Торта тип „Панчо“
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_26.html
Това е една доста експериментална торта.
В тази торта не съм вложила бяло пшенично брашно.
Приготвя се много лесно.
Тортата е доста кремообразна и
на вид не е нищо особено , но се оказа ,
че вкусът и е направо неустоим,
затова ви я представям :
Продукти
за блата :
4 бр. белтъци
70 гр. пудра захар
40 гр. кокосово брашно
100 гр. кокосови стърготини
100 гр. черен шоколад
400 мл. сметана 30 %
10 гр. бакпулвер
1 бр. ванилена захар
щипка сол
няколко капки сок от лимон
за крема :
397 гр. варено кондензирано мляко / една консерва /
500 гр. кремообразна извара
за пълнеж :
200 гр. горски плодове / замразени /
150 гр. ягоди
1 бр. банан
за поливка :
ганаш или разтопен шоколад
Приготвяне :
на блата :
Настъргваме шоколада на ренде.
Разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.
Прибавяме половината от пудрата захар и продължаваме да разбиваме.
Прибавяме ванилената захар и няколко капки сок от лимон.
Прибавяме кокосовото брашно, бакпулвера,
кокосовите стърготини и бъркаме внимателно на ръка.
Отделно разбиваме сметаната на пухкав крем ,
като прибавяме останалата половина от пудрата захар.
Прибавяме разбитата сметана към белтъчната смес и
разбъркваме внимателно.
Прибавяме също и настъргания шоколад.
Печем в намазана с масло тавичка с диаметър около 20 см.,
върху хартия за печене.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 - 50 мин.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.
Блата разрязваме на две части.
Едната част оставяме цяла, а другата накъсваме
на парчета.
/ Блата остава леко влажен отвътре, но това да не ви притеснява. /
на крема :
Няма нищо сложно в приготвянето му.
Просто смесваме изварата с вареното кондензирано мляко и разбъркваме.
/ Дори не е необходимо да получите и хомогенна смес. /
Оформяне на тортата :
Нарязваме ягодите на кубчета.
Банана нарязваме на шайби.
Към крема прибавяме горските плодове , ягодите и бананите и разбъркваме.
Прибавяме начупения на парчета блат.
Разбъркваме внимателно.
Получената смес прехвърляме в подходяща купа, дъното на която сме облекли
със стреч фолио или найлонова торбичка.
Диаметърът на купата и на тавата в която сме пекли блата
трябва да са долу - горе еднакви.
Върху тази смес поставяме целия блат и леко притискаме с ръце за да се уплътни.
Покриваме съда със стреч фолио , за да не съхне и поставяме в хладилник да стегне.
След като е престояла няколко часа / аз я оставих една нощ / я
обръщаме върху подходяща за сервиране чиния.
Махаме стреч фолиото и поливаме с ганаш или разтопен шоколад.
Украсяваме по желание.
Тортата на вид не е кой знае какво , но на вкус е невероятна!
Тортата е много сочна и е добре да се приготвя и консумира при домашни условия!
Ако искате да я транспортирате ви съветвам да сложите желатин в крема,
за да не е толкова сочна и да става за пренасяне!
/ 10 гр. желатин се заливат с 60 мл. студена вода. Изчакваме да набъбне желатина и след това го втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 20 сек. Прибавяме го към крема и разбъркваме добре./
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_26.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар