Сладка питка с ядки
/ средна /
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_16.html
Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
80 гр. захар
600 – 700 гр. брашно + около 50 гр. за доизмесване и оформяне
250 мл. прясно мляко
2 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко
60 гр. краве масло / едно пакетче /
21 гр. прясна мая / ½ кубче /
1 бр. ванилия
1 ч.л. оцет
½ ч.л. сол
за плънка :
около 100 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /
1 с.л. кафява захар / може и бяла /
1 пакетче ванилена захар
за намазване :
краве масло
за поръсване :
кафява захар
черен и бял сусам , сурови семена
Приготвяне :
Отделяме един от жълтъците за намазване и
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,
натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид ,
че с нея втасването става два пъти по – бавно. /
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Прибавяме останалия белтък , яйцето , останалата захар ,
ванилията и заквасената сметана.
Прибавяме и шупналата смес с маята.
след това месим около 5 минути.
Прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се много меко тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 10 мин.
След което го извадих на плота и го ударих 100 пъти – става невероятно тесто.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – от 1 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около 1 час.
Когато е удвоило обема си значи е готово.
Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.
Прибавяме към тях кафявата захар и ванилената захар и разбъркваме добре.
Питката оформяме в тава с диаметър около 25 - 26 см. ,
върху хартия за печене.
От втасалото тесто оформяме 14 бр. еднакви топки по около 90 гр. едната.
6 от топките разточваме на кръгчета с диаметър около 16 – 17 см.
Взимаме 4 от тях , мажем всяка една с масло и поръсваме с
кафява захар и с около 1 с.л. лъжица от микса.
Слагаме ги една върху друга и леко ги разточваме.
Разрязваме диагонално на 4 части / сегмента /.
На всяко триъгълно парче правим вертикален отвор по средата.
Подпъхваме острия край отдолу нагоре през отвора ,
за да се образува нещо като листо.
Другите две
кръгли кори също мажем с масло и поръсваме със захар и с микса от ядки.
Слагаме ги една върху друга и ги разточваме леко.
Режем кръга диагонално на две части.
Поставяме двата полукръга един върху друг и ги разрязваме на две части.
По същият начин им правим вертикален отвор по средата.
Подпъхваме острия край отдолу нагоре през отвора.
Целта е да получим 6 бр. листа.
Подреждаме ги на равни разстояния едно от друго по средата на тавата.
Всяка една от останалите топки разделяме на по две части.
Едната част оформяме на топка , потапяме я в микс от семена – за топките по края
или в кафява захар – за тази в центъра.
Другата част от всяка топка разточваме на лист с дебелина около 0,5 см ,
поръсваме обилно с брашно и разрязваме с ролер , за да се получи мрежата.
Слагаме в центъра една топка , която сме потопили в кафява захар.
А между листата слагаме останалите 6 топки.
От последната топка / от 14-те / си оформяме две фитилчета ,
които усукваме едно около друго.
Полученият фитил завиваме около топката в средата.
От изрезките оформяме малки топчета и ги поставяме около топката в средата.
Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс ,
кафява захар , черен или бял сусам.
Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 20 – 30 мин.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 50 мин.
Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Опитайте тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_16.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар