.
Така крема е готов.

4. Белия крем
Разбиваме за кратко с миксер изварата , маскарпонето и пудрата захар.

5. Глазурата
Загряваме в микровълновата около 1 мин. шоколада и маслото.
Бъркаме до хомогенна смес.



След като сме приключили с подготвителните етапи започваме сглобяването на тортата.
Слагаме първия блат и мажем с 1/3 от глазурата.
Оставяме за кратко в хладилник да стегне.
Разделяме сладкото на две части и мажем с едната част.
Поставяме следващия блат.
Разделяме крема на две части и мажем с едната част блата.
Слагаме шоколадовите топчета като ги  разпределяме симетрично.
Мажем върху тях останалия крем и поставяме третия блат.
Пак слагаме 1/3 от глазурата и след това сладкото.
Поставяме последния блат.
Оформяме нещо като панделка с останалата глазура.
Оставяме тортата за няколко часа в хладилник да стегне.
Може всеки блат да се „сиропира“ с 3 с. л. прясно мляко / това е за тези , които обичат много сочни торти/.
Накрая украсяваме с белия крем.
Получава се много интересна и ефектна торта при разрязване.
Вкусът е невероятен.




 






Идеята за тази торта е от тук:

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_DVGU__EjMo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3g-PZBnjXkA-NypVP91bEo8fAdi3yo7nqpw7idEfp9yX9mwmmURCIWD24

 с някои промени в рецептата от мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...