Торта за Мама
Тортата
направих за 70 – тия Рожден ден на моята майка.
Да ни е жива
и здрава!
Тортата е доста голяма за около 30 парчета.
Диаметърът
на тортата е около 35 см.
Исках да е
интересна и да бъде и много вкусна!
Исках при
разрязване също да е ефектна!
Мисля , че
ми се получи и затова рецептата :
Продукти :
за един блат :
за един блат :
/ Приготвят се общо четири. /
2 бр. яйца
125 гр.
захар
175 гр.
брашно
125 мл.
прясно мляко
50 мл. олио
30 гр.
кокосови стърготини
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
за добавка към цветните блатове
:
2 бр. степчета - ягода и зелена ябълка / 8,5 гр.
разтворимо сокче /
зелена боя
за хранителни цели
за кремовете :
2 пакета
крем пудинг ягода
2 пакета
крем пудинг шоколад
прясно мляко
според указанието на пакета / около 500
– 600 мл. на едно пакетче /
2 х 10 гр.
желатин
2 х 50 мл.
вода
за сиропиране и пълнеж :
300 – 400
мл. прясно мляко
100 гр.
бял шоколад
100 гр.
натурален шоколад / черен /
6 бр.
банани
200 гр.
ягоди
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
216 гр.
белтъци / 6 -7 броя /
576 гр.
захар
150 мл. вода
1/3
ч.л. лимонена киселина
2 бр.
ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блатовете :
Всеки един
блат разбиваме и печем поотделно.
Докато се
пече единият , приготвяме следващият.
Ако искате
може да приготвите сместа за четирите
блата едновременно ,
и после да я
разделите на четири равни части.
Аз
предпочетох да ги правя поотделно.
/ Реших , че
така ще ми е по – лесно , вместо после да ги деля на четири. /
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и олиото.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Накрая
добавяме и кокосовите стърготини.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Така
приготвяме два броя бели блата.
За червения
блат към сместа добавяме степчето ягода и разбъркваме добре.
За зеления
блат прибавяме степчето зелена ябълка и
зелена сладкарска боя до наситен зелен
цвят.
Печем в
подходяща тава върху хартия за печене ,
в загрята до 180 градуса фурна около 15
– 20 мин.
Тавата е с
диаметър около 32 – 33 см.
/ Тортата е
доста голяма , около 30 парчета ./
Изпечените
блатове охлаждаме върху решетка.
на кремовете :
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
На две
места / 10 гр. желатин + 50 мл. вода / , за двата крема поотделно.
Нарязваме
ягодите и бананите на парченца
Приготвяме
крем – пудингите по указанията на опаковката:
Отделяме част
от студеното мляко и разтваряме нишестето в него.
Варим на
котлон прясното мляко.
След като
заври , сипваме разтвореното нишесте и непрекъснато разбъркваме .
Варим докато
започне леко да се сгъстява.
/ Захар не
сложих , защото в този крем си има. В някои крем – пудинги има , в други не. /
Сваляме от
котлона и прибавяме набъбналия желатин.
Оставяме
крема леко да се охлади.
По този
начин приготвяме и двата различни крема.
Към единият
крем прибавяме половината нарязани банани ,
а към другия крем другата половина.
а към другия крем другата половина.
Оформяне на тортата :
От двата крема отделяме малко повече от ¼ .
Смесваме
отделените ¼ -ти.
Към тази
смес прибавяме ягодите.
Така
получаваме трети вид крем.
Тавата , в
която сме пекли блатовете / желателно е да е дълбока / ,
покриваме с найлон или
стреч фолио отвътре.
Поставяме
първия бял блат.
Сиропираме
го с прясното мляко.
Мажем с
останалите ¾ - ти шоколадов / кафяв /
крем ,
като го разпределяме равномерно.
Поръсваме
с белия настърган шоколад.
Поставяме розовия
блат и го сиропираме.
Мажем с
получениния трети крем.
Поставяме зеления
блат и го сиропираме.
Мажем с
останалите ¾ - ти ягодов / розовия /
крем , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме
с черния настърган шоколад.
Накрая
поставяме и втория бял блат и го сиропираме.
Завиваме с
найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я
оставих една нощ . /
На следващия
ден обръщаме внимателно тортата върху подходяща чиния за сервиране
или подложка
за торта.
Изрязваме
изтеклия крем отстрани и подравняваме.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта
с миксер на най – високата му степен.
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта
с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме до гъста
бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Внимателно мажем тортата отгоре и отстрани и подравняваме.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Внимателно мажем тортата отгоре и отстрани и подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Аз използвах
накрайник за правене на розички , лалета
и листа.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!
украсете с подръчни средства!
Може да
пробвате тази рецепта , но имайте предвид , че тортата е доста голяма!
Ако си я
приготвяте за вкъщи може да намалите посочените продукти наполовина!
За вкуса
няма да говоря , той си беше направо фантазия!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар