Лесна Шоколадова Торта
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_4.html
Това е една торта, която приготвих за подарък – изненада за рожден ден.
Тортата се приготвя изключително бързо и не е необходимо да имате миксер.
Всичко може да се разбърка и разбие на ръка.
На вид се получи добре и вкусът й си го бива, уверявам ви!
Затова написах рецептата:
Продукти :
за блатовете:
3 бр. яйца
200 гр. захар
300 гр. брашно
400 гр. кисело мляко
160 гр. краве масло
60 гр. какао
1 и ½ ч.л. сода бикарбонат
2 бр. ванилена захар
щипка сол
100 гр. смлени сурови ядки микс или орехи / използвах кашу, бадеми и лешници /
за крема :
400 гр. заквасена сметана
397 гр. варено кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
250 гр. маскарпоне
есенция ром
за сиропиране :
200 мл. прясно мляко
за ганаша :
100 гр. черен шоколад
100 гр. сметана 30%
за крема за украса :
100 гр. масло
около 150 гр. от готовия крем
около 70 гр. от ганаша
Може да приготвите тортата и без този крем,
но аз реших да уползотворя останалия ми крем и ганаш.
Приготвяне :
на блатовете :
Смесваме сухите съставки.
Пресятото брашно, пресятото какао, захарта и солта.
Разбъркваме добре.
Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.
Бъркаме на ръка не е необходим миксер.
Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме, докато шупне.
Прибавяме ги към горната смес.
Продължаваме да бъркаме на ръка.
Прибавяме яйцата и също разбъркваме добре.
Получава се средно гъста каша.
Накрая прибавяме смлените сурови ядки.
/ Нарязани на дребно или смлени на средно. /
Получената смес печем в тавичка с диаметър 20 – 22 см.,
върху хартия за печене.
Може да разделите получената смес на две или три части,
в зависимост от това колко дебели искате да са блатовете.
и да ги изпечете поотделно.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.
Всъщност изпеченият блат си е един чудесен шоколадов кекс.
Може да подравните блата, като му отрежете „шапката“.
Охладеният блат разрязване хоризонтално на две платки.
/ Аз го изрязах още малко с ринга, защото не исках тортата да стане голяма,
т.е. да е с диаметър 20 см. /
Приготвяне на крема :
Разбиваме с миксер / може и на ръка / всички съставки –
заквасената сметана, маскарпонето, вареното кондензирано мляко и есенцията.
Разбиваме няколко минути до еднородна смес.
Оформяне на тортата :
Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.
Поставяме първият блат и го сиропираме с половината от топлото мляко.
Отделяме около 200 гр. от крема за отгоре и за дооформяне .
Изсипваме крема и подравняваме.
Поставяме втория блат и го сиропираме с другата половина от млякото.
Мажем тънък слой крем.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.
/ Аз обикновено я оставям за една нощ. /
След като тортата е стегнала, махаме ринга и
подравняваме отгоре и отстрани с отделения крем.
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,
че една трета от него да не разтопен.
Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.
Поливаме тортата с ганаша по края и с малка лъжичка избутваме,
за да се образуват потичащи струйки.
за крема за украса :
Към останалия ни крем прибавяме останалия ни ганаш.
Разбиваме маслото до побеляване.
Сместа от ганаш и крем прибавяме към маслото и разбъркваме добре.
С подходящ накрайник шприцоваме част от крема в средата на тортата,
а другата
част шприцоваме в основата на тортата.
Ако нямате пош и накрайници може да използвате здраво найлоново пликче,
като отрежете единия му връх съвсем в края и по този начин шприцовате крема.
Натрошаваме изрезките от блатовете и посипваме с тях върху крема в основата на тортата.
Доукрасих като поръсих със смлян шам фъстък.
Получи се много ефектна и много вкусна торта!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_4.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар