Торта кошничка с цветя Ани
Много
исках да направя точно такъв тип торта!
Е , все
пак трябваше да има подходящ повод за това!
И тъй като
моята приятелка стана само на „едни 50 години“ ,
реших , че
поводът си струва!
Тортата
нарекох на нея!
И така
рецептата :
Продукти :
за блата :
5 бр. яйца
400 гр.
брашно
300 гр.
захар
30 гр.
кокосова захар / може и без нея или да се замени с обикновена /
100 мл.
прясно мляко
150 гр.
масло
25 гр. какао
15 гр.
бакпулвер / 1 пакетче /
2 бр.
ванилия
1 и ½ с. л.
оцет
1 с. л. сода
за хляб
40 мл. сок
от червено цвекло / може и без него или да се замени с прясно мляко /
за топчетата :
22 бр.
бисквити / 183 гр. /
70 мл. прясно
мляко
40 гр.
кокосови стърготини
50 гр. масло
за розовия крем :
1 л. прясно
мляко
5 жълтъка
130 гр.
захар
50 гр.
нишесте / ползвах нишесте ягода /
2 бр.
ванилия
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
211 гр.
белтък / 5 - 6 бр. белтъци /
563 гр.
захар
100 мл. вода
2 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
щипка сол
щипка сол
за пълнеж :
2 - 3 бр. банани
за сиропиране :
прясно мляко
2 - 3 бр. банани
за сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне на блата:
Първо си
приготвяме топчетата.
Смиламе
бисквитите.
Прибавяме
към тях кокосовите стърготини , маслото и прясното мляко.
Получава се
меко тесто.
Разделяме го
на 24 части и оформяме топчетата.
Готовите
топчета слагаме във фризера , докато приготвяме сместа за блата.
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до удвояване на обемът им.
Прибавяме
разтопеното масло / да не е горещо / ,
прясното мляко и сока от червеното цвекло.
прясното мляко и сока от червеното цвекло.
Угасяваме
содата в оцета и прибавяме и тях.
Пресяваме
брашното с бакпулвера и какаото.
Накрая
прибавяме и получената суха смес като бъркаме на ръка до хомогенност.
Разделяме
сместа на две части.
Върху единия
блат преди печенето нареждаме замразените бисквитени топчета.
Печем в
тавичка със свалящ се ринг / с диаметър 25 - 26 см. / върху хартия за печене в загрята фурна на 180 градуса около 40 - 45
мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Приготвяне на розовия крем :
Разбиваме жълтъците
със захарта и ванилията.
Отделяме от
млякото около 200 мл. и разтваряме в него нишестето.
Прибавяме и
жълтъците и разбъркваме добре.
Слагаме млякото
на котлон да заври. Прибавяме към него сместа с жълтъците и нишестето.
Варим на
силен огън около 10 мин. и бъркаме непрекъснато.
След като
свалим крема от котлона го покриваме плътно със стреч фолио , за да не се
образува коричка при изстиването му.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре.
На 3 -
тата минута започваме да разбиваме
белтъците със солта с миксер на най –
високата му степен. Разбиваме до гъста
бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на
най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оформяне на тортата :
Разрязваме блата / без топчетата / на две платки.
Слагаме единия блат и го сиропираме с 4 – 5 с. л. прясно мляко.
/ Може да си направите и захарен сироп за сиропиране./
/ Може да си направите и захарен сироп за сиропиране./
Мажем с половината крем. Нареждаме нарязаните на шайби банани.
Слагаме блата с топчетата и пак сиропираме и мажем с останалия крем.
Слагаме и третия блат.
Мажем с белтъчния крем.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош с подходящ накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички , лалета и листа.
Декорираме с пош с подходящ накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички , лалета и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници намажете тортата с крема и украсете с подръчни материали.
Отдайте се на фантазията си!
Отдайте се на фантазията си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар