Нещо
наподобаващо гръцка мусака ........ама не съвсем.
За това
ястие научих от моя позната , съвсем случайно преди няколко години.
Беше точно
в сезона на патладжаните.
Обичайното
….. Ох , … какво да сготвя … , имам едни патладжани ….?
И тогава
тя ми подсказа тази рецепта!
Е , … разбира
се , малко я допълних на мой вкус!
Това ястие
може да се приготвя , както с патладжани така и с тиквички.
Досега
винаги съм го правила или с патладжани , или с тиквички ,
но последният път ги
комбинирах!
Получи се
добре!
Става
много вкусно , и е лесно за приготвяне.
Рецептата
е за голяма тава с диаметър 35 см.
Ако ви се
струва голямо това количество , може да намалите продуктите наполовина.
Продукти :
1,200 кг.
патладжани / тиквички
600 гр. кайма
2 бр. средно
големи домата
2 стръка
пресен лук / или една глава стар /
2 стръка
пресен чесън / или ½ глава стар /
1 бр. зелена или червена чушка
1 бр. зелена или червена чушка
4 с.л.
зехтин / олио /
1 с.л. сол
1 к.л. черен
пипер
1 к.л.
куркума
½ к.л. къри
щипка чили
за плънката с киселото мляко :
400 гр.
кисело мляко
2 с.л.
сусамов тахан
1 яйце
1 к.л. сол
за заливката :
3 или 4 бр.
яйца
150 гр.
кисело мляко
50 гр.
сирене
50 гр.
кашкавал
100 мл.
прясно мляко
½ к.л. сода за хляб
за намазване :
2 с.л.
сусамов тахан
4 с.л.
зехтин / олио /
Приготвяне :
Нарязваме патладжаните / тиквичките на шайби с дебелина около 0,5 см.
Нарязваме патладжаните / тиквичките на шайби с дебелина около 0,5 см.
Осоляваме патладжана и го оставяме за кратко , за да се отцеди горчивият сок.
Може да ги
нарежем и по дължина , за по – бързо.
Прибавяме ги
към каймата.
Прибавяме
зехтина и подправките и размесваме добре.
на плънката с киселото мляко :
Разбъркваме киселото мляко , тахана , яйцето и солта до хомогенна смес.
Разбъркваме киселото мляко , тахана , яйцето и солта до хомогенна смес.
/ Последният
път когато приготвях това ястие вместо тази плънка поръсих с 200 гр. настърган
кашкавал , като към сместа с каймата прибавих 100 гр. кисело мляко./
на заливката :
Към киселото
мляко прибавяме содата , да шупне.
Настъргваме
кашкавала и натрошаваме сиренето и ги добавяме и тях.
Прибавяме яйцата
и разбъркваме добре.
Редим по следния начин :
Намазваме тавата с тахана и нареждаме половината шайби патладжан / тиквички.
Намазваме тавата с тахана и нареждаме половината шайби патладжан / тиквички.
Поръсваме ги
с около 2 с.л. зехтин / олио /.
Върху тази
смес изсипваме сместа с киселото мляко и внимателно подравняваме.
Редим
другата половина от нарязания патладжан / тиквички и поръсваме отново с 2 с.л. зехтин.
Печем в
загрята до 200 - 220 градуса фурна около 1 час.
Връщаме пак
във фурната и допичаме около 20 мин . до зачервяване.
Може да се
сервира с кисело мляко.
Пробвайте
тази рецепта , мисля че ще ви хареса!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар