Завъртяни мини козуначета
и козуначени мъфини
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
½ кубче прясна мая / 21 гр. или суха около 7 - 10 гр. /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
100 мл. олио
кора от един лимон
1 бр. ванилия
½ к.л. сол
За поръсване :
50 гр. локум
50 гр. орехи
25 гр.бадеми
25 гр.стафиди
25 гр. пудра захар
Приготвяне:
Всички
продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме натрошената мая , 1 с.л. от захарта и 4 –
5 с.л. брашно.
/ В случая ползвах суха мая 1 пакетче – 7 гр. , но определено не
останах очарована!
По принцип си ползвам прясна мая , но този път реших да пробвам със
суха.
Много бавно втасаха и може би ако бях използвала прясна мая
щяха да станат още по – разкошни.
Може би дойде малко маята , затова в рецептата написах 10 гр.
щяха да станат още по – разкошни.
Може би дойде малко маята , затова в рецептата написах 10 гр.
Получената смес разбъркваме и оставяме да шупне.
/ Разбих ги на ръка с вилица ,
не ползвах миксер. /
Прибавяме брашното , кората от лимон и част от олиото.
Месим около 10 мин. , като прибавяме на порции от останалото олио.
Трябва
да получим много меко , много леко лепнещо тесто .
Оставяме го да втасва на топло.
Оставяме го да втасва на топло.
Слагаме покритото с найлон или памучна кърпа тесто във фурната и
включваме на 35 градуса.
След
като го поставим я изключваме.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната ,
за по – бързо втасване и по – влажна среда.
за по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва 1 ½
- 2 часа.
Когато е удвоило обема си значи е готово.
Когато е удвоило обема си значи е готово.
За поръсване :
Смиламе
или нарязваме орехите и бадемите на по-едро.
Локума
нарязваме на кубчета.
Стафидите
накисваме в гореща вода.
След
като набъбнат ги подсушаваме.
Разбъркваме
всичко с пудрата захар.
Оформяне на
завъртяните козуначета :
Нарязваме си хартия за печене 12 бр. с размер около 10 / 10 см.
/ Ако формата е силиконова може и без хартия за печене. Когато пека в едната ми форма за мъфини , която не е силиконова много
залепват и трудно се мие след това. Затова напоследък предпочитам да слагам винаги хартия за печене. /
Разделих тестото на 24 топки
около 40 – 50 гр. едната.
От една топка отделяме около 10 гр. , правим малко топче
и леко притискаме да стане като питка.
Останалата част от тестото правим на фитил с дължина около 17 – 18 см.
и леко притискаме да стане като питка.
Останалата част от тестото правим на фитил с дължина около 17 – 18 см.
Получения фитил разрязваме по дължина на две.
Усукваме получените два фитила в посока един срещу друг.
Усукваме получените два фитила в посока един срещу друг.
Завиваме на кръг и поставяме върху малката питка.
Получава се нещо като кошничка.
Пълним със сместа от ядки и сушени плодове.
Редим ги във форма за мъфини.
Покриваме ги с найлон и памучна кърпа и отново оставяме
да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
След като са втасали ги мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Слагаме ги в студена фурна и печем на 160 градуса около 15 – 20 мин.
После завиваме с алуминиево фолио да не прегорят и
допичаме само отдолу на 180 градуса още около 10 мин.
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
допичаме само отдолу на 180 градуса още около 10 мин.
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
Оформяне на
козуначените мъфини:
Разпределяме
останалите 12 бр. топчета във формата за мъфини.
Леко
притискаме да се образува нещо като кошничка и слагаме 1 ч.л. плънка.
Печем
по същия начин.
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
/ Може да печем и в загрята фурна на 170 градуса. /
Охлаждаме
върху решетка.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния
линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар