Translate

неделя, 22 март 2020 г.

Козунак с четири плънки




 
Козунак с четири плънки

Ще ми помогнете да популяризирам блога като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html

 
Не мога да кажа , че съм кой знае какъв майстор на козунак 😉 😉 😉 ,
но определено моята баба / маминка , както я наричахме ... /
беше мноого голям майстор ! 😍 
Още помня аромата на току – що извадените от пещта козунаци …
невероятно вкусни ! 😋 😋 😍
Е  … днес ми хрумна да опитам един вариант на козунак 
с четири различни плънки.
Само да спомена , че козунака става бавно !
Т.е. меси се малко повече отколкото питка и 
самото втасване изисква дооста време!
Така , че си трябва търпение!

 
/ По принцип винаги пека козунака на 160 - 170 градуса , като го слагам в студена фурна!
Но този път реших да пробвам да го опека в загрята на 180 градуса фурна.
Та затова е и малко попрепеченичък макар, че го покрих с фолио на 15 –та минута !
Определено ми се струва , че това не е удачен вариант за печене на козунак!
Следващият път ще си го опека по първия вариант! /

 
Продукти :   

600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
7 гр. суха мая / едно пакетче /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
кората от един лимон
2 бр. ванилии
щипка  сол

 
Плънка :

50 гр. орехи + 1 с.л. захар
50 гр. стафиди
50 гр. локум
50 гр. шоколад

Приготвяне:

Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 3 - 4 с.л. брашно.

Получената смес разбъркваме и оставяме за около 10 мин., докато шупне.


 

  Разбиваме яйцата , захарта , ванилията и солта.


  Към тях прибавяме шупналата смес и настърганата на ситно кора от лимон.

Прибавяме брашното и месим около 10 – 15 мин. , 

като през това време прибавяме на порции олиото и мекото масло.
 

  Трябва да получим меко не лепнещо тесто.

Покриваме го със стреч фолио или найлон и кърпа и го оставяме да втасва.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и изключих.
Може да сложите и съд с гореща вода във фурната за по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва за около 2 часа.

Шоколада и локума трябва да са нарязани на кубчета.
Стафидите трябва да са накиснати предварително с гореща вода.
Орехите нарязани на дребно или смлени на по – едро.

  Когато тестото е удвоило обема си значи е готово.

  Разделяме го на четири еднакви топки.

 Всяка топка оформяме като фитил и разточваме на правоъгълник 
с размери около 50 - 55 / 8 -10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /

Поръсваме всеки правоъгълник  отделно с орехите , стафидите , 

локума и шоколада.

  Затваряме като фитил , като притискаме с пръсти.

Усукваме ги и ги слагаме на кръст два по два върху хартия за печене 
или тефлонова подложка.
Първо прехвърляме краищата през един по посока на часовниковата стрелка.
А след това по посока обратно на часовниковата стрелка.
/ Не ме бива по това плетене и не знам дали правилно го обясних!
След като ги повъртях насам натам , слава богу се получи нещо като плетка! /
Стърчащите краища подпъхваме отдолу.



Прехвърляме козунака в тавичка с диаметър около 25 см.
Мажем го с жълтъка и го поръсваме със захар.
/ Може и след втасването. /

 Покриваме с найлон и памучна кърпа и 
отново оставяме да втасва около 1  - 1 1/2 час мин. във фурната.


Печем в загрята фурна на 180 градуса около 55 мин.
След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...