Translate

събота, 8 юни 2019 г.

Торта Сърце с кайсии и бадемово брашно






Торта Сърце с кайсии и бадемово брашно

Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_8.html
Продукти :
за блата:
3 бр. яйца
180 гр. кафява захар
/ сложих 160 гр. кокосова и 20 гр. тръстикова – такива имах /
300 гр. бадемово брашно
 / мисля , че даже 350 гр. ще бъдат добре ,
за да не остане много течен блата и по-лесно да се изпече/
180 мл. прясно мляко
60 гр. краве масло
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
1 к.л. есенция ром
щипка сол
за крема :
300 гр. кайсии / без костилките , може и необелени /
100 гр. кафява захар
250 гр. рикота
250 гр. маскарпоне
200 мл. сметана / поне 20 % /
10 гр. желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
1 с.л. сок от лимон
1 бр. ванилия
за желираното сърце :
300 мл. ябълков сок  / може и компот от кайсии , праскови и др. /
5 – 6 бр. кайсии
10 гр. желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
за пълнеж :
9 – 10 бр. кайсии
3 с.л. натрошени бадеми
3 с.л. настърган черен шоколад
за украса :
2 с.л. бадеми / натрошени /
2 с.л. орехи / нарязани или смлени на едро /
2 с.л. кафява захар
½ с.л. какао
цели сурови бадеми
шоколадови топчета
Приготвяне :
Първо обелваме кайсиите , като ги потапяме за кратко в съд с кипяща вода.
на блата :
Разбиваме яйцата със щипката сол до кремообразна маса.
Прибавяме кафявата захар , ванилията , есенцията ром и разбъркваме добре.
Прибавяме топлото мляко и разтопеното масло / да не е горещо /.
Накрая добавяме и размесеното с бакпулвера бадемово брашно.
Бъркаме внимателно , за да не спадне.
Оставяме около 20 мин. сместа да почива.
Печем в подходяща тава / с диаметър не повече от 20 см. / върху хартия за печене.
Мажем с масло тавичката преди печене.
В случая пекох в тавичка във формата на сърце със свалящ се ринг.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40 – 45 мин.
При необходимост завиваме с фолио , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме изпечения блат върху решетка.
След като изстине напълно го разрязваме хоризонтално на две платки.
на крема :
Пасираме с пасатор или чопър кайсиите заедно с кафявата захар.
Прибавяме сока от лимон.
В отделен съд / чаша / оставяме желатина да набъбне във водата.
Разбиваме  маскарпонето , рикотата , сметаната и ванилията за кратко с миксер.
Прибавяме и пасираните кайсии.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Разделяме крема на две части /на око / , като отделяме ½  ч.ч. за дооформяне.
на желираното сърце :
Нареждаме обелените и разполовени кайсии в силиконовата форма.
/ В случая форма сърце. /
В отделен съд / чаша / оставяме желатина да набъбне във водата.
След  това го разтопяваме на водна баня или в микровълновата за около 20 – 30 сек.
Разтопения желатин прибавяме към ябълковия сок и поливаме кайсиите с него.
Охлаждаме в хладилник докато леко стегне.
Изсипваме едната част от крема и връщаме в хладилника да стегне добре.
Оформяне на тортата :
Използваме ринга от тавичката за да съберем тортата.
Поставяме първата платка в подходяща за сервиране чиния.
Върху него нареждаме разполовените кайсии.
Поръсваме ги с натрошените бадеми и настъргания шоколад.
Изсипваме половината от крема и оставяме за кратко в хладилник да стегне.
Поставяме втората платка и леко притискаме.
Отгоре намазваме тънък слой от крема.
Завиваме с найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я оставих една нощ . /
Върху стегналата торта обръщаме внимателно желираната смес / сърце/.
Преди това потапяме формата за много кратко в топла вода , за да може лесно да излезе.
Подравняваме тортата отстрани с крема , който сме отделили.
Украсих със смес от натрошените бадеми , орехите , кафява захар и какаото.
Уникален вкус !
Много вкусна и разхлаждаща торта !












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...