Домашна пица
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
Ще
ми помогнете в популяризирането на блога ,
като
споделяте този линк с рецептата :
За тестото :
250 мл. прясно
мляко / леко топло /
1 пакетче суха
мая 7 гр. или половин кубче прясна мая 20 гр.
1 с. л. захар
5 с. л. брашно
Горните съставки
се разбъркват добре
и се оставят около
10 мин. , за да се активира маята.
Сместа леко
шупва.
Тази смес се
прибавя към:
550 - 600 гр. брашно /
пресято /
/Обикновено точно 600 гр. /
1 с. л. сол / равна /
2 бр. яйца
10 с. л. олио
Омесва се много меко
тесто и без да се
изчаква да втасва се оформят пиците.
Ако ви се стори , че тестото е прекалено лепкаво
/ зависи от вида на брашното / ,
може да добавите още малко брашно.
Може да ги оформите с точилка или на ръка ,
като поръсвате с минимално количество брашно.
Това количество е
достатъчно за четири пици с диаметър 30 см.
или за пет пици с диаметър 25 см.
След дългогодишното ми правене на пици по тази рецепта ,
мога да кажа че най - добре ми се получават когато разделя
тестото на четири топки.
Всяка топка разточвам на кръг с диаметър около 30 см.
Разточвам с минимално количество брашно.
Разточените платки прехвърлям върху хартия за печене или
тефлонова подложка в голямата тава на фурната.
Всяка пица мажа с 2 - 3 с. л. доматено пюре или
лютеница.
Поръсвам обилно със смес от кашкавал и моцарела.
След това разпределям царевицата
/ грах , кисели краставички - зависи от предпочитанията /.
Обикновено правя пицата с риба тон.
Една малка консерва ми стига за 2 или 3 пици - според това колко искам да се усеща рибата тон.
Може да наредите пилешко месо , бекон , филе , луканка , колбас и др.
Отново поръсвам със сместа от кашкавал и моцарела ,
но този път съвсем леко.
Поръсвам с черен пипер.
Най - отгоре нареждам шайби домат или ивици чушка.
Пиците се поръсват с :
/ Количества са за всички пици и са ориентировъчни. /
/ Количества са за всички пици и са ориентировъчни. /
500 - 550 гр. настърган кашкавал
/ моцарела , гауда и др. /
250 гр. филе /
колбас , варено месо / или риба тон от консерва - 140 гр. отцедена /
250 гр. царевица / от консерва /
200 - 250 гр. гъби
, краставички или 200 гр. грах от консерва
100 гр. сирене / по желание /
Може да добавите синьо сирене / по желание /
или да поръсите леко с някакъв вид твърдо сирене.
Може да прибавяте също нарязани на шайби домат , чушка и др.
Количествата може да варират според вашия вкус!
Може да се
добавят и други продукти по желание.
Може да използвате хартия за печене -
по - лесно се оформят пиците и е по - удобно.
Пиците се пекат
в загрята до 220 градуса фурна около 15 - 20 мин.,
в зависимост от това колко тънки сте ги разточили.
Вкъщи това е
любимата пица.
Става много
вкусна и хрупкава.
Приготвя се бързо
, защото не е необходимо да се чака тестото да втасва.
Може да правите
различни по големина и дебелина пици ,
според вашия вкус.
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :
Благодаря
на всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар