Торта Калина
Тортата
направих за 15 – тия Рожден ден на моята племенница.
И така
рецептата :
Продукти
:
за блата :
4 бр. яйца
250 гр.
захар
350 гр.
брашно
250 мл.
прясно мляко
100 мл. олио
50 гр. кокосови
стърготини
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
1 бр.
ванилия
80 гр. шоколадови
топчета / едно пакетче /
50 гр.
черен шоколад
за крема :
400 гр.
заквасена сметана
250 гр.
готов крем пудинг
/ може да
купите готов или да си го приготвите вкъщи /
250 гр.
маскарпоне
250 гр.
ягоди
60 гр.
пудра захар
1 банан
10 гр.
желатин / едно пакетче /
50 мл.
вода
за плънка :
100 гр.
бял шоколад
за сиропиране :
250 мл.
прясно мляко
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
120 гр.
белтъци / 4 броя /
320 гр.
захар
60 мл. вода
¼ ч.л. лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блата :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и олиото.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената
смес разделяме на три части.
Едната част
оставяме бяла .
Към другата част
прибавяме шоколадовите топчета.
Разтопяваме
шоколада на водна баня или в микровълновата за около 1 ½ - 2 мин.
Прибавяме
шоколада към третата част.
Всеки блат печем
поотделно.
Печем върху
хартия за печене , в загрята до 180 градуса фурна около 15 – 20 мин.
Тавата е с
диаметър около 25 см.
Изпечените
блатове охлаждаме върху решетка.
на крема :
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Нарязваме
ягодите и банана на парченца.
Разбиваме
пудинга , заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и
ванилията за кратко с миксер.
ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая
прибавяме и нарязаните ягоди и банан и много внимателно разбъркваме.
Оформяне на тортата :
За оформянето на тортата може да използваме подвижния
ринг от тавичката.
В
подходяща за сервиране чиния / или подложка за торта / поставяме първия бял
блат.
Сиропираме
го с прясното мляко.
Мажем с ½
от крема с ягодите и бананите , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме
с половината настърган шоколад.
Поставяме
блата с шоколадовите топчета и го сиропираме.
Мажем с
другата половина от крема и поръсваме с
другата половина от настъргания шоколад.
Накрая
поставяме и третия кафяв блат.
Завиваме с
найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я
оставих една нощ . /
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
С така получения крем мажем внимателно тортата отстрани и отгоре и я
подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах
накрайник за правене на розички и листа.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и украсете с подръчни
средства!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар