Торта Сърце с кайсии и бадемово брашно
Ще ми
помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_8.html
Продукти :
за блата:
3 бр. яйца
180 гр.
кафява захар
/ сложих 160
гр. кокосова и 20 гр. тръстикова – такива имах /
300 гр.
бадемово брашно
/ мисля , че даже 350 гр. ще бъдат добре ,
за
да не остане много течен блата и по-лесно да се изпече/
180 мл.
прясно мляко
60 гр. краве масло
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
1 бр.
ванилия
1 к.л.
есенция ром
щипка сол
за крема :
300 гр.
кайсии / без костилките , може и необелени /
100 гр.
кафява захар
250 гр.
рикота
250 гр.
маскарпоне
200 мл.
сметана / поне 20 % /
10 гр.
желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
1 с.л. сок
от лимон
1 бр.
ванилия
за желираното сърце :
300 мл.
ябълков сок / може и компот от кайсии ,
праскови и др. /
5 – 6 бр.
кайсии
10 гр.
желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
за пълнеж :
9 – 10 бр.
кайсии
3 с.л.
натрошени бадеми
3 с.л.
настърган черен шоколад
за украса :
2 с.л.
бадеми / натрошени /
2 с.л. орехи
/ нарязани или смлени на едро /
2 с.л.
кафява захар
½ с.л. какао
цели сурови
бадеми
шоколадови
топчета
Приготвяне :
Първо
обелваме кайсиите , като ги потапяме за кратко в съд с кипяща вода.
на блата :
Прибавяме
топлото мляко и разтопеното масло / да не е горещо /.
Бъркаме
внимателно , за да не спадне.
Печем в
подходяща тава / с диаметър не повече от 20 см. / върху хартия за печене.
Мажем с
масло тавичката преди печене.
В случая
пекох в тавичка във формата на сърце със свалящ се ринг.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 40 – 45 мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
След като
изстине напълно го разрязваме хоризонтално на две платки.
на крема :
Пасираме с
пасатор или чопър кайсиите заедно с кафявата захар.
В отделен
съд / чаша / оставяме желатина да набъбне във водата.
Прибавяме
и пасираните кайсии.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме
го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Разделяме
крема на две части /на око / , като отделяме ½
ч.ч. за дооформяне.
на желираното сърце :
Нареждаме
обелените и разполовени кайсии в силиконовата форма.
/ В случая
форма сърце. /
В отделен
съд / чаша / оставяме желатина да набъбне във водата.
След това го разтопяваме на водна баня или в
микровълновата за около 20 – 30 сек.
Разтопения
желатин прибавяме към ябълковия сок и поливаме кайсиите с него.
Охлаждаме в
хладилник докато леко стегне.
Оформяне на тортата :
Използваме
ринга от тавичката за да съберем тортата.
Поставяме
първата платка в подходяща за сервиране чиния.
Върху него
нареждаме разполовените кайсии.
Отгоре намазваме
тънък слой от крема.
Завиваме с
найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
Върху
стегналата торта обръщаме внимателно желираната смес / сърце/.
Преди това
потапяме формата за много кратко в топла вода , за да може лесно да излезе.
Подравняваме
тортата отстрани с крема , който сме отделили.
Украсих със
смес от натрошените бадеми , орехите , кафява захар и какаото.
Уникален
вкус !
Много вкусна
и разхлаждаща торта !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като
посочите следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар