Тутманик „Дебеланко“
Продукти :
500 гр. брашно
2 яйца
½ кубче прясна мая / 21 гр. /
180 мл. вода
70 мл. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Плънка :
200 гр. кисело мляко
1 к.л. сода за хляб
2 бр. яйца
250 гр. сирене / 200 гр. извара + 50 гр. сирене /
100 гр. кашкавал
За намазване :
70 гр. масло
1 яйце
Приготвяне :
В топлата вода натрошаваме маята .
Прибавяме захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
Прибавяме захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
Изчакваме да шупне.
Слагаме пресятото брашно в подходящ съд и правим кладенче в него.
Прибавяме солта , яйцата , олиото и сместа с маята.
Слагаме пресятото брашно в подходящ съд и правим кладенче в него.
Прибавяме солта , яйцата , олиото и сместа с маята.
Месим до
получаване на меко тесто.
Оставяме го да втасва.
Времето за втасване може да бъде различно в зависимост от околната температура.
Когато удвои обема си значи е готово.
Времето за втасване може да бъде различно в зависимост от околната температура.
Когато удвои обема си значи е готово.
Докато чакаме си приготвяме плънката:
Разбиваме яйцата.
Към киселото мляко прибавяме содата .
Трябва леко да шупне.
Към киселото мляко прибавяме содата .
Трябва леко да шупне.
Смесваме яйцата , млякото , натрошеното сирене и настъргания кашкавал и
разбъркваме добре.
разбъркваме добре.
Втасалото тесто разточваме на правоъгълна кора с дебелина 1 см. и мажем с масло .
Разпределяме равномерно плънката / не съвсем до края / , завиваме , усукваме.
Оставяме го отново да втасва , покрит с памучна кърпа .
По принцип мажа преди печене с едно яйце.
Ако ви остане от плънката не се притеснявайте , просто я разпределете отгоре върху тутманика преди печенето заедно с разбитото яйце / предвиденото за намазване /.
Ако ви остане от плънката не се притеснявайте , просто я разпределете отгоре върху тутманика преди печенето заедно с разбитото яйце / предвиденото за намазване /.
Печем на 170 - 180 градуса
около 45 – 50 мин. до зачервяване.
Изпечения тутманик мажем с масло.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар