Френски макарони – първи опит
Дълго време
гледах в интернет и в разни кулинарни групи тези френски макарони.
Виждаха ми се
доста трудни за измайсторяване.
Търсих някоя рецепта , която ще мога да
изпълня.
Е , накрая се
спрях на тази :
Продукти :
65 гр. белтъци
/ два броя /
65 гр. захар
95 гр. бадемово
брашно
95 гр. пудра
захар
щипка сол
щипка зелена сладкарска боя
Крем
:
2 бр. киви
50 гр. желираща захар
50 гр. кокосови стърготини
щипка зелена сладкарска боя
Приготвяне :
Белтъците
трябва да са студени. Разбиваме ги със щипката сол. След това прибавяме по
малко захарта и разбиваме до сняг. По това което прочетох не трябва да се
разбиват до много твърд сняг. Така и направих. Пресяваме пудрата захар и
бадемовото брашно и ги смесваме добре. Аз не успях да го пресея / бадемовото
брашно /, не знам дали цедката ми беше много гъста или защото бадемовото брашно
/ естествено купено / някак седеше влажно. В крайна сметка го сложих така и
може би точно затова не ми станаха черупките много гладки. Към купата с
белтъците прибавяме постепенно сухата смес. Прибавяме и малко сладкарска боя за
засилване на цвета. Бъркаме с лопатка като се стремим да загребваме от стените към
центъра на купата и внимаваме да не спадне сместа. Бъркаме докато започне да се
стича плавно от лопатката. Слагаме сместа в сладкарски пош с накрайник кръг
около 1 см диаметър. Върху хартия за печене шприцоваме кръгчета с диаметър
около 2,5 см , като оставяме между тях разстояние от около 4 см. Удряме тавата
в плота няколко пъти за да излезе въздуха и да се подравнят. Оставяме ги 40
мин. да престоят. Ако Ви се получат стърчащи връхчета просто леко с пръст ги
загладете без да натискате. Трябва като се
пипнат с пръст да не лепнат. Печем на 150 градуса / всяка фурна е различна / около
16 – 18 мин. Ако фурната е
много гореща ще се напукат и прегорят. Ако е студена няма да се надуят ами ще се разлеят. Трябва да си нагласите печенето според
Вашата фурна. Може да изпечете 2 – 3 бр. в малка тавичка пробно и така да си
нагласите температурата между 140 – 160 градуса.
Ами първата ми
тава мнооого леко прегоряха , но за втората се постарах. Като изключим това и ,
че сместа не ми се получи много гладка / от не пресятото брашно / общо взето се
получиха добре като за първи опит.
Вадим от
фурната и оставяме да изстинат и тогава лесно се отлепят от хартията за печене.
За крема :
Обеленото и нарязано киви го пасираме със захарта и кокосовите
стърготини. Варим на котлона до стопяване на захарта и докато сместа загъстне
при непрекъснато бъркане. Добавяме боята. Изчакваме да се охлади.
Слепваме готовите черупки с крема. Оставяме няколко часа.
Черупките леко омекват и поемат от крема.
Вкъщи много ги
харесаха!
Идеята за тази
рецепта видях тук , с някои промени в крема от моя страна :
https://youtu.be/Dazb87y35es
https://youtu.be/Dazb87y35es
Няма коментари:
Публикуване на коментар