Translate

вторник, 25 юни 2019 г.

Торта Калина



Торта Калина

Тортата направих за 15 – тия Рожден ден на моята племенница.
И така рецептата :
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
250 гр. захар
350 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
100 мл. олио
50 гр. кокосови стърготини
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
80 гр. шоколадови топчета / едно пакетче /
50 гр. черен шоколад
за крема :
400 гр. заквасена сметана
250 гр. готов крем пудинг
/ може да купите готов или да си го приготвите вкъщи /
250 гр. маскарпоне
250 гр. ягоди
60 гр. пудра захар
1 банан
10 гр. желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
за плънка :
100 гр. бял шоколад
за сиропиране :
250 мл. прясно мляко
за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
120 гр. белтъци / 4 броя /
320 гр. захар
60 мл. вода
¼ ч.л.  лимонена киселина
1 бр. ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блата :


Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме топлото мляко и олиото.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената смес разделяме на три части.
Едната част оставяме бяла .
Към другата част прибавяме шоколадовите топчета.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата за около 1 ½ - 2 мин.
Прибавяме шоколада към третата част.
Всеки блат печем  поотделно.
Печем върху хартия за печене , в загрята до 180 градуса фурна около 15 – 20 мин.
Тавата е с диаметър около 25 см.
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
на крема :

Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Нарязваме ягодите и банана на парченца.
Разбиваме пудинга , заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и 
ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или 
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая прибавяме и нарязаните ягоди и банан и много внимателно разбъркваме.
Оформяне на тортата :


За оформянето на тортата може да използваме подвижния ринг от тавичката.
В подходяща за сервиране чиния / или подложка за торта / поставяме първия бял блат.
Сиропираме го с прясното мляко.
Мажем с ½ от крема с ягодите и бананите , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме с половината настърган шоколад.
Поставяме блата с шоколадовите топчета и го сиропираме.
Мажем с другата половина  от крема и поръсваме с другата половина от настъргания шоколад.
Накрая поставяме и третия кафяв блат.
Завиваме с найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я оставих една нощ . /
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата  минута започваме да разбиваме белтъците със  солта с миксер на най – високата му степен.  Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.

С така получения крем мажем внимателно тортата отстрани и отгоре и я подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички  и листа.
Ако нямате нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и украсете с подръчни средства!












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...