Translate

събота, 26 януари 2019 г.

Френски макарони – първи опит


 

Френски макарони – първи опит

Дълго време гледах в интернет и в разни кулинарни групи тези френски макарони.
Виждаха ми се доста трудни за измайсторяване. 
Търсих някоя рецепта , която ще мога да изпълня.
Е , накрая се спрях на тази :
Продукти :
65 гр. белтъци / два броя /
65 гр. захар
95 гр. бадемово брашно
95 гр. пудра захар
щипка сол
щипка зелена сладкарска боя 
Крем :
2 бр. киви
50 гр. желираща захар
50 гр. кокосови стърготини
щипка зелена сладкарска боя

Приготвяне :
Белтъците трябва да са студени. Разбиваме ги със щипката сол. След това прибавяме по малко захарта и разбиваме до сняг. По това което прочетох не трябва да се разбиват до много твърд сняг. Така и направих. Пресяваме пудрата захар и бадемовото брашно и ги смесваме добре. Аз не успях да го пресея / бадемовото брашно /, не знам дали цедката ми беше много гъста или защото бадемовото брашно / естествено купено / някак седеше влажно. В крайна сметка го сложих така и може би точно затова не ми станаха черупките много гладки. Към купата с белтъците прибавяме постепенно сухата смес. Прибавяме и малко сладкарска боя за засилване на цвета. Бъркаме с лопатка като се стремим да загребваме от стените към центъра на купата и внимаваме да не спадне сместа. Бъркаме докато започне да се стича плавно от лопатката. Слагаме сместа в сладкарски пош с накрайник кръг около 1 см диаметър. Върху хартия за печене шприцоваме кръгчета с диаметър около 2,5 см , като оставяме между тях разстояние от около 4 см. Удряме тавата в плота няколко пъти за да излезе въздуха и да се подравнят. Оставяме ги 40 мин. да престоят. Ако Ви се получат стърчащи връхчета просто леко с пръст ги загладете без да натискате. Трябва като се пипнат с пръст да не лепнат. Печем на 150 градуса / всяка фурна е различна / около 16 – 18 мин. Ако фурната е много гореща ще се напукат и прегорят. Ако е студена няма да се надуят ами ще се разлеят. Трябва да си нагласите печенето според Вашата фурна. Може да изпечете 2 – 3 бр. в малка тавичка пробно и така да си нагласите температурата между 140 – 160 градуса.
Ами първата ми тава мнооого леко прегоряха , но за втората се постарах. Като изключим това и , че сместа не ми се получи много гладка / от не пресятото брашно / общо взето се получиха добре като за първи опит.
Вадим от фурната и оставяме да изстинат и тогава лесно се отлепят от хартията за печене.
  


За крема :
Обеленото и нарязано киви го пасираме със захарта и кокосовите стърготини. Варим на котлона до стопяване на захарта и докато сместа загъстне при непрекъснато бъркане. Добавяме боята. Изчакваме да се охлади. 

Слепваме готовите черупки с крема. Оставяме няколко часа. Черупките леко омекват и поемат от крема.
Вкъщи много ги харесаха!






Идеята за тази рецепта видях тук , с някои промени в крема от моя страна :
https://youtu.be/Dazb87y35es

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...