Translate

сряда, 16 октомври 2019 г.

Редена мусака с патладжани и / или тиквички



Редена мусака с патладжани и / или тиквички
Нещо наподобаващо гръцка мусака ........ама не съвсем.
За това ястие научих от моя позната , съвсем случайно преди няколко години.
Беше точно в сезона на патладжаните.
Обичайното ….. Ох , … какво да сготвя … , имам едни патладжани ….?
И тогава тя ми подсказа тази рецепта!
Е , … разбира се , малко я допълних на мой вкус!
Това ястие може да се приготвя , както с патладжани така и с тиквички.
Досега винаги съм го правила или с патладжани , или с тиквички , 
но последният път ги комбинирах!
Получи се добре!
Става много вкусно , и е лесно за приготвяне.
Рецептата е за голяма тава с диаметър 35 см.
Ако ви се струва голямо това количество , може да намалите продуктите наполовина.
Продукти :
1,200 кг. патладжани  / тиквички
за плънката с каймата :
600 гр. кайма
2 бр. средно големи домата
2 стръка пресен лук / или една глава стар /
2 стръка пресен чесън / или ½  глава стар /
1 бр. зелена или червена чушка
4 с.л. зехтин / олио /
1 с.л. сол
1 к.л. черен пипер
1 к.л. куркума
½ к.л. къри
щипка чили
за плънката с киселото мляко :
400 гр. кисело мляко
2 с.л. сусамов тахан
1 яйце
1 к.л. сол
за заливката :
3 или 4 бр. яйца
150 гр. кисело мляко
50 гр. сирене
50 гр. кашкавал
100 мл. прясно мляко
½  к.л. сода за хляб
за намазване :
2 с.л. сусамов тахан
4 с.л. зехтин / олио /
Приготвяне :
Нарязваме патладжаните / тиквичките на шайби с дебелина около 0,5 см.
Осоляваме патладжана и го оставяме за кратко , за да се отцеди горчивият сок.
 
Може да ги нарежем и по дължина , за по – бързо.
на плънката с каймата :
Смиламе с чопър или нарязваме на дребно лука , чесъна , чушката и доматите.

Прибавяме ги към каймата.
Прибавяме зехтина и подправките и размесваме добре.
на плънката с киселото мляко :
Разбъркваме киселото мляко , тахана , яйцето  и солта до хомогенна смес.
/ Последният път когато приготвях това ястие вместо тази плънка поръсих с 200 гр. настърган кашкавал , като към сместа с каймата прибавих 100 гр. кисело мляко./

на заливката :
Към киселото мляко прибавяме содата , да шупне.
Настъргваме кашкавала и натрошаваме сиренето и ги добавяме и тях.
Прибавяме яйцата и разбъркваме добре.

Редим по следния начин :
Намазваме тавата с тахана и нареждаме половината шайби патладжан / тиквички.
Поръсваме ги с около 2 с.л. зехтин / олио /.
  

Върху тях изсипваме цялото количество смес с каймата и подравняваме.
Върху тази смес изсипваме сместа с киселото мляко и внимателно подравняваме.
Редим другата половина от нарязания патладжан / тиквички и поръсваме отново с 2 с.л. зехтин.
Печем в загрята до 200 - 220 градуса фурна около 1 час.


Вадим от фурната и разпределяме равномерно заливката.
Връщаме пак във фурната и допичаме около 20 мин . до зачервяване.
Може да се сервира с кисело мляко.
Пробвайте тази рецепта , мисля че ще ви хареса!







Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...