Торта двойно шоколадова с маскарпоне и ягоди
Продукти
:
за белия блат :
3 бр. яйца
100 гр.
захар
120 гр.
брашно
100 гр. бял
шоколад
1 бр.
ванилия
1 с.л. олио
за кафявия блат :
3 бр. яйца
100 гр.
захар
120 гр.
брашно
100 гр.
черен шоколад
1 бр.
ванилия
1 с.л. олио
За крема между блатовете :
500 гр.
заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
250 гр. маскарпоне
300 гр.
ягоди
90 гр. пудра
захар
10 гр.
желатин
50 мл.
студена вода
1 бр. ванилия
За крема отгоре :
250 гр.
маскарпоне
250 гр.
сметана / готварска , течна /
50 гр. пудра
захар
1 бр.
ванилия
За сиропиране :
200 мл.
прясно мляко
За дантелата от шоколад :
100 гр. бял
шоколад
100 гр.
черен шоколад
За украса :
Ягоди ,
перлички и шоколадови топчета
Приготвяне :
Приготвяме
двата блата поотделно.
Начина на
приготвяне и на двата блата е един и същ.
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и увеличаване на обема.
Начупваме на
парченца шоколада и прибавяме олиото.
Разтопяваме
го на водна баня или за около 2 ½ мин. в микровълновата.
Разбъркваме
го добре леко да се охлади и го прибавяме на тънка струйка към сместа с яйцата.
Накрая
прибавяме и пресятото брашно като бъркаме на ръка или на ниска степен на
миксера.
За
изпичането на двете платки използвах тава със свалящ се ринг и диаметър 25 - 26
см.
Печем върху
хартия за печене или тефлонова подложка на 180 градуса в загрята фурна около 25 мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
За крема между блатовете :
Нарязваме
ягодите на парченца.
Оставяме
желатина да набъбне във водата.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с
миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме
го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая прибавяме и нарязаните ягоди и много внимателно разбъркваме.
За крема отгоре :
Накрая прибавяме и нарязаните ягоди и много внимателно разбъркваме.
За крема отгоре :
Разбиваме сметаната
с пудрата захар и ванилията.
Прибавяме
и маскарпонето и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
Поставяме
първо белия блат в тавичката със свалящия се ринг.
Сиропираме
го с половината прясно мляко.
Върху него
изсипваме цялото количество крем с ягодите.
Слагаме
кафявия блат и леко притискаме.
Сиропираме
го с останалата половина от прясното мляко.
Оставяме в
хладилник да стегне.
/ При мен
това беше една нощ. /
Желателно
е да покриете тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне докато е в
хладилника.
Покриваме
тортата с другия крем отгоре и отстрани и пак я връщаме в хладилника за кратко
да стегне.
Нареждаме
ягодите за украсата отгоре.
За дантелата от шоколад :
Мерим обиколката
на тортата с линеен метър или конец , като прибавяме още 3 – 4 см.
Мерим и
височината й.
Отрязваме
си хартия за печене по този размер.
Разтопяваме
поотделно белия и черния шоколад на водна баня или в микровълновата за около 2
½ мин.
Изсипваме
ги в здрави найлонови торбички / или в
триъгълни сладкарски /.
Отрязваме
връхчетата съвсем в края на торбичката и шприцоваме желаната шарка върху
хартията за печене.
Изчакваме
шоколада леко да стегне /може в хладилник за кратко или на хладно място /.
Когато
шоколада започне да става леко матов , значи е готов.
Много
внимателно завиваме тортата отстрани с получената дантела от шоколад и леко
притискаме да прилепне към тортата.
Също много
внимателно отстраняваме хартията за печене.
Поръсваме
отгоре с перличките и нареждаме отстрани шоколадовите топчета.
Може да
украсите тортата по различен от показания начин , използвайте фантазията си !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_14.html
Благодаря на
всички , които ще спазят Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар