Translate

сряда, 29 април 2020 г.

Торта Карина - Тройно шоколадова





Торта Карина - Тройно шоколадова


Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :


https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html 

 

Тортата направих с голяма любов за 19 – тия Рожден ден на дъщеря ми !
 

Продукти :
за блатовете :
6 бр. яйца
200 гр. захар
240 гр. брашно
60 гр. кокосови стърготини
10 гр. бакпулвер
2 бр. ванилия

 
за белия блат :
100 гр. бял шоколад
1 с.л. кокосово масло / или олио /

 
за кафявия блат :
100 гр. млечен шоколад
1 с.л. кокосово масло 

 
за тъмно кафявия блат :
100 гр. черен шоколад
1 с.л. кокосово масло 

 
за крема между блатовете :
1 л. прясно мляко
2 бр. яйца
40 гр. нишесте / ползвах ванилия 37 гр. /
40 гр. краве масло
1 бр. ванилия
10 гр. желатин
60 мл. вода 

 250 гр. маскарпоне 


за сиропиране :
около 350 мл. прясно мляко

 
за пълнеж :
2 бр. банани

 
за украса белтъчен крем 
/ Италиански меренг / :
200 гр. белтък / около 5 - 6 бр. белтъци /
533 гр. захар
100 мл. вода 
1/3 ч.л. лимонена киселина

 
за шоколадовата рисунка :
30 гр. черен шоколад /около /

 
Приготвяне :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и увеличаване на обема им.


 Прибавяме кокосовите стърготини , като бъркаме на ръка или 
на ниска степен на миксера.

Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме.
Получаваме гъста каша.

  Разделяме получената смес на три еднакви части.


Начупваме белия шоколад на парченца и прибавяме кокосовото масло към него.
Разтопяваме го на водна баня или за около 2 ½ мин. в микровълновата.

Разбъркваме го добре и го прибавяме към първата част от сместа.
За изпичането на трите платки използвах тава със свалящ се ринг и диаметър 25 см.
Разпределяме сместа в тавичката и подравняваме.
Печем върху намазана с масло хартия за печене , 
в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.

 Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка.
За втория блат начупваме млечния шоколад на парченца и 
прибавяме кокосовото масло към него.
Разтопяваме го и го прибавяме към втората част от сместа.

 Разбъркваме и прехвърляме отново в тавичката , като печем по същия начин.

И накрая разтопяваме черния шоколад и го прибавяме към третата част от сместа.
Печем по същия начин и третия блат.



  По този начин получаваме трите платки за тортата.

За крема между блатовете :
Разтваряме желатина в студената вода и го оставяме да набъбне.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до кремообразно състояние.

 Прибавяме нишестето и разбиваме добре.

 
 
Слагаме прясното мляко на котлона да заври. / Разбъркваме за да не загори. /
 

  Прибавяме на части горещото мляко към сместа с жълтъците и разбъркваме енергично.

Връщаме получената смес на огъня и бъркаме непрекъснато.
Варим , докато сместа заври и започне да се сгъстява.

След като махнем готовия крем от огъня , веднага прибавяме маслото и разбъркваме.

Прибавяме и набъбналия желатин и отново разбъркваме добре.
Покриваме го плътно отгоре със стреч фолио , 
за да не образува коричка при охлаждането.

Добре е да се изчака крема  да се охлади напълно.
След като се е охладил напълно , прибавяме маскарпонето и разбъркваме добре.

Оформяне на тортата :
За оформянето може да използвате ринг за торти или ринга от тавичката.
Отделяме много малка част от крема за дооформяне.
Нарязваме бананите на шайби.
Поставяме първо тъмно кафявия блат.
Сиропираме  го с прясно мляко. / Леко затоплено. /
Нареждаме шайбите банан.

 Върху него изсипваме половината крем и го разпределяме равномерно.

 
 
Поставяме светло кафявия блат и много леко притискаме.

 Сиропираме с прясно мляко и нареждаме банан.

  Върху него изсипваме другата половина от крема и го разпределяме равномерно.

  Накрая поставяме белия блат.

  Сиропираме го и го мажем с много тънък слой от крема.

  Поставяме тортата в хладилник да стегне.
/ При мен това беше една нощ. /
Желателно е да покриете тортата с найлон или стреч фолио ,  

за да не съхне докато е в хладилника.

Оформяне на шоколадовата рисунка :
Предварително си подготвяме желаната рисунка на подходящ формат ,
отговарящ на размерите на тортата.
Приготвяме си също и подходящ прозрачен найлон.
/ Аз използвах найлонова джоб – папка за по – лесно. /
Поставяме нарязания на дребно шоколад
в здраво найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.
Пликчето с шоколада поставяме в съд с гореща вода.
Изчакваме , докато шоколада се разтопи напълно.

  Отрязваме върха на пликчето съвсем в края.
Рисуваме много внимателно с шоколада по контурите върху найлона.


  След като сме готови с рисунката я оставяме на равна повърхност ,
за да се втвърди шоколада.
/ Може в хладилник , може и на стайна температура. /

 
Приготвяне на меренга :
Внимание ! Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.
Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,
ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.
/ Както при мен се получи този път – за съжаление , но спасих някак положението!
Трудно се работи когато крема е рядък! /

Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва да са абсолютно сухи и не мазни!

В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври , може да намалим на средна степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците.

  / Когото температурата на захарния сироп е  достигнала около 90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и
веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.


  Прибавяме ванилията и разбиваме още 1 – 2 мин.
/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /


Ако нямате кухненски термометър 
приложете следния метод :
 

След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп  ,
/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
След като сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него , още докато е горещ.
Когато крема е топъл по лесно се разстила и подравнява.
След като сме подравнили тортата , изчакваме леко да стегне.
Много внимателно обръщаме найлона с рисунката върху нея.
Също така много внимателно отстраняваме найлона ,
така че да остане върху тортата само рисунката от шоколад.


Оцветих крема със сладкарски бои
в червено , жълто , светло зелено , оранжево , светло синьо и бяло.


За украсата с цветя използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници за листа.
Може да използвате здрави найлонови пликове ,
като им отрежете връхчетата съвсем в края и
да украсите тортата , използвайки вашето въображение !



































Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог  
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие ! 
Моля , не представяйте рецептата като ваша , 
само след като сте направили нищожни промени към нея ! 
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба ! 
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html  
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...