Торта Снежко
Наближаваше
новата година / 2019 г. / и трябваше да се приготвя новогодишната трапеза .
Бяхме вече
измислили салатите и ястията , но все ми се искаше да има и нещо интересно за
десерт. Тогава се
сетих , че някъде бях гледала салата оформена като снежен човек.
От там ми се роди
идеята за тази торта.
Получи се много
ефектна на външен вид , а и вкусът й си го биваше.
Децата останаха
много приятно изненадани и доволни от десерта.
Е ! Няма по – голямо щастие от това да ги видиш радостни !
Продукти :
Блат :
6 бр. яйца
300 гр. захар
2 пакетчета
ванилия / или ванилена захар /
300 мл. прясно
мляко
300 мл. олио
390 гр. брашно
60 гр. какао
1 бр. пакетче
бакпулвер / 15 гр./
Крем :
1 л. прясно мляко
60 гр.
нишесте / ползвах ванилия /
20 гр. желатин
9 с.л. захар
Бял крем :
500 гр. заквасена
сметана
250 гр.
маскарпоне
½ ч.ч. пудра захар
Между блатовете :
2 бр. банани
За дооформяне :
100 гр. кокосови
стърготини
Приготвяне :
Блат :
Разбиваме яйцата
със захарта и ванилията до побеляване и докато увеличат обема си.
Прибавяме олиото
и прясното мляко . Внимателно бъркаме на ръка за да не спадне.
След като
предварително сме пресели брашното , какаото и бакпулвера ги прибавяме към
сместа.
Печем върху
хартия за печене в тавичка със свалящ се ринг / диаметър 26 -27 см / на 170
градуса около 45 - 50
мин. Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата.
При необходимост
отгоре към края на печенето слагаме алуминиево фолио за да не прегори.
Изчакваме да се
охлади добре.
Крем :
Разтваряме нишестето в 200 мл. студена вода.
Отделно в около 300 мл. вода разтваряме желатина и го оставяме да набъбне.
Млякото
слагаме да заври. Добавяме към него захарта и разтвореното нишесте като бъркаме непрекъснато.
Като се посгъсти го махаме от котлона и към него добавяме набъбналия желатин. Разбъркваме
добре. Изчакваме леко да се охлади.
Бял крем :
Разбъркваме
всички съставки с миксер за няколко минути до хомогенна смес.
Оформяне на тортата :
Необходими са ни
две купи с обло дъно с диаметър 15 – 16 см. и една с диаметър 18 – 20 см.
Купите обличаме
отвътре с прозрачно фолио или подходящи
найлонови пликчета.
Разрязваме блата
така , че да получим 2 блата с диаметър около 18 см. и дебелина около 1,5 см., които всъщност ще
са основата на тортата.
Остатъците след
изрязването накъсваме на големи хапки.
В малките купи
слагаме няколко хапки от блата , няколко кръгчета банан между тях и поливаме с
крем. Така два или три
пъти редуваме докато запълним купите до половината.
Целта е да се образуват
две еднакви полусфери.
В голямата купа
слагаме няколко хапки от блата , няколко
кръгчета банан между тях и поливаме с крем. След това
поставяме изрязания блат , върху него крем и следващия блат.
Загръщаме с
найлона и леко притискаме.
Оставяме в хладилник
докато стегне. При мен това беше една нощ.
В подходяща чиния
обръщаме по – голямата полусфера и внимателно отстраняваме фолиото.
Върху нея слагаме
първо едната от по – малките полусфери като закрепваме с три боя дървени
шишчета. След това нанизваме
и другата полусфера.
Трябва да сме
закрепили добре тялото на снежния човек.
Мажем го
внимателно с белия крем. Изчакваме малко да стегне.
Посипваме обилно
с кокосовите стърготини.
Украсата е по
желание.
В случая ползвах
готов фондан и две жълти бонбонки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар