Translate

четвъртък, 1 август 2019 г.

Торта Цветен вулкан



Торта Цветен вулкан

Продукти :
за блата :
2 бр. яйца
125 гр. захар
175 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
50 гр. масло
20 гр. какао
10 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
за шоколадовия мус :
една консерва  кондензирано мляко / 397 гр. /
400 гр. заквасена сметана
120 гр. течен шоколад
100 гр. шарени шоколадови бонбонки / или парченца шоколад /
30 гр. какао
90 гр. масло
10 гр. желатин
50 гр. вода
около 450 гр. ягоди
за крема между блатовете :
400 гр. заквасена сметана
150 мл. прясно мляко
1 бр. крем Оле ванилия
за пълнеж :
100 – 150 гр. ягоди
за сиропиране :
около 100 - 150 мл. прясно мляко
за украса:
200 мл. сладкарска сметана
60 гр. пудра захар
зелена боя за хранителни цели
50 гр. шарени шоко бонбонки
Приготвяне :
на шоколадовия мус :



Пресяваме какаото.
Желатина изсипваме  в студената вода да набъбне.
Маслото трябва да е разтопено , но не и горещо.
Разбиваме кондензираното мляко , сметаната , течния шоколад  , маслото и какаото ,
за кратко до получаването на хомогенна смес.
Разтопяваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.
Прибавяме го към горната смес и разбъркваме добре.
Накрая прибавяме бонбонките / или парченцата шоколад / и внимателно разбъркваме.
Изсипваме сместа в подходяща силиконова форма и подреждаме ягодите в кръг 
/ цели не ги режем /.
Оставяме в хладилник да се охлади и стегне.
/ Приготвих го вечерта и го оставих една нощ. /
на блата :

Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме топлото мляко и разтопеното масло / да не е горещо /.
Пресяваме бакпулвера с брашното и какаото .
Прибавяме ги към сместа.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Печем в тава с диаметър около 20 - 22 см , върху хартия за печене
 в загрята на 180 градуса фурна около 30 – 35 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на крема :
Към заквасената сметана прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре.
Прибавяме и крема Оле и разбиваме с миксер за няколко минути.
Отделяме около 1/3 част от крема за дооформяне и украса.
Оформяне на тортата :


Разрязваме хоризонтално блата , за да получим две платки.
Поставяме първата платка в подходяща за сервиране чиния и сиропираме с половината от прясното мляко.
Изсипваме цялото количество крем и подравняваме.
Върху крема разпределяме нарязаните на парченца ягоди.
Слагаме втората платка и сиропираме с останалото прясно мляко.
Потапяме силиконовата форма с шоколадовия мус за кратко в топла вода
/за да излезе по – лесно / и я обръщаме внимателно върху блатовете.
Подравняваме тортата отстрани / между двата блата / с крема който отделихме.
Разбиваме сладкарската сметана с пудрата захар с миксер на висока скорост до сгъстяване.
/ Задължително сметаната трябва да е студена т.е. от хладилника.
Желателно е съда , в който ще я разбиваме да е охладен в хладилник . /
Прибавяме оцветителя и разбъркваме добре.
Украсяваме като шприцоваме сметаната и крема , който отделихме върху тортата.
За сметаната ползвах накрайник за правене на листа ,
а за белия крем накрайник за листа на хризантема.
Ако нямате накрайници просто изсипете сметаната / крема  в здраво найлоново пликче.
Отрежете върха на пликчето и  украсете по желание и на вашата фантазия!
Накрая поръсваме тук – там шоколадовите цветни бонбонки.












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...