Translate

четвъртък, 18 април 2019 г.

Завъртяни мини козуначета и козуначени мъфини



Завъртяни мини козуначета 

и козуначени мъфини 

Продукти :

600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
½ кубче прясна мая / 21 гр. или суха около 7 - 10 гр. /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
100 мл. олио
кора от един лимон
1 бр. ванилия
½ к.л. сол
За поръсване :
50 гр. локум
50 гр. орехи
25 гр.бадеми
25 гр.стафиди
25 гр. пудра захар
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме натрошената мая , 1 с.л. от захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
/ В случая ползвах суха мая 1 пакетче – 7 гр. , но определено не останах очарована!
По принцип си ползвам прясна мая , но този път реших да пробвам със суха.
Много бавно втасаха и може би ако бях използвала прясна мая
щяха да станат още по – разкошни.
Може би дойде малко маята , затова в рецептата написах 10 гр.
Получената смес разбъркваме и оставяме да шупне.
Разбиваме яйцата , захарта и ванилията .
/ Разбих ги на ръка  с вилица , не ползвах миксер. /
Прибавяме ги към шупналата смес.
Прибавяме брашното , кората от лимон и част от олиото.
Месим около 10 мин. , като прибавяме на порции от останалото олио.
Трябва да получим много меко , много леко лепнещо тесто . 
Оставяме го да втасва на топло.

Слагаме покритото с найлон или памучна кърпа тесто във фурната и 
включваме на 35 градуса.
След като го поставим я изключваме.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната , 
за по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва 1 ½  - 2 часа. 
Когато е удвоило обема си значи е готово.
За поръсване :

Смиламе или нарязваме орехите и бадемите на по-едро.
Локума нарязваме на кубчета.
Стафидите накисваме в гореща вода.
След като набъбнат ги подсушаваме.
Разбъркваме всичко с пудрата захар. 
Оформяне на завъртяните козуначета :
Нарязваме си хартия за печене 12 бр. с размер около 10 / 10 см.
/ Ако формата е силиконова може и без хартия за печене. Когато пека в едната ми форма за мъфини , която не е силиконова много залепват и трудно се мие след това. Затова напоследък предпочитам да слагам винаги хартия за печене. /
Разделих тестото  на 24 топки около 40 – 50 гр. едната.
От една топка отделяме около 10 гр. , правим малко топче
и леко притискаме да стане като питка.
Останалата част от тестото правим на фитил с дължина около 17 – 18 см.
Получения фитил разрязваме по дължина на две.
Усукваме получените два фитила в посока един срещу друг.
След това ги усукваме и двата заедно.
Завиваме на кръг и поставяме върху малката питка.
Получава се нещо като кошничка.
Пълним със сместа от ядки и сушени плодове.
Редим ги във форма за мъфини.
Покриваме ги с найлон и памучна кърпа и отново оставяме
да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
След като са втасали ги мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Слагаме ги в студена фурна и печем на 160 градуса около 15 – 20 мин.
После завиваме с алуминиево фолио да не прегорят и
допичаме само отдолу на 180 градуса още около 10 мин.
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
Оформяне на козуначените мъфини:
Разпределяме останалите 12 бр. топчета във формата за мъфини.
Леко притискаме да се образува нещо като кошничка и слагаме 1 ч.л. плънка.
Печем по същия начин. 
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
Охлаждаме върху решетка.











Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...