Крем – Питка Луна
Нарекох я така , заради 😆 🤣 😂 кратерчетата ,
които ми се получиха!
Прилича ми на лунен пейзаж!
🌛 🌻 🍀 🌝 🌝 🌝 🌝 🌻 🍀 🌜
От няколко дни ми се въртеше тази идея
за нещо месено с крем.
Понички
правих скоро …които ми се получиха!
Прилича ми на лунен пейзаж!
🌛 🌻 🍀 🌝 🌝 🌝 🌝 🌻 🍀 🌜
От няколко дни ми се въртеше тази идея
за нещо месено с крем.
… за торта нещо нямах настроение.
И така , и така … стигнах до тази питка с крем!
Получи се много интересна на вид ,
пък и на вкус си я бива!
Затова ви представям рецептата:
Продукти :
за тестото :
400 гр. + 50
гр. за доизмесване брашно
1 яйце200 мл. прясно мляко
45 гр. захар
50 гр. масло
15 гр. прясна мая / или 3 – 4 гр. суха – половин пакетче /
1 бр. ванилия
½ к.л. сол
за крема :
500 мл.
прясно мляко
2 бр. яйца30 гр. царевично нишесте
100 гр. захар
50 гр. масло
1 бр. ванилия
за поръсване :
1 ч.л. какао
Приготвяне :
на тестото:
Към топлото
мляко прибавяме захарта , маята и 5 с.л. с връх от брашното.
Разбъркваме
добре и покриваме с найлон или стреч фолио.Изчакваме около 15 мин. докато сместа шупне , т.е. да се активира маята.
След това прибавяме яйцето , солта и пресятото брашно.
Месим около 5 мин и прибавяме маслото на порции.
Може да бъркаме с лъжица или да месим с ръце още около 10 мин.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.
Получава се лепкаво тесто.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост
от околната температура – от около 1 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната ,
която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за 1 час.
на крема :
Слагаме на
котлона млякото с половината захар , за да заври.
Бъркаме го
от време на време , за да не загори.В отделен съд разбиваме яйцата със захарта и ванилията.
Към сместа с яйцата прибавяме нишестето и разбъркваме добре.
Когато млякото се сгорещи го махаме от котлона
и го прибавяме на порции към яйцата.
Бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес на огъня и бъркаме непрекъснато , докато се сгъсти.
Варим няколко минути крема , без да спираме да бъркаме.
Към горещия крем прибавяме маслото и разбъркваме.
Прехвърляме крема в друг съд и го завиваме плътно отгоре
със стреч фолио , за да не се образува коричка.
Оставяме го да се охлади напълно.
Оформяне:
Втасалото
тесто изваждаме на плота и го доизмесваме с 50 – те грама брашно.
Разделяме тестото
на 7 еднакви топки / около 116 гр. едната /.Оформяме върху хартия за печене в тавичка с диаметър 25 – 26 см.
Слагаме една топка в средата на тавата и редим останалите 6 топки
в кръг около нея , на равни разстояния една от друга.
Всяка топка притискаме с набрашнена чаша / с диаметър около 5,5 см. / .
Потапяме дъното на чашата в брашно , преди да притиснем всяка топка.
Притискаме и завъртаме , и така няколко пъти ,
докато се образува нещо като кладенче.
В получените кладенчета разпределяме охладения крем.
Запълваме и отстрани / по края на тавата / между кладенчетата с около 1 с.л. от крема.
Поръсваме с 1 ч.л. какао с помощта на цедка.
Покриваме с найлон и оставяме още около 30 мин. да втаса повторно.
Печем в загрята на 180 градуса фурна.
След като печем около 20 мин. завиваме питката отгоре
с алуминиево фолио и допичаме още 25 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
/ Бодем в тестената част. /
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много интересно на външен вид и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля
, не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_22.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_22.html
Благодаря
на всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар