Сладкиш с ябълки
За тестото :
113 гр. масло - меко
със стайна температура / около едно пакетче /
150 гр. захар /
¾ ч.ч. /
4 бр. жълтъци
60 гр. заквасена
сметана / ¼ ч.ч. /в
случая сложих сладкарска сметана //
кора от един
лимон
5 гр. ванилия / 1
пакетче /
10 гр. бакпулвер
щипка сол
250 гр. брашно –
пресято / 2 ч.ч. /
Разбиват се
маслото и захарта до кремообразна смес . Към тях се прибавят жълтъците ,
сметаната ,
кората от лимона и ванилията.
Отделно се
смесват брашното , бакпулвера и солта до хомогенна смес.
Смесват се двете
смеси и се разбърква добре.
Ябълкова плънка :
4-5 бр. ябълки /
имах и една круша сложих и нея /
сок от един лимон
3 гр. канела / 1
с. л. /
30 гр. брашно / 4
с. л. /
Ябълките се
обелват и почистват. Нарязват се на шайби.
Посипват се с
брашното и канелата.
Белтъчен крем :
4 бр. белтъци
щипка сол
150 гр. захар
Белтъците се
разбиват със солта и постепенно се прибавя захарта
до получаването
на пухкав крем като сняг.
В намазана с
масло тава със свалящ се ринг / диаметър 26 см. /
се слага първо
тестото и се заглажда.
Върху тестото се
разпределят равномерно ябълките.
Печем в загрята
на 180 градуса фурна около 40 мин.
След това
изваждаме и слагаме равномерно белтъчения крем.
Допичаме около 15
мин. на 160 градуса докато започне крема отгоре да става златисто кафяв.
Добре е преди
сервиране да се изчака да се охлади напълно .
Тази рецепта
видях случайно.
Първо ми хареса
колко ефектен е вида на самия сладкиш . Получава се нещо като торта .
След това ми
хареса с това , че всички съставки почти винаги са налични в дома на една
домакиня.
Приготвя се
сравнително бързо и не изисква кой знае какви усилия.
И последно искам
да споделя , че всички вкъщи много харесаха лекия и приятен вкус.
Опитайте да го
приготвите. Със сигурност ще ви хареса.
Рецептата видях
ето тук :
https://www.homecookingadventure.com/recipes/apple-meringue-cake?fbclid=IwAR0vV1h18JFJxCfFp6vNVP0f_pyZnscVe4PPKDvDOyZ1xhhVgdC8qtrSMzw
Няма коментари:
Публикуване на коментар