Translate

неделя, 14 април 2019 г.

Торта двойно шоколадова с маскарпоне и ягоди


Торта двойно шоколадова с маскарпоне и ягоди

Продукти :

за белия блат :
3 бр. яйца
100 гр. захар
120 гр. брашно
100 гр. бял шоколад
1 бр. ванилия
1 с.л. олио
за кафявия блат :
3 бр. яйца
100 гр. захар
120 гр. брашно
100 гр. черен шоколад
1 бр. ванилия
1 с.л. олио
За крема между блатовете :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
300 гр. ягоди
90 гр. пудра захар
10 гр. желатин
50 мл. студена вода
1 бр. ванилия
За крема отгоре :
250 гр. маскарпоне
250 гр. сметана / готварска , течна /
50 гр. пудра захар
1 бр. ванилия
За сиропиране :
200 мл. прясно мляко
За дантелата от шоколад :
100 гр. бял шоколад
100 гр. черен шоколад
За украса :
Ягоди , перлички  и шоколадови топчета
Приготвяне :





Приготвяме двата блата поотделно.
Начина на приготвяне и на двата блата е един и същ.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и увеличаване на обема.
Начупваме на парченца шоколада и прибавяме олиото.
Разтопяваме го на водна баня или за около 2 ½ мин. в микровълновата.
Разбъркваме го добре леко да се охлади и го прибавяме на тънка струйка към сместа с яйцата.
Накрая прибавяме и пресятото брашно като бъркаме на ръка или на ниска степен на миксера.
За изпичането на двете платки използвах тава със свалящ се ринг и диаметър 25 - 26 см.
Печем върху хартия за печене или тефлонова подложка  на 180 градуса в загрята фурна около 25 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
За крема между блатовете :


Нарязваме ягодите на парченца.
Оставяме желатина да набъбне във водата.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко. 
Накрая прибавяме и нарязаните ягоди и много внимателно разбъркваме.
За крема отгоре :
Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията.
Прибавяме и маскарпонето и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :




Поставяме първо белия блат в тавичката със свалящия се ринг.
Сиропираме го с половината прясно мляко.
Върху него изсипваме цялото количество крем с ягодите.
Слагаме кафявия блат и леко притискаме.
Сиропираме го с останалата половина от прясното мляко.
Оставяме в хладилник да стегне.
/ При мен това беше една нощ. /
Желателно е да покриете тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне докато е в хладилника.
Покриваме тортата с другия крем отгоре и отстрани и пак я връщаме в хладилника за кратко да стегне.
Нареждаме ягодите за украсата отгоре.
За дантелата от шоколад :



Мерим обиколката на тортата с линеен метър или конец , като прибавяме още 3 – 4 см.
Мерим и височината й.
Отрязваме си хартия за печене по този размер.
Разтопяваме поотделно белия и черния шоколад на водна баня или в микровълновата за около 2 ½ мин.
Изсипваме ги в здрави найлонови торбички  / или в триъгълни сладкарски /.
Отрязваме връхчетата съвсем в края на торбичката и шприцоваме желаната шарка върху хартията за печене.
Изчакваме шоколада леко да стегне /може в хладилник за кратко или на хладно място /.
Когато шоколада започне да става леко матов , значи е готов.
Много внимателно завиваме тортата отстрани с получената дантела от шоколад и леко притискаме да прилепне към тортата.
Също много внимателно отстраняваме хартията за печене.
Поръсваме отгоре с перличките и нареждаме отстрани шоколадовите топчета.
Може да украсите тортата по различен от показания начин , използвайте фантазията си !

















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_14.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...