Translate

четвъртък, 6 юни 2019 г.

Кекс с ягоди и извара



Кекс с ягоди и извара
Много се чудих дали изобщо да записвам тази рецепта!
Получи се много вкусен кекс  , но при разрязване плънката стои малко течна.
Може би това е причината , че ми отне доста време при печенето!
Така , че ако искате пробвайте рецептата , но може да не слагате сиропа / в случая от малини / или да увеличите нишестето примерно на 50 – 60 гр.!
Продукти :

за блата :
3 бр. яйца
200 гр. захар
300 гр. брашно
100 мл. прясно мляко
70 гр. масло
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
за плънката :
300 гр. ягоди
130 гр. желираща захар
350 гр. извара
30 гр. нишесте  / пшенично , натурално /
50 мл. вода
1 бр. ванилия
50 мл. сироп от малини / или ягоди , или вишни  /
/ Може и без него , защото ми стана малко течна плънката и 
ми отне доста време докато изпека кекса /
за декорация :
60 гр. шоколадови топчета
Приготвяне :

на плънката :


 

Към ягодите прибавяме желиращата захар.
Слагаме ги в подходящ съд на котлон на средна степен.
Варим до пълното разтваряне на захарта и докато ягодите пуснат сок.
Прибавяме ванилията и разтвореното в студената вода нишесте.
Бъркаме непрекъснато докато започне да се сгъстява.
Прибавяме изварата и сиропа от малини / такъв имах /.
Разбъркваме добре и оставяме да се охлади.
на блата :





Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема.
Прибавяме топлото мляко и разтопеното масло.
Накрая прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Внимателно разбъркваме , за да не спадне.
Разделяме сместа за блата на две части.
/ не ги мерих , разделих я на око /
В намазана с масло форма за кекс изсипваме един ред от сместа за блата.
Върху нея изсипваме цялото количество плънка.
Върху плънката много внимателно разпределяме другата половина от сместа за блата.
Поръсваме с шоколадовите топчета.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре ,  за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка .
/ Ако ви се стори суров може да допечете още 15 миин. на 170 градуса. /
След това изключваме и леко отваряме вратата на фурната и оставяме кекса вътре още около 15 мин.
Изваждаме го и го охлаждаме върху решетка.
Когато е напълно изстинал го обръщаме в подходяща за сервиране чиния.
Пробвайте тази рецепта , може да ви хареса!







Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог 
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша , 
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_6.html

Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...