Translate

понеделник, 13 април 2020 г.

Великденски мъфини с пиленца





Великденски мъфини с пиленца


Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_13.html
Имам и много други рецепти за мъфини ето тук :

Продуктите са за 24 бр. мъфини 
Продукти :
4 бр. яйца
160 гр. захар / може и 180 - 200 гр. ако обичате по - сладко /
400 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
150 мл. сок от портокал
100 гр. шоколад
60 гр. краве масло
30 гр. какао
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
кора от един портокал / голям  или два малки /
щипка сол
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг/ :
90 гр. белтък / около 3 бр. белтъци /
240 гр. захар
45 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
Настъргваме шоколада.
Настъргваме кората от портокала и изцеждаме сока от него.
Пресяваме брашното с бакпулвера и какаото.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.

Разбиваме жълтъците с половината  захар и ванилията с помощта на миксер.

Прибавяме разтопеното масло / трябва да е течно , но не горещо / ,
леко топлото прясно мляко , сока и кората от портокал.

Прибавяме сухата смес с брашното ,
като бъркаме на ръка внимателно , за да не спадне сместа.
Отделно разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.
Прибавяме другата половина от захарта ,
като не спираме разбиваме до получаване на сняг.
Към сместа с жълтъците прибавяме на порции , разбитите на сняг белтъци.
Бъркаме много внимателно с кръгообразни движения по стените на съда.

Накрая прибавяме и настъргания шоколад и разбъркваме.

Намазваме формите в които ще печем мъфините с масло и разпределяме сместа в тях.
Печем кексчетата в загрята на 180 градуса фурна около 25 мин.  
Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.

Мъфините украсих с белтъчен крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлона.
Отделно си приготвяме чаша с гореща вода и силиконова четка ,
с която от време на време обираме по края , за да не се образуват кристали.
След като заври , може да намалим с една степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците с щипката сол.
/ Когото температурата на захарния сироп е около 90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата на захарния сироп достигне 127 градуса ,
добавяме лимонената киселина , разбъркваме добре и махаме от огъня.
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. /
Веднага вливаме захарния сироп на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още 3 – 4 мин.



Ако нямате кухненски термометър 
приложете следния метод :
След като са започнали да се образуват мехурчета 
в захарния сироп засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитне на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най  високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници
с отвор кръг с два различни диаметъра за пилетата и
няколко с много малък отвор за крачетата , човките , очичките и тревата.
/ Може да използвате здрави найлонови пликове ,
като им отрежете връхчетата съвсем в края. /
Оцветих крема със сладкарски бои в жълто , оранжево , зелено и черно.



























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_13.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...