https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html
Не мога да
кажа , че съм кой знае какъв майстор на козунак 😉 😉 😉 ,
но
определено моята баба / маминка , както я наричахме ... /
беше мноого
голям майстор ! 😍
Още помня
аромата на току – що извадените от пещта козунаци …
невероятно
вкусни ! 😋 😋 😍
Е … днес ми хрумна да опитам един вариант на
козунак
с четири различни плънки.
Само да
спомена , че козунака става бавно !
Т.е. меси се
малко повече отколкото питка и
самото
втасване изисква дооста време!
Така , че си
трябва търпение!
/ По принцип
винаги пека козунака на 160 - 170 градуса , като го слагам в студена фурна!
Но този път
реших да пробвам да го опека в загрята на 180 градуса фурна.
Та затова е
и малко попрепеченичък макар, че го покрих с фолио на 15 –та минута !
Определено
ми се струва , че това не е удачен вариант за печене на козунак!
Следващият път
ще си го опека по първия вариант! /
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
7 гр. суха мая / едно пакетче /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
кората от един лимон
2 бр. ванилии
щипка сол
Плънка :
50
гр. орехи + 1 с.л. захар
50 гр. стафиди
50 гр. локум
50 гр. шоколад
Приготвяне:
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 3 - 4 с.л.
брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме за около 10 мин., докато шупне.
Разбиваме яйцата , захарта , ванилията и солта.
Към тях прибавяме шупналата смес
и настърганата на ситно кора от лимон.
Прибавяме брашното и месим около 10 – 15 мин. ,
Трябва
да получим меко не лепнещо тесто.
Покриваме
го със стреч фолио или найлон и кърпа и го оставяме да втасва.
Аз
както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и изключих.
Може да сложите и съд с гореща вода във фурната за по –
бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва за около 2 часа.
Шоколада и локума трябва да са нарязани на кубчета.
Стафидите трябва да са накиснати предварително с гореща вода.
Орехите нарязани на дребно или смлени на по – едро.
Когато тестото е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме го на четири еднакви топки.
Всяка
топка оформяме като фитил и разточваме на правоъгълник
с размери около 50 - 55
/ 8 -10 см.
/
Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /
Поръсваме всеки правоъгълник отделно с орехите , стафидите ,
локума и шоколада.
Затваряме като фитил , като притискаме с пръсти.
Усукваме ги и ги слагаме на кръст два по два върху хартия за печене
или тефлонова подложка.
Първо прехвърляме краищата през един по посока на часовниковата
стрелка.
А след това по посока обратно на часовниковата стрелка.
/ Не ме бива по това плетене и не знам дали правилно го обясних!
След като ги повъртях насам натам , слава богу се получи нещо като
плетка! /
Стърчащите краища подпъхваме отдолу.
Прехвърляме козунака в тавичка с диаметър около 25 см.
Мажем го с жълтъка и го поръсваме със захар.
/ Може и след втасването. /
Покриваме с найлон и памучна кърпа и
отново оставяме да втасва около 1 - 1 1/2 час мин. във фурната.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 55 мин.
След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио да не
прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар