Translate

четвъртък, 1 април 2021 г.

Хляб с куркума , червен пипер и слънчогледови семки

 

Хляб с куркума , 

червен пипер и слънчогледови семки

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

 

Продукти :

500 гр. брашно

300 мл. топла вода

21 гр. прясна мая / ½ кубче или едно пакетче суха мая /

2 ч.л. захар

1,5 ч.л. сол

1 ч.л. куркума

½ ч.л. черен пипер

50 гр. сурови слънчогледови семки / по желание /

 

за намазване :

40 гр. краве масло

1 ч.л. червен пипер

щипка чили / по желание /

 

Приготвяне :

В леко топлата вода слагаме захарта и натрошената мая и разбъркваме добре.

Пресяваме брашното и прибавяме около 5 с.л. с връх към сместа с маята.

Разбъркваме добре сместа и я покриваме за около 10 – 15 мин. ,

докато шупне т.е. да се активира маята.

Отделно към брашното прибавяме солта, куркумата и черния пипер.

Прибавяме и шупналата смес с маята.

Месим около 10 мин. до много меко тесто.

Прибавяме слънчогледовите семки и

месим за кратко докато се разпределят равномерно в тестото.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно съд да втасва.

Покриваме съда с найлон или със стреч фолио и кърпа.

/ Аз го сложих във фурната, която загрях до 50 градуса и след това изключих.

В този случай втаса за около 40 мин. /

Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура.

Когато тестото е удвоило обема си, значи е готово.

Разточваме го на правоъгълна кора с размери около 30 / 40 см.


Разтопяваме маслото и слагаме в него червения пипер.

С получената смес мажем кората и завиваме на руло.

 


Рулото усукваме и го поставяме в подходяща форма за печене –

може и във форма за кекс.  

Формата мажем с масло.

Покриваме го отново и го оставяме повторно да втасва за около 20 – 25 мин.


Печем в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.


Може да си изпечете хляба и без да добавяте слънчогледови семки.

Също може да го оформите като хляб, без да го разточвате и 

мажете с маслото с червения пипер.









Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...