Translate

вторник, 16 февруари 2021 г.

Сладка питка с ядки / средна /



Сладка питка с ядки

/ средна /

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_16.html

 

Продукти :

за тестото :

2 бр. яйца

80 гр. захар

600 – 700 гр. брашно + около 50 гр. за доизмесване и оформяне

250 мл. прясно мляко

2 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко

60 гр. краве масло / едно пакетче /

21 гр. прясна мая / ½  кубче /

1 бр. ванилия

1 ч.л. оцет

½ ч.л. сол

 

за плънка :

около 100 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /

1 с.л. кафява захар / може и бяла /

1 пакетче ванилена захар

за намазване :

краве масло

 

за поръсване :

 кафява захар

 черен и бял сусам , сурови семена 

 

Приготвяне :

Отделяме един от жълтъците за намазване и

прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.

В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,

натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.

Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио

и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.

/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид , 

че с нея втасването става два пъти по – бавно. / 

Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.

Прибавяме останалия белтък , яйцето ,  останалата захар , 

ванилията и заквасената сметана.

Прибавяме и шупналата смес с маята.

 
 
Първо разбъркваме добре с лъжица или бъркалка и

след това месим около 5 минути.

Прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.

Получава се много меко тесто.

Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 10 мин.

След което го извадих на плота и го ударих 100 пъти – става невероятно тесто.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.


Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.

Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – от  1  до 2 часа.

Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.

В този случай втаса за около 1 час. 

Когато е удвоило обема си значи е готово.


Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.

Прибавяме към тях кафявата захар и ванилената захар и разбъркваме добре.

Питката оформяме в тава с диаметър около 25 - 26 см. ,

върху хартия за печене.

От втасалото тесто оформяме 14 бр. еднакви топки  по около 90 гр. едната.


6 от топките разточваме на кръгчета с диаметър около 16 – 17 см.

Взимаме 4 от тях , мажем всяка една с масло и поръсваме с 

кафява захар и с около 1 с.л. лъжица от микса.


Слагаме ги една върху друга и леко ги разточваме.

Разрязваме диагонално на 4 части / сегмента /.

На всяко триъгълно парче правим вертикален отвор по средата.

Подпъхваме острия край отдолу нагоре през отвора ,

за да се образува нещо като листо.

Другите две кръгли кори също мажем с масло и поръсваме със захар и с микса от ядки.

Слагаме ги една върху друга и ги разточваме леко.

Режем кръга диагонално на две части.

Поставяме двата полукръга един върху друг и ги разрязваме на две части.

По същият начин им правим вертикален отвор по средата.

Подпъхваме острия край отдолу нагоре през отвора.

Целта е да получим 6 бр. листа.

Подреждаме ги на равни разстояния едно от друго по средата на тавата.

Всяка една от останалите топки разделяме на по две части.

Едната част оформяме на топка , потапяме я в микс от семена – за топките по края 

или в кафява захар – за тази в центъра.

Другата част от всяка топка разточваме на лист с дебелина около 0,5 см ,

поръсваме обилно с брашно и разрязваме с ролер , за да се получи мрежата.

Слагаме в центъра една топка , която сме потопили в кафява захар.

А между листата слагаме останалите 6 топки.

От последната топка / от 14-те / си оформяме две фитилчета , 

които усукваме едно около друго.

Полученият фитил завиваме около топката в средата.

От изрезките оформяме малки топчета и ги поставяме около топката в средата.

 


Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс , 

кафява захар , черен или  бял сусам.



Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 20 – 30 мин.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около  50 мин.

Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох.

Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.

След изпичане охлаждаме върху решетка.

Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!

 





Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_16.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...