Домашен арабски хляб или питки балон
/ втори вид /Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
Вече имам подобна рецепта в блога ми ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_27.html
Реших да изпробвам едни такива питки на тиган , като замених водата с прясно мляко.
Продукти :
500 гр. брашно + 50 гр. за разточване
300 мл. прясно мляко
50 гр. масло
7 гр. суха мая /едно пакетче / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
Приготвяне :
Пресяваме брашното.
Отделно към леко топлото мляко прибавяме маята ,
захарта и около 4 – 5 с.л. с връх от брашното.
Разбъркваме добре и оставяме сместа да шупне около 10 мин.
/ Аз го измесих с миксера с приставката за тесто . /
Тестото трябва да е леко лепкаво , но да не остава по ръцете.
След това го сгъваме като плик няколко пъти.
с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон и памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
околната температура – от около 1 до 1 и ½ часа.
/ Аз както обикновено го сложих във фурната ,
която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около 1 час. /
Когато тестото е удвоило обема си , значи е готово.
Разделяме го на 8 - 10 еднакви топки.
Всяка топка разточваме на кръгла кора с диаметър около 20 см.
на средна степен на котлона. / Не го мажем с нищо , печем върху сух тиган.
Пекох ги в тигана за палачинки. /
Когато започнат да се образуват мехурчета по повърхността на питката ,
я обръщаме от другата страна , за да може да се надуе като балон.
При печенето ги обръщаме няколко пъти за да се надуят!
Печем до леко зачервяване от двете страни.
Изчакваме да се охладят напълно и ги завиваме с памучна кърпа.
Съхраняваме ги в найлонов плик , за да не изсъхнат.
Моля
, не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
Благодаря
на всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар