Торта Карина - Тройно шоколадова
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html
Продукти :
за блатовете :
6 бр. яйца
200 гр.
захар
240 гр.
брашно
60 гр.
кокосови стърготини
10 гр.
бакпулвер
2 бр.
ванилия
за белия блат :
100 гр. бял
шоколад
1 с.л.
кокосово масло / или олио /
за кафявия блат :
100 гр.
млечен шоколад
1 с.л.
кокосово масло
за тъмно кафявия блат :
100 гр.
черен шоколад
1 с.л.
кокосово масло
за крема между блатовете :
1 л.
прясно мляко
2 бр. яйца
40 гр.
нишесте / ползвах ванилия 37 гр. /
40 гр.
краве масло
1 бр.
ванилия
10 гр.
желатин
60 мл.
вода
250 гр. маскарпоне
за сиропиране :
около 350
мл. прясно мляко
за пълнеж :
2 бр. банани
за украса белтъчен крем
/ Италиански меренг / :
200 гр. белтък / около 5 - 6 бр. белтъци /
533 гр. захар
100 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
за шоколадовата рисунка :
30 гр.
черен шоколад /около /
Приготвяне :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и увеличаване на обема им.
Прибавяме
кокосовите стърготини , като бъркаме на ръка или
на ниска степен на миксера.
Накрая
прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме.
Получаваме
гъста каша.
Разделяме
получената смес на три еднакви части.
Начупваме
белия шоколад на парченца и прибавяме кокосовото масло към него.
Разтопяваме
го на водна баня или за около 2 ½ мин. в микровълновата.
Разбъркваме
го добре и го прибавяме към първата част от сместа.
За
изпичането на трите платки използвах тава със свалящ се ринг и диаметър 25 см.
Разпределяме
сместа в тавичката и подравняваме.
Печем върху намазана
с масло хартия за печене ,
в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
За втория
блат начупваме млечния шоколад на парченца и
прибавяме кокосовото масло към
него.
Разтопяваме
го и го прибавяме към втората част от сместа.
Разбъркваме
и прехвърляме отново в тавичката , като печем по същия начин.
И накрая
разтопяваме черния шоколад и го прибавяме към третата част от сместа.
Печем по
същия начин и третия блат.
По този
начин получаваме трите платки за тортата.
За крема между блатовете :
Разтваряме
желатина в студената вода и го оставяме да набъбне.
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до кремообразно състояние.
Прибавяме
нишестето и разбиваме добре.
Прибавяме на
части горещото мляко към сместа с жълтъците и разбъркваме енергично.
Връщаме
получената смес на огъня и бъркаме непрекъснато.
Варим , докато
сместа заври и започне да се сгъстява.
След като
махнем готовия крем от огъня , веднага прибавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме и
набъбналия желатин и отново разбъркваме добре.
Покриваме го
плътно отгоре със стреч фолио ,
за да не образува коричка при охлаждането.
Добре е да
се изчака крема да се охлади напълно.
След като се
е охладил напълно , прибавяме маскарпонето и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
За
оформянето може да използвате ринг за торти или ринга от тавичката.
Отделяме
много малка част от крема за дооформяне.
Нарязваме
бананите на шайби.
Поставяме
първо тъмно кафявия блат.
Сиропираме
го с прясно мляко. / Леко затоплено. /
Нареждаме
шайбите банан.
Върху него
изсипваме половината крем и го разпределяме равномерно.
Сиропираме
с прясно мляко и нареждаме банан.
Върху него
изсипваме другата половина от крема и го разпределяме равномерно.
Накрая
поставяме белия блат.
Сиропираме
го и го мажем с много тънък слой от крема.
Поставяме
тортата в хладилник да стегне.
/ При мен
това беше една нощ. /
Желателно е
да покриете тортата с найлон или стреч фолио ,
за да не съхне докато е в
хладилника.
Оформяне на шоколадовата рисунка :
Предварително
си подготвяме желаната рисунка на подходящ формат ,
отговарящ
на размерите на тортата.
Приготвяме
си също и подходящ прозрачен найлон.
/ Аз
използвах найлонова джоб – папка за по – лесно. /
Поставяме
нарязания на дребно шоколад
в здраво
найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.
Пликчето с
шоколада поставяме в съд с гореща вода.
Изчакваме
, докато шоколада се разтопи напълно.
Отрязваме
върха на пликчето съвсем в края.
Рисуваме
много внимателно с шоколада по контурите върху найлона.
След като
сме готови с рисунката я оставяме на равна повърхност ,
за да се
втвърди шоколада.
/ Може в
хладилник , може и на стайна температура. /
Приготвяне на меренга :
Внимание !
Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.
Защото
дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,
ще влоши
качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.
/ Както
при мен се получи този път – за съжаление , но спасих някак положението!
Трудно се
работи когато крема е рядък! /
В подходящ
съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
В началото
варим на силна степен на котлона.
След като
заври , може да намалим на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно
с това разбиваме белтъците.
/ Когото
температурата на захарния сироп е достигнала около 90 – 100 градуса ,
започваме
да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се
наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако
миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато
температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,
/
Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и
веднага го
вливаме на тънка струйка към белтъците ,
без да
спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме
ванилията и разбиваме още 1 – 2 мин.
/ Трябва
миксера да започне да оставя следи. /
приложете следния метод :
След като
са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп ,
/ по
цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
На 3 -
та минута / от отчитане на времето /
започваме да разбиваме белтъците
с миксер
на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка
струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и
разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
След като
сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него , още докато е горещ.
Когато
крема е топъл по лесно се разстила и подравнява.
След като
сме подравнили тортата , изчакваме леко да стегне.
Много
внимателно обръщаме найлона с рисунката върху нея.
Също така
много внимателно отстраняваме найлона ,
така че да
остане върху тортата само рисунката от шоколад.
Оцветих
крема със сладкарски бои
в червено
, жълто , светло зелено , оранжево , светло синьо и бяло.
За
украсата с цветя използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници за листа.
Може да
използвате здрави найлонови пликове ,
като им
отрежете връхчетата съвсем в края и
да
украсите тортата , използвайки вашето въображение !
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Няма коментари:
Публикуване на коментар