Translate

неделя, 10 март 2019 г.

Торта Панда


Торта Панда

Тази торта направих за рождения ден на сина ми.
Голям почитател е на мечките , най – вече на пандите.
Да ми е жив и здрав. Стана на 12 години.
Продукти :
За блата :
6 бр. яйца
500 гр. брашно
350 гр. захар
50 гр. кокосова захар / може да бъде заменена с обикновена /
250 мл. прясно мляко
125 гр. краве масло / едно пакетче /
100 гр. бял шоколад
50 гр. какао
50 гр. кокосови стърготини
15 гр. бакпулвер
2 бр. ванилии
За крема :
1,5 л. прясно мляко
120 гр. нишесте / ползвах ванилия /
30 гр. желатин
18 с. л. захар
1 бр. ванилия
300 + 300 мл. вода
Белтъчен крем  / Италиански меренг / :
3 бр. белтъци / размер L /
225 гр. захар
60 мл. вода
1 бр. ванилия
1/3 ч.л. лимонена киселина
За пълнеж и сиропиране:
3 бр. банани
½ ч.ч. прясно мляко
За украса :
Фондан - черен
Приготвяне :
Блат :
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема им.
Прибавяме ванилията , кокосовата захар , разтопеното масло и затопленото мляко.
Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Бъркаме внимателно на ръка до хомогенна смес. Накрая слагаме нарязания на парченца шоколад и кокосовите стърготини.
Печем блат в голяма тава / размери около 40 х 40 см / върху хартия за печене на 180 градуса в загрята фурна около 45 мин. При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре за да не прегори. Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка. 



Крем ванилия :
Разтваряме желатина в 300 мл. студена  вода и го оставяме да набъбне.
Нишестето също разтваряме в 300 мл. студена вода.
Слагаме на котлона  прясното мляко да заври. Прибавяме захарта и ванилията.
Добавяме разтвореното нишесте и бъркаме докато започне да се сгъстява.
Сваляме от котлона и в горещия крем прибавяме набъбналия желатин. 
Белтъчен крем  / Италиански меренг / :
В подходящ съд слагаме захарта и водата. Варим на котлон на средна степен. 
След като заври на 5 – тата минута добавяме лимонената киселина и варим още 2 – 3 мин. 
В момента , в който прибавяме лимонената киселина , започваме да разбиваме белтъците с миксер на най – високата му степен. Прибавяме и ванилията. Разбиваме до гъста бяла пяна. 
Прибавяме на тънка струйка захарния сироп като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера. Разбиваме така още около 10 – 12 мин. 
Получава се гъст крем  , много подходящ за украса.





От охладения вече блат изрязваме кръгъл с диаметър 30 см. 
Този блат разрязваме на два блата.
Слагаме първия блат и „сиропираме“ с 4 – 5 с.л. прясно мляко / не обичаме сухи торти /. Може да си направите захарен сироп и да сиропирате с него. 
Режем бананите на шайби и ги нареждаме върху блата. Мажем с ваниловия крем. 
Изчакваме малко да стегне и поставяме втория блат. 
Сиропираме и мажем много лек слой от крема.
За главата на мечето си подготвяме подходяща купа с обла форма с диаметър около 18 - 20 см. С найлонова торбичка  я „обличаме“ от вътрешната страна , за да може после лесно да я извадим и обърнем.
Сипваме 4 – 5 с.л. крем , няколко шайби банан и няколко парчета / хапки / от блата. 
Ползваме остатъците от изрязването на кръглия блат. 
Редуваме така докато се напълни купата.
Охлаждаме за около 4 – 5 часа в хладилник  двата блата. 
Аз ги оставих за една нощ в хладилника.
Върху големите блатове закрепваме с помощта на три дървени шишчета главата на мечето точно по средата.
Мажем с белтъчния крем и подравняваме.
Оцветих част от крема с боя за хранителни цели. 
С пош и подходящ накрайник направих цветята. 
От фондана оформих ушите, очите и муцунката на пандата.
Получи се много симпатична торта.
Всички я харесаха. Вкусът също си струваше! 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...