Козунак
„Търпение“ с кокос , шоколад и мед
Ще ми
помогнете да популяризирам блога като
споделяте този линк с рецептата :Нарекох го така , защото процеса на втасване беше доооста дълъг.
Не знам защо ?! 😳 😏
Може би , заради меда , тестото стана
доста тежко и
мнооого
бавно втаса. 😉 😉 😍По принцип правенето на козунаци си изисква време и търпение ,
но този експериментален козунак надмина всички очаквания за чакане…
Реших да го направя , защото дъщеря ми много обича шоколод и кокос.
Не е традиционен
, но пък за вкуса и аромата ... ,
просто нямам думи - уникалееен ! 😋 😋 😋 😍 😍
Продукти :
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
600 гр. брашно
120 гр. захар
50 гр. мед
150 мл. прясно мляко
30 гр. кокосови стърготини
50 гр. краве масло
30 гр. кокосово масло
7 гр. суха мая / едно пакетче /
кората от един лимон
1 бр. ванилии
щипка сол
Плънка :
100 - 150 гр. шоколад
Приготвяне:
Към топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 4 - 5 с.л. брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме за около 10 – 15 мин. докато шупне.
Прибавяме и меда.
Прибавяме брашното и месим около 10 мин.
Покриваме го със стреч фолио или найлон и
го слагаме в голяма найлонова торба / за всеки
случай /.
Поставяме
го в хладилника за една нощ да втасва / около 8 – 9 часа /.Изваждаме го от хладилника и го оставяме около 1 час на стайна температура.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната за
по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва за около 2 – 3 часа.
Трябва да утрои обема си.
Незнам , защо , може би заради меда!
Може и без да го слагате в хладилника!
Аз го сложих , защото го замесих вечерта и си мислех , че сутринта ще е втасал !
Да , ама не !
Шоколада настъргваме на едро или нарязваме на кубчета.
Разделяме го на три еднакви топки.
на правоъгълник с размери около 55 - 60 / 8 - 10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /
/ ако нямате такава , в обикновена тава по средата може да сложите буркан ,
алуминиева чашка за
крем карамел и т. н. / ,
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
Ако използвате тава с по – малък диаметър или кексова форма ,
козунакът ще стане по – висок ,
но ще се изпече по – трудно , затова внимавайте !Поръсваме обилно със захар.
Печем около 35 – 40 мин.
След първите около 15 -20 мин. завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Моля
, не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :
Благодаря
на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар