Translate

неделя, 11 август 2019 г.

Торта Хризантема





Торта Хризантема

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :

Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
120 гр. захар
120 гр. брашно
100 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
6 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
щипка сол

за кафявия блат прибавяме:
10 гр. какао
20 мл. прясно мляко

за крема :
400 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
60 гр. пудра захар
10 гр. желатин
50 мл. вода
1 бр. ванилия

за пълнеж :
750 гр.  кайсии /около /
100 гр. бял шоколад
50 гр. натрошени бадеми

за сиропиране :
около 100 мл. прясно мляко

за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
120 гр. белтъци / около 4 броя /
320 гр. захар
60 мл. вода
¼ ч.л. лимонена киселина
1 бр. ванилия
щипка сол

Приготвяне :
на блатовете :
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме белтъците с половината захар и
щипката сол до сняг / пухкав бял крем /.
Разбиваме жълтъците с другата половина от захарта и ванилията
до получаване на кремообразна маса.

Съединяваме двете смеси , като бъркаме внимателно на ръка.
Прибавяме на порции прясното мляко и мекото масло.
Накрая добавяме и пресятото с бакпулвера брашно.
Бъркаме до хомогенност , като внимаваме да не спадне.
Получената смес разделяме на три части.
за кафявия блат :
Към едната част прибавяме пресятото какао и млякото.
Печем в намазан с масло тиган на котлон , на средна степен.
Мажем тигана с масло преди всяка платка.

След като изсипем сместа в тигана веднага го похлупваме с  капак.
Печем 5 мин. без да отваряме капака.
Обръщаме блата с подходяща шпатула и го печем от другата страна 3 мин.


Така поотделно изпичаме трите платки.
Охлаждаме готовите платки върху решетка.
Приготвяне на крема :
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме за кратко с миксер сметаната , маскарпонето и пудрата захар.
Разтопяваме на водна баня желатина или за около 30 сек. в микровълновата.
Прибавяме го към крема и разбиваме за кратко.
Потапяме кайсиите за кратко във вряща вода ,
за да може лесно да ги обелим.
Разполовяваме ги и махаме костилките им.
Оформяне на тортата :
Избираме си подходящ  дълбок съд  / в случая ползвах тенджера / ,
която да отговаря точно на диаметъра на изпечените платки , т.е. 20 см.
Може да използвате и регулиращ се ринг за торта.
Обличаме тенджерата отвътре с торбичка или със стреч фолио.
Този път използвах нарочно торбичка и тенджера , за да се види ясно как става
при домашни условия и с подръчни средства !
Поставяме първия бял блат.
Сиропираме го с 3 с.л. прясно мляко.
Нареждаме половината кайсии.
Мажем с половината крем.
Настъргваме половината шоколад и поръсваме с половината бадеми.
Поставяме кафявия блат и го сиропираме.
Нареждаме другата половина от кайсиите.
Мажем с останалата половина от крема и поръсваме с останалия шоколад и бадеми.
Слагаме втория бял блат и го сиропираме.
Леко притискаме тортата с ръце.
Завиваме я с торбичката и слагаме една чиния отгоре.
Така престоява в хладилник няколко часа.
Аз я оставих да престои една нощ.
На следващия ден обръщаме тортата върху подходяща за сервиране чиния.



Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност
/ засичаме 7 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата  минута / от отчитане на времето / започваме
да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме ги до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме 
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
С така получения крем мажем внимателно тортата отстрани ,  отгоре и я подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на хризантема и кошничка.
Ако нямате нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!

















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея: https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...