Козунак
Продукти :
550 гр.
брашно
3 бр. яйца /
отделяме 1 жълтък за намазване /
/ в случая
имах 3 жълтъка и добавих 1 яйце /
½ кубче
прясна мая / 21 гр. /
150 гр.
захар
100 мл.
прясно мляко
50 гр. масло
50 мл. олио
50 мл. сок
от портокал / прясно изцеден /
20 – 25 гр.
кора от портокал
1 бр.
ванилия
½ к.л. сол
Плънка :
4 с.л.
сладко от ягоди
3 с.л. орехи
/ нарязани или смлени /
Приготвяне:
Всички продукти
е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме
брашното два пъти.
Към топлото
мляко прибавяме натрошената мая , 2 с.л. от захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
Получената
смес разбъркваме и оставяме да шупне. Смесваме разтопеното масло с олиото.
Към
шупналата смес прибавяме яйцата ,
захарта , ванилията , солта , кората и
сока от портокал и половината мазнина.
Месим около 10 – 15 мин. , като
прибавяме по малко от останалата мазнина.
Трябва да
получим меко не лепнещо тесто . Оставяме го да втасва на топло.
Слагаме покритото с найлон и памучна кърпа тесто във
фурната и включваме на 35 градуса.
След като го
поставим я изключваме.
Тестото
втасва около 1,50 - 2 часа. Когато е удвоило обема си значи е готово.
Втасалото
тесто разделяме на две части.
В случая
ползвах две малки правоъгълни силиконови
форми за печене с дължина около 25 см.
форми за печене с дължина около 25 см.
Едната половина от тестото разточваме на правоъгълник с размери 25 на
35 см.
Мажем със
сладкото и поръсваме с орехите.
Завиваме на
руло и усукваме.
Другата половина разделяме
на три.
Правим три
фитила , усукваме ги и ги сплитаме на плитка.
След като са
втасали ги мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Може да
поръсим със сурови ядки.
Слагаме ги
във студена фурна и включваме на 150 градуса за около 20 мин.
След това
увеличаваме на 180 и печем още около 20 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегорят.
Проверяваме
с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Допичаме
около 10 мин. на 160 – 170 градуса.
П.П. За
кората от портокал :
Винаги имам
във фризера.
Не изхвърлям
корите от портокал и лимон.
Остъргвам с
нож бялата част отвътре и ги смилам / с чопър / с равно на грамажа им количество
захар / не меря захарта , преценявам на око /.
После ги слагам в найлоново пликче , като ги разстилам за да е плоско и тънко т.е. да мога лесно да си отчупя колкото ми е необходимо.
После ги слагам в найлоново пликче , като ги разстилам за да е плоско и тънко т.е. да мога лесно да си отчупя колкото ми е необходимо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар