Кренвиршки
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_12.html
Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
650 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
2 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко
50 гр. краве масло
7 гр. суха мая / или ½ кубче прясна /
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за плънка :
9 бр. тънки кренвирша
/ или 4 – 5 бр. стандартна големина , може да ги разрежете наполовина /
100 – 150 гр. гауда или кашкавал
за намазване и поръсване :
едно малко яйце
сусам или микс от семена
Приготвяне :
Към леко топлото мляко прибавяме захарта , маята и 3 – 4 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате прясна мая , защото тестото втасва много по – бързо. /
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Слагаме го в дълбок съд и си правим кладенче в него.
Прибавяме яйцата , заквасената сметана и оцета.
Прибавяме и шупналата смес с маята и отначало разбъркваме с лъжица.
След това месим около 5 минути / на ръка или с миксер с приставка за тесто /.
Прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се меко тесто.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или
намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура .
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса
и след това изключих.
В този случай втаса за около 45 мин.
Разделяме тестото на 9 топки.
Всяка топка разточваме на елипса.
Поставяме кренвирша по средата и върху него кашкавала.
Може да поставите кашкавала под кренвирша или
над него – според мен няма значение.
Може да използвате настърган кашкавал или гауда или готов нарязан.
Нарязваме на лентички през около 1,5 см под наклон
около кренвирша от двете страни.
Завиваме кренвирша като редуваме една лентичка от ляво ,
върху нея една от дясно.
Сплитаме лентичките по цялата дължина и затваряме тестото в двата края.
Намазваме с разбитото яйце и поръсваме с микс от семена или със сусам.
Печем върху хартия за печене или тефлонова подложка в загрята до 180 градуса фурна около 30 - 35 мин.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_12.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар