Translate

понеделник, 21 януари 2019 г.

Питка часовник / новогодишна /




Питка часовник / новогодишна /

Продукти :
1 кг. брашно + 300 гр. за доизмесване и оформяне
3 бр. яйца / отделяме от тях 1 жълтък за намазване /
3 с. л. кисело мляко
5 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. сол
500 мл. прясно мляко
1 кубче мая / 42 гр. /
1 с. л. захар

За цифрите :
5 - 6 с. л. брашно
1 с. л. сол

За овалване :
Смес от семена

Приготвяне:

Желателно е всички продукти да са със стайна температура.
Затопляме леко прясното мляко. Към него добавяме маята , захарта и 4 – 5 с. л. от брашното като разбъркваме добре. Изчакваме докато шупне. През това време пресяваме брашното в дълбок съд удобен за месене. Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото , оцета и солта. Прибавяме и шупналата смес с маята. Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се образува гъста лепкава каша. След това доизмесваме на ръка. Месим до меко тесто. Не трябва да залепва по ръцете , но не трябва и да е твърдо . Ако направите твърдо тесто оформянето ще е трудно и може да не се получи. Оставяме тестото покрито с памучна кърпа да втасва. Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на помещението. Тестото е втасало , когато е удвоило обема си. 
В тава с диаметър около 30 см. и върху хартия за печене започваме да оформяме питката.
От готовото тесто отделяме 12 бр. топки с тегло около 80 – 90 гр. Всяка топка овалваме в сместа от семена и подреждаме по края на тавата. Оформяме още 12 малки топчета с тегло около 15 гр. и тях също слагаме по края. Останалото тесто делим на две части. Едната част оформяме като малка питка и поставяме в центъра. От другата част правим три фитила и сплитаме плетеницата. Покриваме с памучна кърпа и изчакваме да втаса повторно.

Цифрите :

Смесваме брашното , солта и няколко лъжици вода за да получим тесто от което ще оформим цифрите. Поставяме ги върху топчетата и леко притискаме.

Мажем питката в средата и малките топчета с жълтък.
Печем на 170 - 180 градуса около 45 – 50 мин.
При необходимост за да не прегори отгоре слагаме алуминиево фолио.
След изпичане напръскваме с вода и завиваме с памучна кърпа.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...