Translate

понеделник, 18 март 2019 г.

Козунак


Козунак

Продукти :
550 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
/ в случая имах 3 жълтъка и добавих 1 яйце /
½ кубче прясна мая / 21 гр. /
150 гр. захар
100 мл. прясно мляко
50 гр. масло
50 мл. олио
50 мл. сок от портокал / прясно изцеден /
20 – 25 гр. кора от портокал
1 бр. ванилия
½ к.л. сол
Плънка :
4 с.л. сладко от ягоди
3 с.л. орехи / нарязани или смлени /
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме натрошената мая , 2 с.л. от захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме да шупне. Смесваме разтопеното масло с олиото.
Към шупналата смес  прибавяме яйцата , захарта , ванилията  , солта , кората и сока от портокал и половината мазнина. 
Месим около 10 – 15 мин. , като прибавяме по малко от останалата мазнина.
Трябва да получим меко не лепнещо тесто . Оставяме го да втасва на топло.

Слагаме покритото с найлон и памучна кърпа тесто във фурната и включваме на 35 градуса.
След като го поставим я изключваме.
Тестото втасва около 1,50 - 2 часа. Когато е удвоило обема си значи е готово.
Втасалото тесто разделяме на две части.
В случая ползвах две малки правоъгълни силиконови
форми за печене с дължина около 25 см.
Едната половина от тестото разточваме на правоъгълник с размери 25 на  35 см.
Мажем със сладкото и поръсваме с орехите.
Завиваме на руло и усукваме.
Другата половина разделяме на три.
Правим три фитила , усукваме ги и ги сплитаме на плитка.

Покриваме ги с памучна кърпа и отново ги оставяме да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
След като са втасали ги мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Може да поръсим със сурови ядки.
Слагаме ги във студена фурна и включваме на 150 градуса за около 20 мин.
След това увеличаваме на 180 и печем още около 20 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегорят.
Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Допичаме около 10 мин. на 160 – 170 градуса.


П.П. За кората от портокал :
Винаги имам във фризера.
Не изхвърлям корите от портокал и лимон.
Остъргвам с нож бялата част отвътре и ги смилам / с чопър / с равно на грамажа им количество захар / не меря захарта , преценявам на око /.
После ги слагам в найлоново пликче , като ги разстилам за да е плоско и тънко т.е. да мога лесно да си отчупя колкото ми е необходимо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...