Translate

понеделник, 23 март 2020 г.

Мусака




Мусака
Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html

Едва ли има някой , който не е опитвал мусака!
Мисля , че това е едно от любимите ястия на всеки българин.
Ще ви покажа и моя начин на правене
на това традиционно за нашата трапеза ястие.
Става много вкусна , и е лесна за приготвяне.
Може да се приготвя както с картофи така и с тиквички.
Рецептата е за голяма тава с диаметър 35 см. , за около 8 – 10 порции.
Ако ви се струва голямо това количество ,
може да намалите продуктите наполовина.
Ако не обичате някои от подправките може да
намалите количествата им или да ги пропуснете
/ но може би ще се промени вкусът …  /!
С една дума , може да си адаптирате рецептата на ваш вкус !
Продукти :
2,000 кг. картофи  / или тиквички /
700 гр. кайма / може и по – малко , но ние я обичаме с повечко кайма /
2 бр. средно големи домата
1 бр. зелена чушка
1 бр. червена чушка
4 - 5 стръка пресен лук / или две глави стар  , може и комбинация от двете /
1 стрък пресен чесън / или 2 скилидки /
4 с.л. олио  
2 с.л. чубрица
2 с.л. червен пипер
2 и 1/2 с.л. сол
1 ч.л. черен пипер
по желание :
1 ч.л. куркума
1 к.л. къри
щипка чили
за заливка :
4 бр. яйца
500 гр. кисело мляко / аз сложих  400 гр. кисело мляко + 150 гр. заквасена сметана /
100 – 150 мл. прясно мляко
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
Приготвяне :
Обелваме и нарязваме картофите на кубчета.

Смиламе с чопър или режем на дребно чушките , доматите , лука и чесъна.


Направо в тавата , на котлона на средна степен , запържваме леко каймата в олиото.
Прибавяме зеленчуците и задушаваме за кратко.
Прибавяме подправките и разбъркваме добре.
/ Аз ги прибавих преди това за да ги снимам , но е добре да се прибавят на този етап. /
Наливаме около 200 - 250 мл. гореща вода и варим няколко минути.
Накрая прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и отново разбъркваме добре.


Наливаме още около 700 – 750 мл. гореща вода. , докато леко се покрие сместа.
Слагаме в загрята на 220 градуса фурна да се досготви
за около 1 час. / докато картофите омекнат  т.е се сварят/.
Ако обичате по – суха мусака , може да поизчакате докато се поизпари течността.
У дома я обичаме с малко сосче.
на заливката :
Към киселото мляко прибавяме содата , за да шупне.
Разбиваме яйцата със солта.
Към тях прибавяме киселото , прясното мляко и заквасената сметана.
Бъркаме до хомогенна смес.
Изваждаме тавата от фурната и поливаме със заливката.


Връщаме обратно във фурната , като печем само отгоре до зачервяване.
Изчакваме леко да се поохлади и сервираме.
Винаги я хапваме  с кисело мляко.












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...