Торта
Хризантема
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
120 гр.
захар
120 гр.
брашно
100 мл.
прясно мляко
50 гр. краве
масло
6 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
щипка сол
10 гр. какао
20 мл.
прясно мляко
за крема :
400 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
60 гр. пудра
захар
10 гр.
желатин
50 мл. вода
1 бр.
ванилия
за пълнеж :
750 гр. кайсии /около /
100 гр. бял
шоколад
50 гр.
натрошени бадеми
за сиропиране :
около 100
мл. прясно мляко
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
120 гр.
белтъци / около 4 броя /
320 гр.
захар
60 мл. вода
¼ ч.л. лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блатовете :Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме
белтъците с половината захар и
щипката сол до сняг / пухкав бял крем /.
Разбиваме
жълтъците с другата половина от захарта и ванилията
Прибавяме на
порции прясното мляко и мекото масло.
Накрая
добавяме и пресятото с бакпулвера брашно.
Бъркаме до
хомогенност , като внимаваме да не спадне.
за кафявия блат :
Към едната
част прибавяме пресятото какао и млякото.
Печем в намазан с масло тиган на котлон , на средна степен.
Печем в намазан с масло тиган на котлон , на средна степен.
След като изсипем
сместа в тигана веднага го похлупваме с
капак.
Печем 5 мин.
без да отваряме капака.
Така поотделно
изпичаме трите платки.
Охлаждаме
готовите платки върху решетка.
Приготвяне на крема :
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме
за кратко с миксер сметаната ,
маскарпонето и пудрата захар.
Разтопяваме
на водна баня желатина или за около 30 сек. в микровълновата.
Прибавяме
го към крема и разбиваме за кратко.
Потапяме
кайсиите за кратко във вряща вода ,
за да може лесно да ги обелим.
Разполовяваме
ги и махаме костилките им.
Оформяне на тортата :
Избираме
си подходящ дълбок съд / в случая ползвах тенджера / ,
която да
отговаря точно на диаметъра на изпечените платки , т.е. 20 см.
Може да
използвате и регулиращ се ринг за торта.
Обличаме тенджерата
отвътре с торбичка или със стреч фолио.
Този път
използвах нарочно торбичка и тенджера , за да се види ясно как става
при домашни условия и с подръчни средства !
при домашни условия и с подръчни средства !
Сиропираме
го с 3 с.л. прясно мляко.
Поставяме
кафявия блат и го сиропираме.
Нареждаме другата половина от кайсиите.
Мажем с останалата половина от крема и поръсваме с останалия шоколад и бадеми.
Нареждаме другата половина от кайсиите.
Мажем с останалата половина от крема и поръсваме с останалия шоколад и бадеми.
Слагаме
втория бял блат и го сиропираме.
Така
престоява в хладилник няколко часа.
Аз я
оставих да престои една нощ.
На
следващия ден обръщаме тортата върху подходяща за сервиране чиния.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност
/
засичаме 7 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута / от отчитане на времето / започваме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута / от отчитане на времето / започваме
да разбиваме
белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме ги до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
С така получения крем мажем внимателно тортата отстрани , отгоре и я
подравняваме.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах
накрайник за правене на хризантема и кошничка.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!
украсете с подръчни средства!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея: https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея: https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар