Translate

петък, 26 март 2021 г.

Торта тип „Панчо“



Торта тип „Панчо“

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_26.html

 

Това е една доста експериментална торта.

В тази торта не съм вложила бяло пшенично брашно.

Приготвя се много лесно.

Тортата е доста кремообразна и

на вид не е нищо особено , но се оказа ,

че вкусът и е направо неустоим,

затова ви я представям :

Продукти

за блата :

4 бр. белтъци

70 гр. пудра захар

40 гр. кокосово брашно

100 гр. кокосови стърготини

100 гр. черен шоколад

400 мл. сметана 30 %

10 гр. бакпулвер

1 бр. ванилена захар

щипка сол

няколко капки сок от лимон

 

за крема :

397 гр. варено кондензирано мляко / една консерва /

500 гр. кремообразна извара

 

за пълнеж :

200 гр. горски плодове / замразени /

150 гр. ягоди

1 бр. банан

 

за поливка :

ганаш или разтопен шоколад

 

Приготвяне :

на блата : 

Настъргваме шоколада на ренде.

 

Разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.


Прибавяме половината от пудрата захар и продължаваме да разбиваме.

Прибавяме ванилената захар и няколко капки сок от лимон.

Прибавяме кокосовото брашно, бакпулвера, 

кокосовите стърготини и бъркаме внимателно на ръка.




Отделно разбиваме сметаната на пухкав крем ,

като прибавяме останалата половина от пудрата захар.

Прибавяме разбитата сметана към белтъчната смес и 

разбъркваме внимателно.

Прибавяме също и настъргания шоколад.


Печем в намазана с масло тавичка с диаметър около 20 см.,

върху хартия за печене.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 - 50 мин.

Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.

 


Блата разрязваме на две части.

Едната част оставяме цяла, а другата накъсваме на парчета.

/ Блата остава леко влажен отвътре, но това да не ви притеснява. /


на крема :

Няма нищо сложно в приготвянето му.

Просто смесваме изварата с вареното кондензирано мляко и разбъркваме.

/ Дори не е необходимо да получите и хомогенна смес. /

 



Оформяне на тортата :

Нарязваме ягодите на кубчета.

Банана нарязваме на шайби.

Към крема прибавяме горските плодове , ягодите и бананите и разбъркваме.




Прибавяме начупения на парчета блат.


Разбъркваме внимателно.

Получената смес прехвърляме в подходяща купа, дъното на която сме облекли

със стреч фолио или найлонова торбичка.



Диаметърът на купата и на тавата в която сме пекли блата 

трябва да са долу - горе еднакви.

Върху тази смес поставяме целия блат и леко притискаме с ръце за да се уплътни.


Покриваме съда със стреч фолио , за да не съхне и поставяме в хладилник да стегне.

След като е престояла няколко часа / аз я оставих една нощ / я

обръщаме върху подходяща за сервиране чиния.

Махаме стреч фолиото и поливаме с ганаш или разтопен шоколад.




Украсяваме по желание.

Тортата на вид не е кой знае какво , но на вкус е невероятна!

Тортата е много сочна и е добре да се приготвя и консумира при домашни условия!

Ако искате да я транспортирате ви съветвам да сложите желатин в крема,

за да не е толкова сочна и да става за пренасяне!

/ 10 гр. желатин се заливат с 60 мл. студена вода. Изчакваме да набъбне желатина и след това го втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 20 сек. Прибавяме го към крема и разбъркваме добре./

 












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_26.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...