Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
Много ,
много любими 😋 у дома са тези чушки!
Не съм си и
мислила … 😏 , че ще напиша рецепта
за това толкова традиционно ястие.
Предполагам , че
почти във всеки един български дом то е едно от често приготвяните.
Ще ви покажа
и моя начин на приготвяне. 😋 😋 😍
Рецептата
е за голяма тава с диаметър 35 см. , за около 8 - 10 порции.
Даже нямам
много снимки от отделните етапи на приготвянето ,
защото
реших съвсем импулсивно , че ще
публикувам тази рецепта.
/ При
следващото приготвяне ще допълня с още снимки /.
Ако ви се
струва голямо това количество ,
може да
намалите продуктите наполовина.
Ако не
обичате някои от подправките може да
намалите
количествата им или да ги пропуснете
С една
дума , може да си адаптирате рецептата на ваш вкус !
За тези
които спазват кето режим на хранене ,
искам да вметна ,
че може да замените ориза с гъби!
Продукти :
700 гр.
кайма
14 - 15 бр. чушки
/ около 2 кг. , зависи колко са месести /
200 гр. ориз
2 бр. средно
големи домата
1 бр. зелена
чушка или червена чушка / може и двете /
1 бр. морков
4 - 5 стръка
пресен лук / или две глави стар , може и
комбинация от двете /
1 стрък
пресен чесън / или 2 скилидки стар /
100 мл.
олио
2 и 1/2 с.л.
сол
2 с.л.
чубрица
1 ч.л.
червен пипер
1 ч.л. черен
пипер
1 ч.л.
кимион
по желание :
1 ч.л.
куркума
щипка чили
за заливка :
4 бр. яйца
500 гр.
кисело мляко / може да комбинирате със заквасена сметана /
100 – 150
мл. прясно мляко
1 к.л. сода
за хляб
1 ч.л. сол
щипка черен
пипер
Имам / мисля 😉 / доста полезен навик :
след като
почистя чушките , ги подреждам в тавата
по възможно
най – рационалния начин , още докато са празни.
Така ако има
още място допълвам с още някоя и друга чушка.
За пълнежа пресмятам приблизително така :
1 и ½ с.л. / равна / ориз и около 50 гр. кайма
за всяка чушка / средно голяма /.
По принцип когато готвя не тегля и не меря продуктите ,
освен в случаите , когато трябва да запиша рецептата.
Приготвяне :
Смиламе с
чопър или режем на дребно чушките ,
доматите , моркова , лука и чесъна.
Прибавяме също зеленчуците , подправките и
олиото и разбъркваме добре.
Измиваме
ориза и го прибавяме към каймата.
Почистените
от дръжките и семките чушки
пълним с
получената смес , като не ги претъпкваме.
Най – лесно
се пълнят с чаена лъжичка.
Нареждаме
чушките в тавата доколкото е
възможно по – плътно една до друга.
/ Може да надупчите чушките с вилица тук там - за по - сигурно. /
Ако ви
остане малко от пълнежа ,
просто го разпределете между чушките.
Ако пък
случайно ви остане прекалено много пълнеж ,
може да си
приготвите супа топчета.
Наливаме
гореща вода до ниво така ,
че чушките
да се покрият една идея над половината им.
Слагаме в загрята на 220 градуса фурна да се готви за около 1 час.
Когато чушките се позапекат от едната страна ,
изваждаме тавата от фурната.
Завъртваме ги с помощта на щипка или
вилица от обратната им страна.
Връщаме тавата във фурната и досготвяме.
на заливката :
Към киселото мляко прибавяме содата , за да шупне.
Разбиваме яйцата със солта.
Към тях прибавяме киселото и прясното мляко.
Бъркаме до хомогенна смес.
Изваждаме тавата от фурната и поливаме със заливката.
Връщаме
обратно във фурната , като печем само отгоре до зачервяване.
Изчакваме
леко да се поохлади и сервираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар