Translate

неделя, 4 април 2021 г.

Лесна Шоколадова Торта

 



Лесна Шоколадова Торта

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_4.html

 

Това е една торта, която приготвих за подарък – изненада за рожден ден.

Тортата се приготвя изключително бързо и не е необходимо да имате миксер.

Всичко може да се разбърка и разбие на ръка.

На вид се получи добре и вкусът й си го бива, уверявам ви!

Затова написах рецептата:

 

Продукти :

за блатовете:

3 бр. яйца

200 гр. захар

300 гр. брашно

400 гр. кисело мляко

160 гр. краве масло

60 гр. какао

1 и ½ ч.л. сода бикарбонат

2 бр. ванилена захар

щипка сол

100 гр. смлени сурови ядки микс или орехи / използвах кашу, бадеми и лешници /

 

за крема :

400 гр. заквасена сметана

397 гр. варено кондензирано мляко / 1 бр. консерва /

250 гр. маскарпоне

есенция ром

 

за сиропиране :

200 мл. прясно мляко

 

за ганаша :

100 гр. черен шоколад

100 гр. сметана 30%

 

за крема за украса :

100 гр. масло

около 150 гр. от готовия крем

около 70 гр. от ганаша

Може да приготвите тортата и без този крем,

но аз реших да уползотворя останалия ми крем и ганаш.

 

Приготвяне :

на блатовете :

Смесваме сухите съставки.

Пресятото брашно, пресятото какао, захарта и солта.

Разбъркваме добре.

Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.

Бъркаме на ръка не е необходим миксер.

Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме, докато шупне.

Прибавяме ги към горната смес.

Продължаваме да бъркаме на ръка.

Прибавяме яйцата и също разбъркваме добре.

Получава се средно гъста каша.

Накрая прибавяме смлените сурови ядки.

/ Нарязани на дребно или смлени на средно. /

Получената смес печем в тавичка с диаметър 20 – 22 см.,

върху хартия за печене.



Може да разделите получената смес на две или три части,

в зависимост от това колко дебели искате да са блатовете.

и да ги изпечете поотделно.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.

 


Изпеченият блат охлаждаме върху решетка. 

Всъщност изпеченият блат си е един чудесен шоколадов кекс.

Може да подравните блата, като му отрежете „шапката“.

Охладеният блат разрязване хоризонтално на две платки.

/ Аз го изрязах още малко с ринга, защото не исках тортата да стане голяма,

т.е. да е с диаметър 20 см. /

 

Приготвяне на крема :

Разбиваме с миксер / може и на ръка / всички съставки – 

заквасената сметана, маскарпонето, вареното кондензирано мляко и есенцията.

Разбиваме няколко минути до еднородна смес.

 

Оформяне на тортата :

Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.

Поставяме първият блат и го сиропираме  с половината от топлото мляко.

Отделяме около 200 гр. от крема за отгоре и за дооформяне .

Изсипваме крема и подравняваме.

Поставяме втория блат и го сиропираме с другата половина от млякото.


Мажем тънък слой крем.

Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.

/ Аз обикновено я оставям за една нощ. /

След като тортата е стегнала, махаме ринга и 

подравняваме отгоре и отстрани с отделения крем.

Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,

че една трета от него да не разтопен.

Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.


Поливаме тортата с ганаша по края и с малка лъжичка избутваме,

за да се образуват потичащи струйки.

за крема за украса :

Към останалия ни крем прибавяме останалия ни ганаш.

 Разбиваме маслото до побеляване.

 

Сместа от ганаш и крем прибавяме към маслото и разбъркваме добре.

С подходящ накрайник шприцоваме част от крема в средата на тортата, 

а другата част шприцоваме в основата на тортата.

Ако нямате пош и накрайници може да използвате здраво найлоново пликче,

като отрежете единия му връх съвсем в края и по този начин шприцовате крема.

Натрошаваме изрезките от блатовете и посипваме с тях върху крема в основата на тортата.

Доукрасих  като поръсих със смлян шам фъстък.

Получи се много ефектна и много вкусна торта!

 










Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_4.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...