Translate

понеделник, 24 февруари 2020 г.

Ягодова щуротия с бадемово брашно и шоколад




Ягодова щуротия

с бадемово брашно и шоколад

Продукти :
за блата :
4 бр. белтъци 
100 гр. захар 
100 гр. бадемово брашно
1 бр. ванилия
щипка сол
за крема :
500 мл. прясно мляко
4 бр. жълтъци
90 гр. захар
45 гр. нишесте / смесих царевично и пшенично /
100 гр. бял шоколад
1 бр. ванилия
за украса :
500 гр. ягоди
500 мл. вода
90 гр. захар
сок от ½ лимон
1 бр. ванилия
10 гр. желатин
50 мл. вода
за листата:
200 гр. сметана 30%
50 гр. пудра захар
1 бр. ванилия
суха зелена сладкарска боя
/ аз смесих жълта и синя , за да получа зеления цвят /
Приготвяне :
на блата :
Разбиваме белтъците със щипката сол до гъста бяла пяна.

Разбиваме на най –високата скорост на миксера , като
прибавяме на порции захарта.
Прибавяме  и ванилията , и разбиваме до лъскав бял сняг.
Прибавяме на порции бадемовото брашно ,
като бъркаме на ръка с лопатка.
Може да си направите бадемово брашно , като смелите 100 гр. белени бадеми.
Бъркаме като загребваме по стените на съда , за да не спадне.
Прехвърляме в подходяща тавичка върху хартия за печене.
/ Използвах тавичка с отвор по средата и диаметър около 25 - 26 см. /
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 10 мин. ,
след това още около 30 мин. на 160 грауса.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.

 
на крема :
Слагаме на котлона млякото , за да заври. 
Бъркаме го от време на време , за да не загори.
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта и ванилията.
Към сместа с яйцата прибавяме нишестето и разбъркваме добре.
Когато млякото се сгорещи , го махаме от котлона и
го прибавяме на порции към яйцата.
Бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес на огъня и бъркаме непрекъснато , докато се сгъсти.
Варим няколко минути крема , без да спираме да бъркаме.
Към горещия крем прибавяме шоколада и разбъркваме , докато се разтопи.
Прехвърляме крема в друг съд и го завиваме плътно отгоре
със стреч фолио , за да не се образува коричка.
Оставяме го да се охлади напълно.
на ягодите :
Оставяме желатина в студената вода / 50 мл. / , за да набъбне.
Загряваме водата , захарта и ванилията.
Щом захарта се разтвори ,прибавяме лимоновия сок и махаме от огъня.
Изчакваме няколко минути и прибавяме желатина.
Разбъркваме добре и  изчакваме сместа да се охлади.
Нарязваме ягодите на шайби и ги поливаме със сиропа.
Ако консумирате сладкиша веднага ,
може да пропуснете тази стъпка.
Направих тази стъпка с цел да запечатам малко ягодите , за да издържат няколко часа.
Друг начин е - да намажете ягодите с четка с разтопения желатин.
/ Но на мен ми се видя доста трудоемко и затова ги „поокъпах“ малко в горепосочения сироп. /
Оформяне :
В подходяща чиния за сервиране поставяме готовия блат.
Крема прехвърляме в сладкарски триъгълен плик с накрайник звезда и
го шприцоваме върху блата.
/ Може да намажете блата с крем , без да го шприцовате. /
Нареждаме ягодите , като ги поставяме вертикално.
Охладената сметана разбиваме с миксер на висока скорост.
Прибавяме пудрата захар и ванилията , и разбиваме до сгъстяване.

Прибавяме сухата сладкарска боя и разбъркваме добре. 
Прехвърляме сметаната в сладкарски триъгълен плик с накрайник за листа.
Шприцоваме между шайбите ягоди и по края.
/ Сметаната този път нещо не я биваше като качество ,
ама долу – горе се справих. /

 Пробвайте тази рецепта , може пък да ви хареса!


















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :


Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...