Кекс с банани
Продукти :
3 бр. големи
банана / около 20 – 22 см /
4 бр. яйца
150 гр.
захар
250 гр.
брашно
70 гр. масло
7 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
1 ч.л.
куркума
1 ч.л. сода
за хляб
10 гр. какао
2 с.л.
прясно мляко / или вода /
Приготвяне:
Бананите разбиваме
с пасатор или чопър.
Разделяме
яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме белтъците със 100 гр. от
захарта и ванилията до пухкав крем / сняг /.
Трябва да се
разбият добре до пълното разтваряне на захарта.
При
разтриване между пръстите от белтъчния крем не трябва да се усещат кристалчета захар.
Отделно
разбиваме жълтъците и
останалите 50 гр. захар до побеляване.
Прибавяме
към тях разтопеното масло и разбитите банани.
Пресяваме
брашното с бакпулвера. Добавяме към тях содата и куркумата .
Прибавяме ги
към сместа с жълтъците.
Бъркаме на
ръка.
Съединяваме
двете смеси и бъркаме внимателно .
Намазваме
формата за кекс с масло.
Ползвах две
малки силиконови форми /около 20 – 22 см. /.
Може да
използвате една по – голяма форма.
Изсипваме
готовата смес във формата , като оставяме малко от нея.
Прибавяме
пресятото какао и млякото.
Изливаме
кафявата смес с лъжица по средата в кръг.
С вилица
загребваме от външната страна на формата
и завъртваме по посока на часовниковата стрелка.
Правим
спираловидно движение в кръг , за да се получи интересна украса отвътре от
какаовата смес.
Печем на 180
градуса в загрята фурна около 45 – 50 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Може да украсите по желание.
Аз гарнирах със смес от 30 гр. бял и 30 гр. черен шоколад , разтопен за няколко минути в микровълновата.
Може да украсите по желание.
Аз гарнирах със смес от 30 гр. бял и 30 гр. черен шоколад , разтопен за няколко минути в микровълновата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар