Translate

неделя, 28 март 2021 г.

Запеканка с извара и вишни


 

Запеканка с извара и вишни

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_28.html

 

Това е една рецепта, която веднага изплува в главата ми,

след като видях замразените вишни / обожавам череши и вишни /.

Тъй като в последно време се опитвам да спазвам хранителен

режим в който присъства изключително малко захар, а и

количеството на бялото пшенично брашно също тръбва да е малко,

/ и най – вече се консумират само за закуска в разумни порции /,

реших да приготвя една такава запеканка / кекс / в която

количеството на брашното и захарта са сведени до минимум.

Трябва да ви кажа, че резултата надхвърли очакванията ми!

Много ми хареса!

Приготвя се изключително бързо и докато си вършите някаква друга

полезна работа или си почивате тя ще се изпече!

Така, че ако сте от хората, които се опитват да намалят захарта и брашното,

мисля че тази рецепта ще ви е доста полезна.

Всъщност мисля, тя да бъде началото на серия от такъв тип рецепти!

Като при мен те ще бъдат само за закуска.

Ако пък не спазвате определени режими на хранене и

нямате нужда от понижаване на телесното тегло,

то може да увеличите количеството захар по ваш вкус.

И така за тези на които успях да привлека вниманието рецептата:

 

Продукти :

800 гр. извара

4 бр. яйца

140 гр. брашно

80 гр. захар / около 4 с.л. /

70 гр. краве масло

100 гр. заквасена сметана / или кисело мляко /

10 гр. царевично нишесте

15 гр. бакпулвер

2 бр. ванилена захар

300 гр. вишни / в случая замразени /

Може да използвате и други плодове – ягоди , боровинки , ябълки и т.н.

 

Приготвяне:

Пасираме изварата с пасатор. 

Прибавяме маслото , трябва да е много меко или течно.

Прибавяме яйцата и продължаваме с пасирането.

Към заквасената сметана прибавяме содата и разбъркваме, докато шупне.

Прибавяме я към горната смес и продължаваме с пасирането.

Прибавяме захарта и ванилената захар.

Накрая прибавяме предварително пресятите брашно , 

бакпулвер , нишесте и сол.

Пасираме до еднородна смес.


Получената смес разделяме на две части / на око /.

Прехвърляме първата част от сместа в намазана с масло форма за кекс или тавичка.

/ За предпочитане е силиконова. /

Използвах форма с диаметър около 22 см.


Подреждаме вишните и внимателно върху тях разпределяме втората част от сместа.



Печем в загрята до 200 градуса фурна, докато много леко се зачерви отгоре около 20 мин.

След това намаляваме температурата на 180 градуса и печем още около 30 мин.

Общото време за печене е около 50 мин.

Изпечената запеканка охлаждаме върху решетка.




След като напълно се е охладила я обръщаме върху подходяща за сервиране чиния.













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея: 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_28.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...