Дамски каприз Роза
Рецептата
е от тефтера на мама.
Много , много отдавна не го бях приготвяла.
Много , много отдавна не го бях приготвяла.
Естествено
оформянето го пречупих през моя си поглед.😊😊😊
Продукти :
4 бр. яйца
200 гр.
захар
/ може да се намали малко , следващият път ще сложа 150 гр. /
/ може да се намали малко , следващият път ще сложа 150 гр. /
125 гр.
краве масло
200 мл.
прясно мляко
300 гр.
брашно
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
за намазване и поръсване :
350 гр.
сладко / в случая ползвах от смокини /
150 гр.
орехи
за белтъчния крем :
115 гр. пудра захар
1 бр. ванилия
щипка сол
щипка
лимонена киселина
Приготвяне :
Разделяме
яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците
оставяме в хладилник.
Първо
разбиваме мекото масло със захарта и ванилията.
Добавяме
един по един жълтъците и продължаваме разбиването на ниска скорост на миксера.
Прибавяме
прясното мляко.
Накрая
прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Бъркаме на
най –ниската степен на миксера или на ръка.
Печем в
подходяща тавичка.
Аз пекох в
тавичка с форма на сърце върху намазана с масло хартия за печене.
Тавичката не
е много голяма / около 22 см. ширина / ,
затова и блатът ми се получи доста
висок.
Пекох го в
загрята фурна на 180 градуса около 45 – 50 мин.
След като се
позачерви отгоре го завих с алуминиево фолио и го допекох , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Ако печете в
по- голяма това , трябва да намалите времето за печене.
Охлаждаме
върху решетка.
Когато блата
е напълно изстинал го разрязваме хоризонтално , и така получаваме две платки.
Поставяме
първия блат и го мажем с половината сладко и посипваме с половината орехи.
Поставяме
втория блат и го мажем с останалото сладко и посипваме останалите орехи.
Ако не обичате сухи сладкиши , може да сиропирате с компот ,
Ако не обичате сухи сладкиши , може да сиропирате с компот ,
прясно мляко , захарен
сироп и т.н.
В отделен
съд разбиваме охладените белтъци с щипката сол и щипката лимонена киселина.
Към тях
постепенно прибавяме пудрата захар и ванилията ,
до получаването на пухкав бял крем.
Крема мажем
върху блата с орехите.
В случая аз го
оцветих с червена сладкарска боя и го шприцовах с накрайник за правене на роза.
Запичаме го
във фурната на 200 градуса /само на горен реотан / няколко минути ,
докато леко
покафенее отгоре.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар