Торта Панда
Тази торта
направих за рождения ден на сина ми.
Голям
почитател е на мечките , най – вече на пандите.
Да ми е жив
и здрав. Стана на 12 години.
Продукти :
За блата :
6 бр. яйца
500 гр.
брашно
350 гр.
захар
50 гр.
кокосова захар / може да бъде заменена с обикновена /
250 мл.
прясно мляко
125 гр.
краве масло / едно пакетче /
100 гр. бял
шоколад
50 гр. какао
50 гр.
кокосови стърготини
15 гр.
бакпулвер
2 бр.
ванилии
За крема :
1,5 л. прясно
мляко
120 гр.
нишесте / ползвах ванилия /
30 гр.
желатин
18 с. л.
захар
1 бр.
ванилия
300 + 300
мл. вода
Белтъчен крем
/ Италиански меренг / :
3 бр.
белтъци / размер L /
225 гр. захар
60 мл.
вода
1 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
За пълнеж и сиропиране:
3 бр.
банани
½ ч.ч.
прясно мляко
За украса :
Фондан -
черен
Приготвяне :
Блат :
Разбиваме
яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема им.
Прибавяме
ванилията , кокосовата захар , разтопеното масло и затопленото мляко.
Добавяме
пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Бъркаме внимателно на ръка до хомогенна смес. Накрая
слагаме нарязания на парченца шоколад и кокосовите стърготини.
Печем блат
в голяма тава / размери около 40 х 40 см / върху хартия за печене на 180
градуса в загрята фурна около 45 мин. При необходимост завиваме с алуминиево
фолио отгоре за да не прегори. Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Крем ванилия :
Разтваряме
желатина в 300 мл. студена вода и го
оставяме да набъбне.
Нишестето
също разтваряме в 300 мл. студена вода.
Слагаме на
котлона прясното мляко да заври.
Прибавяме захарта и ванилията.
Добавяме
разтвореното нишесте и бъркаме докато започне да се сгъстява.
Сваляме от
котлона и в горещия крем прибавяме набъбналия желатин.
Белтъчен крем
/ Италиански меренг / :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата. Варим на
котлон на средна степен.
След като заври на 5 – тата минута добавяме лимонената
киселина и варим още 2 – 3 мин.
В момента , в който прибавяме лимонената
киселина , започваме да разбиваме белтъците с миксер на най – високата му степен.
Прибавяме и ванилията. Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка
захарния сироп като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера. Разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Този блат разрязваме на два блата.
Слагаме
първия блат и „сиропираме“ с 4 – 5 с.л. прясно мляко / не обичаме сухи торти
/. Може да си направите захарен сироп и да сиропирате с него.
Режем бананите на
шайби и ги нареждаме върху блата. Мажем с ваниловия крем.
Изчакваме малко да
стегне и поставяме втория блат.
Сиропираме и мажем много лек слой от крема.
За главата
на мечето си подготвяме подходяща купа с обла форма с диаметър около 18 - 20 см. С найлонова торбичка я „обличаме“ от вътрешната страна , за да
може после лесно да я извадим и обърнем.
Сипваме 4
– 5 с.л. крем , няколко шайби банан и няколко парчета / хапки / от блата.
Ползваме остатъците от изрязването на кръглия блат.
Редуваме така докато се напълни купата.
Ползваме остатъците от изрязването на кръглия блат.
Редуваме така докато се напълни купата.
Охлаждаме
за около 4 – 5 часа в хладилник двата
блата.
Аз ги оставих за една нощ в хладилника.
Аз ги оставих за една нощ в хладилника.
Върху
големите блатове закрепваме с помощта на три дървени шишчета главата на мечето
точно по средата.
Мажем с
белтъчния крем и подравняваме.
Оцветих част от крема с боя за хранителни цели.
С
пош и подходящ накрайник направих цветята.
От фондана оформих ушите, очите и
муцунката на пандата.
Получи се
много симпатична торта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар