/ без захар и без брашно /
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/07/blog-post_10.html
Хрумна ми
да пробвам как ще ми се получи едно кето брауни! 😏 😆 😂
Да , но не
се стърпях и го спретнах на кето брауни торта. 😍 😋 🍰 🎂
Пробвайте да приготвите тази торта , ако спазвате кето режим на хранене
или сте на диета , уверявам ви ще останете очаровани ! 😍 😋
Ако не спазвате строг режим ,
може да
подсладите тортата с мед / на вкус / вместо със стевия !
Ако обичате по - сладко може да удвоите количеството на стевията.
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
200 гр. сурови бадеми
30 гр. кокосово брашно / може и кокосови стърготини /
60 гр. какао
100 мл. течна сметана / поне 20% /
150 гр. краве масло
30 мл. стевия / течна /
/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /
100 гр. черен шоколад / минимум 85 % какао /
10 гр. бакпулвер
щипка сол
есенция / лимон , лайм , ванилия и др. /
за крема :
500 гр. заквасена сметана
500 гр. маскарпоне
3 с.л. стевия
3 с.л. чиа
20 гр. желатин / желателно е да е от животински произход /
120 мл. вода
есенция
100 гр. ягоди
100 гр. малини
100 гр. боровинки
за декорация :
50 гр. черен шоколад / поне 85 % /
Приготвяне на блата :
Смиламе бадемите с кухненски робот или с чопър до възможно най – ситно.
Шоколада настъргваме на едро. / Настъргах го с нож. /
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.
Отделно / в друг съд / разбиваме жълтъците със стевията.
Към тях
прибавяме сметаната и разтопеното масло
/ да е течно , но не горещо /.
Смесваме
сухите съставки : смлените бадеми ,
кокосовото брашно , какаото и бакпулвера.
Прибавяме шоколада и разбъркваме внимателно.
Накрая прибавяме на порции разбитите белтъци ,
като бъркаме
на ръка по стените на съда и внимаваме да не спадне.
Прехвърляме
сместа в тавичка / с диаметър около 20 см. / ,
върху хартия за печене.
/ Аз използвах тавичка със свалящ се ринг и с форма на сърце. /
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 30 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
Разрязваме хоризонтално готовият блат на две платки.
Внимавайте при изваждането и разрязването на блата , защото е доста крехък!
/ Моят се поотчупи от тук от там , но това изобщо не ме притесни ,
защото знам , че след сглобяването на тортата това не личи ,
пък и
използвах трохите за декорация на тортата. /
Приготвяне на крема :
Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , стевията и есенцията.
Прибавяме чиата и разбъркваме.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме много добре.
Накрая прибавяме ягодите , малините и боровинките и разбъркваме внимателно.
Оформяне на тортата :
Върху подложка за торта или подходяща чиния за сервиране поставяме първата платка.
При
оформянето използваме ринга от тавичката.
Изсипваме 2/3 от крема върху платката и подравняваме.
Поставяме втората платка и много леко притискаме , за да се уплътни.
Отгоре мажем останалата част от крема.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и
я оставяме в хладилник за няколко часа , за да стегне.
/ Аз я оставих
една нощ. /
използвах вътрешната картонена част от руло кухненска хартия.
/ Може да използвате точилка , бутилка и т.н. /
Завих го с хартия за печене и пристегнах с ластик.
Начупваме на
парчета шоколада и го слагаме в
сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.
Плика с шоколада потапяме в чаша с гореща вода и
изчакваме
около 10 мин. да се разтопи напълно.
Отрязваме съвсем в края върха на плика ,
в зависимост от това колко широки искаме да са ни лентичките.
Шприцоваме върху картоненото руло , обвито с хартия за печене.
Изчакваме напълно да се втвърди шоколада
/ може в хладилник , може и във фризер /.
Друг по –
лесен начин е , да настържете шоколада ,
като използвате картофобелачка.
/ Няма да са
ленти , а ще са стружки шоколад ,
но все пак е добър вариант за декорация. /
Декорираме
тортата с трохите от блата ,
малко плодове и мрежичките шоколад.
Може да декорирате тортата и по друг начин , на ваш вкус и фантазия !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/07/blog-post_10.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар