Translate

понеделник, 17 юни 2019 г.

Торта за Мама



Торта за Мама

Тортата направих за 70 – тия Рожден ден на моята майка.
Да ни е жива и здрава!
Тортата е доста голяма за около 30 парчета.
Диаметърът на тортата е около 35 см.
Исках да е интересна и да бъде и много вкусна!
Исках при разрязване също да е ефектна!
Мисля , че ми се получи и затова рецептата :
Продукти :
за един блат :
/ Приготвят се общо четири. /
2 бр. яйца
125 гр. захар
175 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
50 мл. олио
30 гр. кокосови стърготини
10 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
за добавка към цветните блатове :
2 бр.  степчета - ягода и зелена ябълка / 8,5 гр. разтворимо сокче /
зелена боя за хранителни цели
за кремовете :
2 пакета крем пудинг ягода
2 пакета крем пудинг шоколад
прясно мляко според указанието на пакета  / около 500 – 600 мл. на едно пакетче /
2 х 10 гр. желатин
2 х 50 мл. вода
за сиропиране и пълнеж :
300 – 400 мл. прясно мляко
100 гр. бял шоколад
100 гр. натурален шоколад / черен /
6 бр. банани
200 гр. ягоди
за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
216 гр. белтъци / 6 -7 броя /
576 гр. захар
150 мл. вода
1/3 ч.л.  лимонена киселина
2 бр. ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блатовете :


Всеки един блат разбиваме и печем поотделно. 
Докато се пече единият ,  приготвяме следващият.
Ако искате може  да приготвите сместа за четирите блата едновременно ,
и после да я разделите на четири равни части.
Аз предпочетох да ги правя поотделно.
/ Реших , че така ще ми е по – лесно , вместо после да ги деля на четири. /
Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме топлото мляко и олиото.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Накрая добавяме и кокосовите стърготини.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Така приготвяме два броя бели блата.
За червения блат към сместа добавяме степчето ягода и разбъркваме добре.


За зеления блат прибавяме степчето зелена ябълка и 
зелена сладкарска боя до наситен зелен цвят.
Печем в подходяща тава върху хартия за печене , 
в загрята до 180 градуса фурна около 15 – 20 мин.
Тавата е с диаметър около 32 – 33 см.
/ Тортата е доста голяма , около 30 парчета ./
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка. 
на кремовете :


Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
На две места / 10 гр. желатин + 50 мл. вода / , за двата крема поотделно.
Нарязваме ягодите и бананите на парченца
Приготвяме крем – пудингите по указанията на опаковката:
Отделяме част от студеното мляко и разтваряме нишестето в него.
Варим на котлон прясното мляко.
След като заври , сипваме разтвореното нишесте и непрекъснато разбъркваме .
Варим докато започне леко да се сгъстява.
/ Захар не сложих , защото в този крем си има. В някои крем – пудинги има , в други не. /
Сваляме от котлона и прибавяме набъбналия желатин.
Оставяме крема леко да се охлади.
По този начин приготвяме и двата различни крема.
Към единият крем прибавяме половината нарязани банани ,
а към другия крем другата половина.
Оформяне на тортата :



От двата крема отделяме малко повече от ¼ .
Смесваме отделените ¼ -ти.
Към тази смес прибавяме ягодите.
Така получаваме трети вид крем.
Тавата , в която сме пекли блатовете / желателно е да е дълбока / , 
покриваме с найлон или стреч фолио отвътре.
Поставяме първия бял блат.
Сиропираме го с прясното мляко.
Мажем с останалите  ¾ - ти шоколадов / кафяв / крем ,
като го разпределяме равномерно.
Поръсваме с белия настърган шоколад.
Поставяме розовия блат и го сиропираме.
Мажем с получениния трети крем.
Поставяме зеления блат и го сиропираме.
Мажем с останалите  ¾ - ти ягодов / розовия / крем  , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме с черния настърган шоколад.
Накрая поставяме и втория бял блат и го сиропираме.
Завиваме с найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я оставих една нощ . /
На следващия ден обръщаме внимателно тортата  върху  подходяща чиния за сервиране
или подложка за торта.
Изрязваме изтеклия крем отстрани и подравняваме.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме 
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата  минута започваме да разбиваме белтъците със солта 
с миксер на най – високата му степен.   
Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , 
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.

Внимателно мажем тортата отгоре и отстрани и подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички , лалета  и листа.
Ако нямате нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!
Може да пробвате тази рецепта , но имайте предвид , че тортата е доста голяма!
Ако си я приготвяте за вкъщи може да намалите посочените продукти наполовина!
За вкуса няма да говоря , той си беше направо фантазия!












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...