Тортичка на тиган с ананас
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html
Много
харесвам този тип торти!
Хем са
бързи за приготвяне , хем стават
изключително вкусни!
Затова ви предлагам този вариант , който ми хрумна спонтанно!
Затова ви предлагам този вариант , който ми хрумна спонтанно!
Оказа се ,
че много се хареса , изчезна доста бързо и затова написах и рецептата.
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
120 гр.
захар
120 гр.
брашно
5 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
за крема между блатовете :
400 гр.
сметана 30%
500 гр.
маскарпоне
100 гр.
пудра захар
2 бр.
ванилии
за плънката :
500 гр.
ананас
100 гр.
захар
50 гр. масло
20 мл. вода
за крема за декорация :
400 гр.
сметана 30%
500 гр.
маскарпоне
100 гр.
пудра захар
2 бр.
ванилии
10 гр.
желатин
50 мл. вода
1 к.л.
куркума
Приготвяне :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и
удвояване.
/ Трябва да
се получи пухкава кремообразна смес. /
Пресяваме
брашното заедно с бакпулвера.
Прибавяме ги
към горната смес , като бъркаме на ръка или
на най – ниската степен на миксера.
Готовата
смес разделяме на три части.
Тигана е с
вътрешен диаметър 20 см.
Изрязваме си
хартия за печене във формата на кръг и диаметър около 24 – 25 см.
Мажем
хартията за печене с масло.
Печем всеки
блат отделно , в тигана на котлон на средна степен.
Похлупваме с
капак и печем около 5 – 6 мин. , без да отваряме капака , за да не спадне.
Внимаваме ,
защото ако е по – силен котлона ще прегори отдолу.
Обръщаме
като палачинка и печем за много кратко от другата страна.
По този
начин печем и трите платки.
Охлаждаме ги
върху решетка.
Докато се
охлаждат блатовете си
Приготвяме плънката :
Слагаме в
подходящ съд / аз ползвах същия тиган / захарта и водата на котлон.
Когато започне
да ври , бъркаме непрекъснато , докато се карамелизира.
Изсипваме
кубчетата ананас и сока от лимон.
Прибавяме
маслото и го оставяме но котлона да поври.
Като изсипем
ананаса , карамелът става на бучки , но това да не ви притеснява ,
защото после
се разтваря.
Оставяме го
настрани да се охлади.
През това
време си приготвяме крема.
В дълбок съд
смесваме сметаната , маскарпонето и ванилията .
Разбиваме на
най – високата скорост на миксера.
Като започне
да се сгъстява прибавяме пудрата захар и разбиваме до получаването на гъст
крем.
Оформяне на тортата :
В подходяща
за сервиране чиния или върху подложка за торта поставяме първия блат.
/ За по –
лесно използвах оформящ ринг за торти , но става и без него. /
Сиропираме го с няколко лъжици от карамеления сироп.
Сиропираме го с няколко лъжици от карамеления сироп.
Разпределяме
равномерно половината количество от ананаса.
Мажем с
крем. / Около половината , като оставяме
няколко лъжици крем за дооформянето. /
Поставяме
втория блат и по същия начин сиропираме
, разпределяме другата част от ананаса и мажем с останалия крем.
Накрая
слагаме последния блат , леко притискаме с ръце и го сиропираме.
Завиваме
тортата със стреч фолио , за да не съхне и я оставяме в хладилник за няколко
часа ,
най – добре за една нощ.
След като
тортата е престояла достатъчно време в хладилник ,
я подравняваме отстрани и я
мажем отгоре с крема , който отделихме.
Кремът за украса
приготвяме по същия начин ,
както крема между блатовете , като накрая прибавяме
желатина ,
който сме накиснали в студената вода , за да набъбне и
след това
разтопили на водна баня или в микровълновата за 15 - 20 сек.
Желателно е
този крем да се охлади за кратко.
За да оцветя
крема в жълто прибавих куркумата.
За украса на
тортата използвах два накрайника звезда / малък и голям /
и накрайник с малък
кръгъл отвор.
Ако нямате
накрайници , може да намажете тортата с крем отгоре и отстрани и да украсите с
подръчни материали на ваш вкус и фантазия!
Пробвайте тази рецепта , сигурна съм , че ще ви хареса !
Пробвайте тази рецепта , сигурна съм , че ще ви хареса !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Браво и другите са хубави
ОтговорИзтриванеМного благодаря !
Изтриване