Translate

понеделник, 21 януари 2019 г.

Торта "Под дъгата"



Торта "Под дъгата"

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата:

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_21.html

Продукти :
блат :
4 бр. яйца
300 гр. захар
350 мл. олио
300 гр. брашно
1 бакпулвер / 15 гр. /
50 гр. какао
1 ч.л. сол

крем :
1 л. прясно мляко
60 гр. нишесте  / ползвах ванилия /
20 гр. желатин
9 с.л. захар
2 бр. ванилия
50 гр. бял шоколад
50 гр. кокосови стърготини

за пълнеж :
2 бр. банани
 
крем за украса :
2 бр. белтъци
200 гр. захар
50 мл. вода
1 бр. ванилия
щипка лимонена киселина
щипка сол 

Приготвяне :

блат :

Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.

Прибавяме олиото. 
Прибавяме и сухите продукти , които предварително сме пресели и разбъркали. 
Получава се гъста каша. 
Печем върху хартия за печене в тавичка със свалящ се ринг, 
при температура 180 градуса около 45 мин. 
Проверяваме със дървено шишче до суха клечка дали е изпечен блата. 
При необходимост слагаме фолио отгоре за да не прегори.  
Оставяме го да се охлади добре. 
Получава се леко сух и трошлив блат.

крем :

Разтваряме нишестето в 200 мл. студена вода.

Отделно в около 300 мл. вода разтваряме желатина и го оставяме да набъбне.

Млякото слагаме да заври. Добавяме към него захарта и разтвореното нишесте като бъркаме

непрекъснато. Като се посгъсти го махаме от котлона и към него добавяме набъбналия желатин.

 Разбъркваме добре. Изчакваме леко да се охлади.

Подбираме си купа с формата на полусфера с диаметър около 25 – 27 см.

Накъсваме / или нарязваме / блата на големи хапки.

Обличаме вътрешната и част с прозрачно домакинско фолио или найлонова торбичка.

Първо слагаме няколко лъжици от крема.

След това няколко парченца блат и няколко парченца банан / нарязан на шайби /.

Редуваме крем , блат и банан около три пъти.

Последният слой завършваме с по – големи парчета от блата.

Завиваме с фолио и поставяме тортата да се охлади и стегне добре.

При мен това беше една нощ.

 



Крем за декорация:


Слагаме на котлона захарта и водата да се варят.

Едновременно с това започваме да разбиваме с миксер белтъците със щипката сол.

Когато захарния сироп започне да образува лениви мехури значи е готов / около 7-8 мин./.

За проба може да накапем една капка от сиропа в чиния.

Ако от тази капка с пръсти можем да оформим стъклено топче значи сиропа е готов.

Прибавяме към него лимонената киселина.

Гъстия захарен сироп изливаме на тънка струйка при белтъците като продължаваме да

разбиваме.

Разбиваме докато се охлади белтъчния крем / около 10 мин. /.


 
 
Разпределяме го в 6 бр. купи .                                                                                                 Добавяме подходяща боя за хранителни цели.
Така получаваме желаните от нас цветове на крема – в случая 6 цвята.



Охладената вече торта обръщаме в подходяща за сервиране чиния и                 много внимателно отделяме фолиото.


 
Украсяваме с помощта на сладкарски пош и накрайник звезда като редуваме цветовете.
Става много красива и свежа на вид торта с преливащи цветове като дъга.
Много е лесна и бърза за приготвяне и много вкусна!






Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_21.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...