Translate

сряда, 3 април 2019 г.

Торта кошничка с цветя Ани


Торта кошничка с цветя Ани

Много исках да направя точно такъв тип торта!
Е , все пак трябваше да има подходящ повод за това!
И тъй като моята приятелка стана само на „едни 50 години“ ,
реших , че поводът си струва!
Тортата нарекох на нея!
И така рецептата : 
Продукти : 
за блата :
5 бр. яйца
400 гр. брашно
300 гр. захар
30 гр. кокосова захар / може и без нея или да се замени с обикновена /
100 мл. прясно мляко
150 гр. масло
25 гр. какао
15 гр. бакпулвер / 1 пакетче /
2 бр. ванилия
1 и ½ с. л. оцет
1 с. л. сода за хляб
40 мл. сок от червено цвекло / може и без него или да се замени с прясно мляко /
за топчетата :
22 бр. бисквити / 183 гр. /
70 мл. прясно мляко
40 гр. кокосови стърготини
50 гр. масло
за розовия крем :
1 л. прясно мляко
5 жълтъка
130 гр. захар
50 гр. нишесте / ползвах нишесте ягода /
2 бр. ванилия
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :
211 гр. белтък / 5 - 6 бр. белтъци /
563 гр. захар
100 мл. вода
2 бр. ванилия
1/3 ч.л. лимонена киселина
щипка сол
за пълнеж :
2 - 3 бр. банани 
за сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне на блата:
Първо си приготвяме топчетата.
Смиламе бисквитите.
Прибавяме към тях кокосовите стърготини , маслото и прясното мляко.
Получава се меко тесто.
Разделяме го на 24 части и оформяме топчетата.
Готовите топчета слагаме във фризера , докато приготвяме сместа за блата.




Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване на обемът им.
Прибавяме разтопеното масло / да не е горещо / ,  
прясното мляко и сока от червеното  цвекло.
Угасяваме содата в оцета и прибавяме и тях.
Пресяваме брашното с бакпулвера и какаото.
Накрая прибавяме и получената суха смес като бъркаме на ръка до хомогенност.
Разделяме сместа на две части.
Върху единия блат преди печенето нареждаме замразените бисквитени топчета.
Печем в тавичка със свалящ се ринг /  с диаметър 25 - 26 см. / върху хартия за печене  в загрята фурна на 180 градуса около 40 - 45 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.




Приготвяне на розовия крем :
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията.
Отделяме от млякото около 200 мл. и разтваряме в него нишестето.
Прибавяме и жълтъците и разбъркваме добре.
Слагаме млякото на котлон да заври. Прибавяме към него сместа с жълтъците и нишестето.
Варим на силен огън около 10 мин. и бъркаме непрекъснато.
След като свалим крема от котлона го покриваме плътно със стреч фолио , за да не се образува коричка при изстиването му.


Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата  минута започваме да разбиваме белтъците със  солта с миксер на най – високата му степен.  Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.


Оформяне на тортата :
Разрязваме блата / без топчетата / на две платки.
Слагаме единия блат и го сиропираме с 4 – 5 с. л. прясно мляко. 
/ Може да си направите и захарен сироп за сиропиране./
Мажем с половината крем. Нареждаме нарязаните на шайби банани.
Слагаме блата с топчетата и пак сиропираме и мажем с останалия крем.
Слагаме и третия блат.
Мажем с белтъчния крем.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош с подходящ накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички , лалета и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници намажете тортата с крема и украсете с подръчни материали.
Отдайте се на фантазията си!









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...