Усукана питка с пълнеж
Продукти :
За
тестото :
600 – 650 гр. брашно
350 мл. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
50 гр. краве масло
1 бр. яйце / жълтъка отделяме за намазване /
1 пакетче суха мая / или ½
кубче жива /
1 с. л. сол
1 с.л. захар
За
пълнежа :
8 с.л. лютеница
8 с.л. извара / или натрошено сирене /
150 гр филе /или шунка /
150 гр. кашкавал
За
поръсване :
2
с.л. микс от семена
Приготвяне:
В леко топлото мляко се разтваря маята със
захарта и няколко лъжици брашно. Изчаква се докато шупне.
Брашното се пресява и се слага в подходящ
съд. Прави се кладенче в него. Прибавят се разтопеното масло , киселото мляко ,
солта , прясното мляко и шупналата смес с маята. Месим до меко тесто. Оставяме
да втаса на топло покрито с памучна кърпа. Щом тестото е удвоило обема си значи
е готово. Разточваме на правоъгълник / около 60 х 40 см /, като обилно поръсваме с брашно.
Разбъркваме лютеницата и изварата.
Прибавяме настъргания кашкавал и нарязаното на кубчета филе. С тази смес мажем правоъгълната кора и
много внимателно завиваме на стегнато руло откъм по - широката част. Разрязваме рулото по дължина , като оставяме
не разрязани около 5 см в единия край. Двете половини се усукват една около друга
, като се стремим плънката да се вижда отгоре. Това може да се направи направо върху
хартия за печене и да се изпече в подходяща тава. Другият вариант е да го пренесем и изпечем
в кексова форма. Аз избрах този вариант. Оставяме питата отново да втасва за
кратко. Мажем с жълтъка и посипваме с микса от
семена и печем на 180 градуса около един час. При необходимост може да намалим фурната
след първите 15 мин. на 170 градуса и да завием с алуминиево фолио за да не
прегори отгоре. Проверяваме с дървено шишче дали е изпечена. След изпичане завиваме с памучна кърпа.
Питката става много вкусна .Опитайте да я
направите и Вие.
Може да импровизирате със съставките на плънката. Може
да я направите само със сирене или само с кашкавал или някакви други комбинации на Ваш вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар