Бърза Торта 13
Трябваше
да направя торта за 13 –тия Рожден ден на сина ми.
Но тъй като не бях у дома предишния ден , 😍 😍 😍
се наложи да направя тортата на самия ден.
След не много дълго умуване и проверка на
наличните продукти се получи тази торта.
Трябваше да действам бързо и нямах много време за украса!
Но мисля ,
че се справих и на вкус и на вид! 😋 🎂 🍰 🎂Но тъй като не бях у дома предишния ден , 😍 😍 😍
се наложи да направя тортата на самия ден.
След не много дълго умуване и проверка на
наличните продукти се получи тази торта.
Трябваше да действам бързо и нямах много време за украса!
Това е резултата , показвам ви го !
И за да не стане много дълго това с обясненията , рецептата :
Продукти за блата :
3 бр. яйца
145 гр.
захар
350 гр.
брашно10 гр. бакпулвер
100 гр. черен шоколад
100 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
1 бр. ванилия
50 гр. орехи
за крема :
1 кг. кремообразна извара
397 гр. кондензирано мляко / една консерва /
20 гр. желатин
120 мл. вода
2 бр. ванилия
за пълнеж :
300 гр. ягоди / около /
1 бр. банан
за сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне :
на блата :
Пресяваме брашното с бакпулвера.
Смиламе орехите или ги нарязваме на дребно.
Затопляме леко прясното мляко.
Смесваме млякото , маслото и разтопения шоколад и разбъркваме добре.
/ Тази смес трябва да е топла , но не и гореща. /
като бъркаме на ниска скорост на миксера или на ръка.
Разбъркваме добре , и накрая прибавяме орехите.
Печем в тавичка със свалящ се ринг и диаметър около 25 см. ,
върху намазана с масло хартия за печене.
При необходимост може да покрием с алуминиево фолио отгоре
по време на печенето , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче , дали е изпечен – тест суха клечка.
Изчакваме блатът да се охлади напълно , и го разрязваме хоризонтално на три платки.
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Разбъркваме кремообразната извара с кондензираното мляко и ванилията.
Втечняваме желатина на водна баня или във микровълновата за около 15 – 20 сек.
Прибавяме го към сместа и разбъркваме добре.
/ Ако нямате кремообразна извара , може да пасирате обикновена. /
За оформянето използваме ринг.
/ Може и ринга от тавичката. /
Нарязваме ягодите и банана на шайби.
Поставяме първата платка върху подходяща чиния или подложка за торти.
По края / т.е. между платката и ринга / нареждаме шайбите ягоди в кръг.
/ Подбираме долу – горе с еднаква големина шайби ягоди. /
Нареждаме ягодите върху платката и мажем с около 1/3 от крема.
Поставяме втората платка и отново сиропираме с прясно мляко.
Върху него нареждаме шайбите банан и мажем с 1/3 от крема.
Накрая поставяме и третата платка.
Много леко притискаме с две ръце , за да се уплътни.
Сиропираме и мажем тънък слой от крема.
Завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне /
и я оставяме в хладилник да стегне.
/ Този път нямах време / обикновено я оставям за една нощ да стегне / ,
затова я оставих за няколко часа в хладилника. /
Оцветих останалия крем в зелен цвят.
/ В случая смесих синя и жълта прахообразна боя за сладкиши. /
Напълних крема в сладкарски триъгълен плик.
Внимателно отрязах връхчето на плика съвсем в края.
Шприцовах крема върху тортата.
При разрязването на платките ми остана „шапката“ на блата.
Натроших го и го използвах за украса.
Тортата се приготвя много бързо и е много вкусна!
Пробвайте да я направите , няма да съжалявате!
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/13.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар