Translate

неделя, 13 януари 2019 г.

Торта Снежко



Торта Снежко
Наближаваше новата година / 2019 г. / и трябваше да се приготвя новогодишната трапеза .
Бяхме вече измислили салатите и ястията , но все ми се искаше да има и нещо интересно за
десерт. Тогава се сетих , че някъде бях гледала салата оформена като снежен човек.
От там ми се роди идеята за тази торта.
Получи се много ефектна на външен вид , а и вкусът й си го биваше.
Децата останаха много приятно изненадани и доволни от десерта.
Е ! Няма по – голямо щастие от това да ги видиш радостни !

Продукти :
Блат :
6 бр. яйца
300 гр. захар
2 пакетчета ванилия / или ванилена захар /
300 мл. прясно мляко
300 мл. олио
390 гр. брашно
60 гр. какао
1 бр. пакетче бакпулвер / 15 гр./
Крем :
1 л. прясно мляко
60 гр. нишесте  / ползвах ванилия /
20 гр. желатин
9 с.л. захар
Бял крем :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
½  ч.ч. пудра захар
Между блатовете :
2 бр. банани
За дооформяне :
100 гр. кокосови стърготини

Приготвяне :
Блат :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и докато увеличат обема си.
Прибавяме олиото и прясното мляко . Внимателно бъркаме на ръка за да не спадне.
След като предварително сме пресели брашното , какаото и бакпулвера ги прибавяме към сместа.
Печем върху хартия за печене в тавичка със свалящ се ринг / диаметър 26 -27 см / на 170 градуса около 45 - 50 мин. Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата.
При необходимост отгоре към края на печенето слагаме алуминиево фолио за да не прегори.
Изчакваме да се охлади добре.
Крем :
Разтваряме нишестето в 200 мл. студена вода.
Отделно в около 300 мл. вода разтваряме желатина и го оставяме да набъбне.
Млякото слагаме да заври. Добавяме към него захарта и разтвореното нишесте като бъркаме непрекъснато. Като се посгъсти го махаме от котлона и към него добавяме набъбналия желатин. Разбъркваме добре. Изчакваме леко да се охлади.
Бял крем :
Разбъркваме всички съставки с миксер за няколко минути до хомогенна смес.




Оформяне на тортата :
Необходими са ни две купи с обло дъно с диаметър 15 – 16 см. и една с диаметър 18 – 20 см.
Купите обличаме отвътре с прозрачно  фолио или подходящи найлонови пликчета.
Разрязваме блата така , че да получим 2 блата с диаметър около 18 см. и дебелина около 1,5 см., които всъщност ще са основата на тортата.
Остатъците след изрязването накъсваме на големи хапки.
В малките купи слагаме няколко хапки от блата , няколко кръгчета банан между тях и поливаме с крем. Така два или три пъти редуваме докато запълним купите до половината.
Целта е да се образуват две еднакви полусфери.
В голямата купа слагаме  няколко хапки от блата , няколко кръгчета банан между тях и поливаме с крем. След това поставяме изрязания блат , върху него крем и следващия блат.
Загръщаме с найлона и леко притискаме.
Оставяме в хладилник докато стегне. При мен това беше една нощ.
В подходяща чиния обръщаме по – голямата полусфера и внимателно отстраняваме фолиото.
Върху нея слагаме първо едната от по – малките полусфери като закрепваме с три боя дървени шишчета. След това нанизваме и другата полусфера.
Трябва да сме закрепили добре тялото на снежния човек.
Мажем го внимателно с белия крем. Изчакваме малко да стегне.
Посипваме обилно с кокосовите стърготини.
Украсата е по желание.
В случая ползвах готов фондан и две жълти бонбонки.










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...