Кекс с ягоди и извара
Много се
чудих дали изобщо да записвам тази рецепта!
Получи се
много вкусен кекс , но при разрязване
плънката стои малко течна.
Може би това е причината , че ми отне доста време при печенето!
Така , че
ако искате пробвайте рецептата , но може да не слагате сиропа / в случая от
малини / или да увеличите нишестето примерно на 50 – 60 гр.!
Продукти :
за блата :
3 бр. яйца
200 гр.
захар
300 гр.
брашно
100 мл.
прясно мляко
70 гр. масло
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
за плънката :
300 гр.
ягоди
130 гр.
желираща захар
350 гр.
извара
30 гр.
нишесте / пшенично , натурално /
50 мл. вода
1 бр.
ванилия
50 мл. сироп
от малини / или ягоди , или вишни /
/ Може и без
него , защото ми стана малко течна плънката и
ми отне доста време докато изпека
кекса /
за декорация :
60 гр.
шоколадови топчета
Приготвяне :
Към ягодите
прибавяме желиращата захар.
Слагаме ги в
подходящ съд на котлон на средна степен.
Варим до
пълното разтваряне на захарта и докато ягодите пуснат сок.
Прибавяме
ванилията и разтвореното в студената вода нишесте.
Бъркаме
непрекъснато докато започне да се сгъстява.
Прибавяме
изварата и сиропа от малини / такъв имах /.
Разбъркваме
добре и оставяме да се охлади.
на блата :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема.
Прибавяме
топлото мляко и разтопеното масло.
Накрая
прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Внимателно
разбъркваме , за да не спадне.
Разделяме сместа за блата на две части.
/ не ги мерих , разделих я на око /
В намазана с масло форма за кекс изсипваме
един ред от сместа за блата.
Върху нея изсипваме цялото количество плънка.
Върху плънката много внимателно разпределяме другата половина от
сместа за блата.
Поръсваме с шоколадовите топчета.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
Поръсваме с шоколадовите топчета.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка .
/ Ако ви се
стори суров може да допечете още 15 миин. на 170 градуса. /
След това
изключваме и леко отваряме вратата на фурната и оставяме кекса вътре още около
15 мин.
Изваждаме го
и го охлаждаме върху решетка.
Когато е
напълно изстинал го обръщаме в подходяща за сервиране чиния.
Пробвайте
тази рецепта , може да ви хареса!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като
сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като
посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_6.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и
сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар