Торта с панделка
Така я нарекох ,
заради панделката която ми се получи от глазурата.
Търсех идеи за
торта , искаше ми си да не е нещо съвсем традиционно.
Тогава попаднах
на тази рецепта за торта с шоколадови топчета.
Стори ми се
интересна и реших да я направя.
И така :
1. Продукти за блата :
5 яйца
щипка сол
150 гр. захар
30 мл. сок от
лимон
30 мл. олио
130 гр. брашно
50 гр. нишесте /
в случая царевично , но може и пшенично /
кората от един
лимон
2. Продукти за топчетата
4 с.л. сладко /
ползвах от череши едно бурканче от 360 гр. , такова имах /
2 с.л. какао
3. Продукти за крема :
2 яйца
150 мл. прясно
мляко
200 гр. захар
200 гр. масло
1 бр. ванилия
4. Продукти за белия крем :
400 гр.
сладкарска извара
150 гр.
маскарпоне
4 с.л. пудра
захар
5. Продукти за глазурата:
150
гр. черен шоколад
100
гр. масло
1.Блат
Разделяме яйцата
на жълтъци и белтъци.
Разбиваме с
миксер белтъците със щипка сол и 100 гр. от захарта до пухкав сняг.
Отделно разбиваме
жълтъците с останалите 50 гр. захар и добавяме лимоновия сок , кората от лимона
и олиото.
Смесваме двете
смеси като внимателно бъркаме без миксер.
Прибавяме
пресятото брашно и нишестето.
Изливаме
получената смес в тава със свалящ се ринг / диаметър 24 см / върху хартия за
печене.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 30
минути.
Пробваме с
дървена клечка дали е изпечен .
Когато е готов го
оставяме да се охлади и го режем на четири блата.
2. Топчетата
Смиламе
бисквитите. Към тях прибавяме какаото и сладкото.
Получава се леко
лепкаво тесто от което оформяме около 20 бр. малки топчета.
Оставяме ги във
фризер да стегнат.
3. Крема
Разбиваме яйцето
със захарта и прибавяме прясното мляко.
Сгъстяваме на
котлона при непрекъснато бъркане.
Разбиваме с
миксер маслото и към него прибавяме охладена горната смес.
Така крема е
готов.
4. Белия крем
Разбиваме за
кратко с миксер изварата , маскарпонето и пудрата захар.
5. Глазурата
Загряваме в
микровълновата около 1 мин. шоколада и маслото.
Бъркаме до
хомогенна смес.
След като сме
приключили с подготвителните етапи започваме сглобяването на тортата.
Слагаме първия
блат и мажем с 1/3 от глазурата.
Оставяме за
кратко в хладилник да стегне.
Разделяме
сладкото на две части и мажем с едната част.
Поставяме
следващия блат.
Разделяме крема
на две части и мажем с едната част блата.
Слагаме
шоколадовите топчета като ги
разпределяме симетрично.
Мажем върху тях
останалия крем и поставяме третия блат.
Пак слагаме 1/3
от глазурата и след това сладкото.
Поставяме
последния блат.
Оформяме нещо
като панделка с останалата глазура.
Оставяме тортата
за няколко часа в хладилник да стегне.
Може всеки блат
да се „сиропира“ с 3 с. л. прясно мляко / това е за тези , които обичат много
сочни торти/.
Накрая украсяваме
с белия крем.
Получава се много
интересна и ефектна торта при разрязване.
Вкусът е
невероятен.
Идеята за тази торта е от тук:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_DVGU__EjMo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3g-PZBnjXkA-NypVP91bEo8fAdi3yo7nqpw7idEfp9yX9mwmmURCIWD24
Няма коментари:
Публикуване на коментар