Translate

вторник, 15 октомври 2019 г.

Тортичка на тиган с ананас




 Тортичка на тиган с ананас 

Ще ми помогнете в популяризирането на блога , 

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html

 

Много харесвам този тип торти!
Хем са бързи за приготвяне  , хем стават изключително вкусни!
Затова ви предлагам този вариант , който ми хрумна спонтанно!
Оказа се , че много се хареса , изчезна доста бързо и затова написах и рецептата.
 
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
120 гр. захар
120 гр. брашно
5 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
 
за крема между блатовете :
400 гр. сметана 30%
500 гр. маскарпоне
100 гр. пудра захар
2 бр. ванилии
 
за плънката :
500 гр. ананас
100 гр. захар
50 гр. масло
20 мл. вода
 
за крема за декорация :
400 гр. сметана 30%
500 гр. маскарпоне
100 гр. пудра захар
2 бр. ванилии
10 гр. желатин
50 мл. вода
1 к.л. куркума
 
Приготвяне :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и  удвояване.
/ Трябва да се получи пухкава кремообразна смес. /
 

 
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера.
Прибавяме ги към горната смес , като бъркаме на ръка или 
на най – ниската степен на миксера.
Готовата смес разделяме на три части.
 
 
Тигана е с вътрешен диаметър 20 см.
Изрязваме си хартия за печене във формата на кръг и диаметър около 24 – 25 см.
 
 
Мажем хартията за печене с масло.
Печем всеки блат отделно , в тигана на котлон на средна степен.
Похлупваме с капак и печем около 5 – 6 мин. , без да отваряме капака , за да не спадне.
 


 
Внимаваме , защото ако е по – силен котлона ще прегори отдолу.
Обръщаме като палачинка и печем за много кратко от другата страна.
По този начин печем и трите платки.
Охлаждаме ги върху решетка.
 
 
Докато се охлаждат блатовете си
Приготвяме плънката :
Слагаме в подходящ съд / аз ползвах същия тиган / захарта и водата на котлон.
Когато започне да ври , бъркаме непрекъснато , докато се карамелизира.
Изсипваме кубчетата ананас и сока от лимон.
Прибавяме маслото и го оставяме но котлона да поври.
Като изсипем ананаса , карамелът става на бучки , но това да не ви притеснява , 
защото после се разтваря.
 

 
Оставяме го настрани да се охлади.
През това време си приготвяме крема.
В дълбок съд смесваме сметаната , маскарпонето и ванилията .
Разбиваме на най – високата  скорост на миксера.
Като започне да се сгъстява прибавяме пудрата захар и разбиваме до получаването на гъст крем.
 

Оформяне на тортата :
В подходяща за сервиране чиния или върху подложка за торта поставяме първия блат.
/ За по – лесно използвах оформящ ринг за торти , но става и без него. /
Сиропираме го с няколко лъжици от карамеления сироп.
Разпределяме равномерно половината количество от ананаса.
 

 
Мажем с крем.  / Около половината , като оставяме няколко лъжици крем за дооформянето. /
Поставяме втория блат и по същия начин сиропираме  , разпределяме другата част от ананаса и мажем с останалия крем.
 



 
Накрая слагаме последния блат , леко притискаме с ръце и го сиропираме.
Завиваме тортата със стреч фолио , за да не съхне и я оставяме в хладилник за няколко часа , 
най – добре за една нощ.
 

След като тортата е престояла достатъчно време в хладилник ,
я подравняваме отстрани и я мажем отгоре с крема , който отделихме.
 
Кремът за украса приготвяме по същия начин , 
както крема между блатовете , като накрая прибавяме желатина , 
който сме накиснали в студената вода , за да набъбне и 
след това разтопили на водна баня или в микровълновата за 15  - 20 сек.
Желателно е този крем да се охлади за кратко.  
За да оцветя крема в жълто прибавих куркумата.
За украса на тортата използвах два накрайника звезда / малък и голям / 
и накрайник с малък кръгъл отвор.
Ако нямате накрайници , може да намажете тортата с крем отгоре и отстрани и да украсите с подръчни материали на ваш вкус и фантазия!
Пробвайте тази рецепта , сигурна съм , че ще ви хареса !
 


















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

2 коментара:

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...