Торта Цветен вулкан
Продукти :
за блата :
2 бр. яйца
125 гр.
захар
175 гр.
брашно
125 мл.
прясно мляко
50 гр. масло
20 гр. какао
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
за шоколадовия мус :
една
консерва кондензирано мляко / 397 гр. /
400 гр.
заквасена сметана
120 гр.
течен шоколад
100 гр.
шарени шоколадови бонбонки / или парченца шоколад /
30 гр.
какао
90 гр.
масло
10 гр.
желатин
50 гр. вода
около 450
гр. ягоди
за крема между блатовете :
400 гр.
заквасена сметана
150 мл.
прясно мляко
1 бр. крем
Оле ванилия
за пълнеж :
100 – 150
гр. ягоди
за сиропиране :
около 100
- 150 мл. прясно мляко
за украса:
200 мл.
сладкарска сметана
60 гр.
пудра захар
зелена боя
за хранителни цели
50 гр.
шарени шоко бонбонки
Приготвяне :
на шоколадовия мус :
Пресяваме
какаото.
Желатина
изсипваме в студената вода да набъбне.
Маслото
трябва да е разтопено , но не и горещо.
Разбиваме
кондензираното мляко , сметаната , течния шоколад , маслото и какаото ,
за кратко
до получаването на хомогенна смес.
Разтопяваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.
Прибавяме
го към горната смес и разбъркваме добре.
Накрая
прибавяме бонбонките / или парченцата шоколад / и внимателно разбъркваме.
Изсипваме
сместа в подходяща силиконова форма и подреждаме ягодите в кръг
/ цели не ги режем /.
/ цели не ги режем /.
Оставяме в
хладилник да се охлади и стегне.
/
Приготвих го вечерта и го оставих една нощ. /
на блата :
Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и разтопеното масло / да не е горещо /.
Пресяваме бакпулвера
с брашното и какаото .
Прибавяме ги
към сместа.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Печем в тава
с диаметър около 20 - 22 см , върху хартия за печене
в загрята на 180 градуса фурна около 30 – 35
мин.
Проверяваме с дървено
шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на крема :
Към
заквасената сметана прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре.
Прибавяме и
крема Оле и разбиваме с миксер за няколко минути.
Отделяме около 1/3 част от крема за дооформяне и украса.
Отделяме около 1/3 част от крема за дооформяне и украса.
Оформяне на тортата :
Разрязваме
хоризонтално блата , за да получим две платки.
Поставяме
първата платка в подходяща за сервиране чиния и сиропираме с половината от
прясното мляко.
Изсипваме
цялото количество крем и подравняваме.
Върху крема
разпределяме нарязаните на парченца ягоди.
Слагаме
втората платка и сиропираме с останалото прясно мляко.
Потапяме силиконовата форма с шоколадовия мус за кратко в топла вода
Потапяме силиконовата форма с шоколадовия мус за кратко в топла вода
/за да излезе по –
лесно / и я обръщаме
внимателно върху блатовете.
Подравняваме
тортата отстрани / между двата блата / с крема който отделихме.
Разбиваме
сладкарската сметана с пудрата захар с миксер на висока скорост до сгъстяване.
/
Задължително сметаната трябва да е студена т.е. от хладилника.
Желателно е
съда , в който ще я разбиваме да е охладен в хладилник . /
Прибавяме
оцветителя и разбъркваме добре.
Украсяваме
като шприцоваме сметаната и крема , който отделихме върху тортата.
За сметаната
ползвах накрайник за правене на листа ,
а за белия крем накрайник за листа на хризантема.
а за белия крем накрайник за листа на хризантема.
Ако нямате
накрайници просто изсипете сметаната /
крема в здраво найлоново пликче.
Отрежете
върха на пликчето и украсете по желание
и на вашата фантазия!
Накрая
поръсваме тук – там шоколадовите цветни бонбонки.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар