Translate

петък, 27 март 2020 г.

Домашен арабски хляб или питки балон / втори вид /





Домашен арабски хляб или питки балон

/ втори вид /
Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
Вече имам подобна рецепта в блога ми ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_27.html
Реших да изпробвам едни такива питки на тиган , като замених водата с прясно мляко.
Продукти :
500 гр. брашно  + 50 гр. за разточване
300 мл. прясно мляко
50 гр. масло
7 гр. суха мая /едно пакетче / или ½  кубче прясна мая / 21 гр. /
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
Приготвяне :
Пресяваме брашното.
Отделно към леко топлото мляко прибавяме маята ,
захарта и около 4 – 5 с.л. с връх от брашното.
Разбъркваме добре и оставяме сместа да шупне около 10 мин.
Към шупналата смес добавяме маслото и брашното със солта.
Месим около 10 мин. до меко тесто.
/ Аз го измесих с миксера с приставката за тесто . /
Тестото трябва да е леко лепкаво ,  но да не остава по ръцете.
След това го сгъваме като плик няколко пъти.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан
с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон и памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от
околната температура – от около 1  до 1 и ½  часа.
/ Аз както обикновено го сложих във фурната ,
която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около 1 час. /
Когато тестото е удвоило обема си , значи е готово.
Разделяме го на 8 - 10 еднакви топки.
Покриваме ги с найлон и ги оставяме повторно да втасват около 10 - 15 мин.
Всяка топка разточваме на кръгла кора с диаметър около 20 см.

Покриваме корите с памучна кърпа и изчакваме още около 5 - 10 мин.
Печем в тиган с незалепващо покритие с подходящ вътрешен диаметър ,
на средна степен на котлона. / Не го мажем с нищо , печем върху сух тиган.
Пекох ги в тигана за палачинки. /
Когато започнат да се образуват мехурчета по повърхността на питката ,
я обръщаме от другата страна , за да може да се надуе като балон.

ВНИМАНИЕ : Когато питките са по – тънко разточени , се надуват по – лесно. 
При печенето ги обръщаме няколко пъти за да се надуят!
Печем до леко зачервяване от двете страни.

Охлаждаме ги върху решетка.
Изчакваме да се охладят напълно и ги завиваме с памучна кърпа.
Съхраняваме ги в найлонов плик , за да не изсъхнат.











Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_27.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...