Бисквитена торта с теменужки
Може да ме
последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да
последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_21.html
Продукти:
400 гр.
бисквити
1 л. прясно
мляко + 150 мл. за бисквитите
170 гр. захар
2 пакетчета
пудинг шоколад
50 гр. масло
2 бр. банани
200 гр.
ягоди
За белтъчния крем / Италиански меренг / :
120 гр.
белтъци
320 гр.
захар
80 мл. вода
1/3 ч.л.
лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
За поръсване :
ядки и
сушени плодове
За шоколадовите подложки:
100 гр.
черен шоколад
Приготвяне :
Първо си
приготвяме крема.
Отделяме от
студеното мляко около 200 мл. и
прибавяме нишестето към него, като разбъркваме добре до гладка смес.
Останалото мляко слагаме в подходящ съд / тенджера - желателно е да е с незалепващо покритие / на котлон да заври , като бъркаме от време на време.
След като е
завряло прибавяме захарта и разтвореното нишесте.
Бъркаме непрекъснато
, докато започне да се сгъстява.
Сваляме от
котлона и към горещия крем добавяме маслото.
Разбъркваме
добре.
Тортата
оформяме в тавичка със свалящ се ринг и диаметър 25 см.
Бананите
нарязваме на шайби , а ягодите на парченца.
Всяка
бисквита първо потапяме в топлото прясно мляко.
Редим ги изправени по края на тавичката.
Събраха ми
се точно 14 бр. бисквити.
След това
редим първия блат от бисквити ,
като също ги потапяме в прясното мляко.
За един ред
ми трябваха около 10 – 11 бр. бисквити.
Подреждаме
върху тях бананите и ягодите.
Слагаме
половината от крема и заглаждаме.
Редим
следващия ред бисквити.
Пак банани и
ягоди , и другата половина от крема.
Отгоре
завършваме с бисквити / 14 бр. / , като ги нареждаме като ветрило.
По средата
може да поръсим ядки и сушени плодове.
/ Останаха
ми и две – три бисквити и тях ги
натроших към тази смес . /
Охлаждаме тортата в хладилник за няколко часа.
При мен това беше една нощ.
За
шоколадовите подложки
разтопяваме в микровълновата фурна или на водна баня
шоколада .
В подходящи
формички /може да използвате и формички за мъфини / , които завиваме със стреч
фолио / за да може после лесно да отделим
шоколадовите подложки / с лъжичка
изсипваме от разтопения шоколад и оформяме нещо като кошнички.
Охлаждаме ги
в хладилник.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата и варим на котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да
разбиваме белтъците със солта с миксер
на най – високата му степен. Разбиваме
до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп , като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветяваме го с бои за хранителни цели в желаните цветове.
Върху всяка шоколадова подложка оформих теменужките и ги поставих върху
тортата отстрани , като три от тях поставих отгоре.
Оформих и другите цветя и ги поставих върху тортата.
Цветята оформих с помощта на сладкарски пош и накрайник за рози и листа.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници намажете тортата с крема и
украсете с подръчни
материали .
Отдайте се
на фантазията си!
Тортата може
да направите и без белтъчния крем!
Също е
достатъчно ефектна и красива.
Аз я украсих
, заради празника Цветница.
Имам имен
ден и много исках да пробвам как ще ми се получат едни теменужки!
Е мисля , че
се справих!
Моля , не
копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски
и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не
представяйте рецептата като ваша ,
само след
като сте направили нищожни промени към нея !
Моля ,
използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_21.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар