Translate

вторник, 7 април 2020 г.

Козунак „Търпение“ с кокос , шоколад и мед




 Козунак „Търпение“ с кокос , шоколад и мед
Ще ми помогнете да популяризирам блога  като споделяте този линк с рецептата :

Нарекох го така , защото процеса на втасване беше доооста дълъг.
Не знам защо ?!  😳 😏
Може би , заради меда , тестото стана доста тежко и
мнооого бавно втаса.  😉 😉 😍
По принцип правенето на козунаци си изисква време и търпение ,
но този експериментален козунак надмина всички очаквания за чакане…
Реших да го направя , защото дъщеря ми много обича шоколод и кокос.

Не е традиционен , но пък за вкуса и аромата ... , 
просто нямам думи - уникалееен ! 😋 😋 😋 😍 😍

Продукти :
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
600 гр. брашно
120 гр. захар
50 гр. мед
150 мл. прясно мляко
30 гр. кокосови стърготини
50 гр. краве масло
30 гр. кокосово масло
7 гр. суха мая / едно пакетче /
кората от един лимон
1 бр. ванилии
щипка  сол
Плънка :
100 - 150 гр. шоколад
Приготвяне:
Към топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и  4 - 5 с.л. брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме за около 10 – 15 мин. докато шупне.
Разбиваме яйцата , захарта , ванилията и солта.  
Прибавяме и меда.

Към тях прибавяме шупналата смес с маята.
Прибавяме брашното и месим около 10 мин.

След това прибавяме на порции маслата и месим още около 10 мин.
Накрая прибавяме кокосовите стърготини и кората от лимон.
Получаваме меко , леко лепнещо тесто.

Покриваме го със стреч фолио или найлон и 
го слагаме в голяма найлонова торба / за всеки случай /.
Поставяме го в хладилника за една нощ да втасва / около 8 – 9 часа /.
Изваждаме го от хладилника и го оставяме около 1 час на стайна температура.
След това го слагаме в загрята до 40 градуса и изключена фурна.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната за 
по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва за около 2 – 3 часа.
Трябва да утрои обема си.

Втаса изключително бавно !
Незнам , защо , може би заради меда!
Може и без да го слагате в хладилника!
Аз го сложих , защото го замесих вечерта и си мислех , че сутринта ще е втасал !
Да , ама не !
Шоколада настъргваме на едро или нарязваме на кубчета.
Разделяме го на три еднакви топки.
Всяка топка оформяме като фитил , усукваме и разточваме 
на правоъгълник с размери около  55  - 60  / 8 - 10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /

Поръсваме всеки правоъгълник  с шоколад.
Затваряме като фитил , като притискаме с пръсти.
Усукваме фитилите и ги сплитаме на плитка.

Прехвърляме козунака в тавичка с диаметър около 30 см. с отвор по средата
/ ако нямате такава , в обикновена тава по средата може да сложите буркан , 
алуминиева чашка за крем карамел и т. н. / ,
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
Ако използвате тава с по – малък диаметър или кексова форма ,
козунакът ще стане по – висок , но ще се изпече по – трудно , затова внимавайте !
Покриваме с найлон и памучна кърпа и отново 
оставяме да втасва около 1  - 1,5 часа във фурната.
Мажем го с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.
Поръсваме обилно със захар.
Слагаме козунака в студена фурна и включваме на 170 градуса.
Печем около 35 – 40 мин.
След първите около 15 -20 мин. завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...