Малка тортичка
Изненада
Тази тортичка направих за подарък
- изненада !
Трябваше много бързо да я направя
и нямах много време за украси!
По принцип я правих по тази
рецепта :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/09/kinder-pingui.html ,
но все пак реших да я публикувам отделно ,
защото има някои малки промени в нея.
Тортата е с диаметър около 18 - 20 см.
Продукти :
за блата :
3 бр. яйца
125 гр. захар
125 гр. брашно
125 мл. сметана за готвене
40 гр. какао
5 гр. бакпулвер
за крема :
500 мл. сметана за готвене
250 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
20 гр. желатин
120 мл. вода
за декорация :
100 гр. шоколад / смесих черен и млечен /
около 10 бр. твърди кръгли бисквити
за сиропиране :
200 мл. прясно мляко / около /
за пълнеж :
1 бр. банан
Приготвяне :
Разбиваме с миксер яйцата със захарта до побеляване и удвояване.
Прибавяме сметаната и разбъркваме.
Прибавяме пресятото с бакпулвера и какаото брашно.
Разбъркваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената смес разделяме на две равни части.
Изсипваме в тавичка със свалящ се ринг и диаметър 17 см.
/ или в друга малка тавичка / върху намазана с масло хартия за печене.
/ Тъй като аз имам две такива тавички , ги пекох едновременно. /
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 30 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.
Проверяваме блата с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме блатовете върху решетка.
на крема:
Изсипваме
желатина в студената вода , за да
набъбне.
Сметаната трябва
да е добре охладена.Разбиваме сметаната с пудрата захар до получаване на кремообразна смес.
Прибавяме маскарпонето и разбиваме за кратко до хомогенност.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
Напълно охладените блатове разрязваме хоризонтално на две платки
/ или по - точно отрязах на всеки блат „шапката“ ,
която се беше получила при печенето /.
Поставяме първата платка в подходяща чиния за сервиране или
върху подложка за торта.
Използваме
ринга от тавичката за да може лесно да оформим тортата.Сиропираме първата платка с прясно мляко и мажем с част от крем.
Поставяме втората платка / „шапка“ / с върха нагоре , като преди това я сиропираме
/ т.е. преди да я поставим я сиропираме откъм разрязаната част и я обръщаме /.
Режем банана на шайби с дебелина около 1 см.
Нареждаме ги в кръг по вътрешната стена на ринга и мажем платката с крем.
Поставяме третата платка / „шапка“ / с върха надолу , сиропираме я и я мажем с крем.
Накрая поставяме и четвъртата платка , сиропираме я и я мажем с тънък слой крем.
я оставяме за няколко часа в хладилник да стегне.
Нямах много време , и затова я оставих за около 2 часа
/ обикновено оставям тортата за една нощ в хладилника /.
„Опаковах я“ с бисквитите , като леко ги намазах с крем.
Завързах я с панделка - за по – сигурно !
/ Нямаше много време да стяга , както споменах ! /
Останалият ни крем разделяме на две части.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата.
Към едната част прибавяме разтопения шоколад и
разбъркваме добре до гладък крем.
Прехвърляме получените смеси в сладкарски триъгълни пликове.
/ Може и в здраво найлоново пликче , като отрежем върха на плика и
шприцоваме върху тортата. /
С помощта на накрайник звезда шприцовах от двата крема.
Украсих с шоколадови топчета и поръсих със смлени ядки и настърган шоколад.
Може да украсите тортата и с подръчни материали и на ваш вкус и фантазия.
Мисля , че много ще ви хареса тази торта !
Уверявам ви вкусът е поразителен!
Моля , не
копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски
и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не
представяйте рецептата като ваша ,
само след
като сте направили нищожни промени към нея !
Моля ,
използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар