Мусака
Ще ми помогнете
в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html
Едва ли има някой , който не е опитвал мусака!
Мисля , че това е едно от любимите ястия на всеки българин.
Ще ви покажа и моя начин на правене
на това традиционно за нашата трапеза ястие.
Става много вкусна , и е лесна за приготвяне.
Може да се приготвя както с картофи така и с тиквички.
Рецептата е за голяма тава с диаметър 35 см. , за около 8 – 10 порции.
Ако ви се струва голямо това количество ,
може да намалите продуктите наполовина.
Ако не обичате някои от подправките може да
намалите количествата им или да ги пропуснете
/ но може би ще се промени вкусът … /!
С една дума , може да си адаптирате рецептата на ваш вкус !
Продукти :
2,000 кг. картофи / или тиквички /
700 гр. кайма / може и по – малко , но ние я обичаме с повечко кайма /
2 бр. средно големи домата
1 бр. зелена чушка
1 бр. червена чушка
4 - 5 стръка пресен лук / или две глави стар , може и комбинация от двете /
1 стрък пресен чесън / или 2 скилидки /
4 с.л. олио
2 с.л. чубрица
2 с.л. червен пипер
2 и 1/2 с.л. сол
1 ч.л. черен пипер
по желание :
1 ч.л. куркума
1 к.л. къри
щипка чили
за заливка :
4 бр. яйца
500 гр. кисело мляко / аз сложих 400 гр. кисело мляко + 150 гр. заквасена сметана /
100 – 150 мл. прясно мляко
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
Приготвяне :
Обелваме и нарязваме картофите на кубчета.
Смиламе с чопър или режем на дребно чушките , доматите , лука и чесъна.
Направо в тавата , на котлона на средна степен , запържваме леко каймата в олиото.
Прибавяме зеленчуците и задушаваме за кратко.
Прибавяме подправките и разбъркваме добре.
/ Аз ги прибавих преди това за да ги снимам , но е добре да се прибавят на този етап. /
Наливаме около 200 - 250 мл. гореща вода и варим няколко минути.
Накрая прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и отново разбъркваме добре.
Наливаме още около 700 – 750 мл. гореща вода. , докато леко се покрие сместа.
Слагаме в загрята на 220 градуса фурна да се досготви
за около 1 час. / докато картофите омекнат т.е се сварят/.
Ако обичате по – суха мусака , може да поизчакате докато се поизпари течността.
У дома я обичаме с малко сосче.
на заливката :
Към киселото мляко прибавяме содата , за да шупне.
Разбиваме яйцата със солта.
Към тях прибавяме киселото , прясното мляко и заквасената сметана.
Бъркаме до хомогенна смес.
Изваждаме
тавата от фурната и поливаме със заливката.
Връщаме обратно във фурната , като печем само отгоре до зачервяване.
Изчакваме леко да се поохлади и сервираме.
Винаги я хапваме с кисело мляко.
Моля , не
копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски
и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не
представяйте рецептата като ваша ,
само след
като сте направили нищожни промени към нея !
Моля ,
използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар