Питка часовник / новогодишна /
Продукти :
1 кг. брашно + 300 гр. за доизмесване и
оформяне
3 бр. яйца / отделяме от тях 1 жълтък за
намазване /
3 с. л. кисело мляко
5 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. сол
500 мл. прясно мляко
1 кубче мая / 42 гр. /
1 с. л. захар
За цифрите :
5 - 6 с. л. брашно
1 с. л. сол
За овалване :
Смес от семена
Приготвяне:
Желателно е всички продукти да са със
стайна температура.
Затопляме леко прясното мляко. Към него
добавяме маята , захарта и 4 – 5 с. л. от брашното като разбъркваме добре. Изчакваме докато шупне. През това
време пресяваме брашното в дълбок съд удобен за месене. Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото
, оцета и солта. Прибавяме и шупналата смес с маята. Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се образува
гъста лепкава каша. След това доизмесваме на ръка. Месим до меко тесто. Не трябва да залепва по ръцете
, но не трябва и да е твърдо . Ако направите твърдо тесто оформянето ще е
трудно и може да не се получи. Оставяме тестото покрито с памучна кърпа да
втасва. Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на
помещението. Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.
В тава с диаметър
около 30 см. и върху хартия за печене започваме да оформяме питката.
От готовото тесто отделяме 12 бр. топки с
тегло около 80 – 90 гр. Всяка топка овалваме в сместа от семена и подреждаме по
края на тавата. Оформяме още 12 малки топчета с тегло около 15 гр. и тях също
слагаме по края. Останалото тесто делим на две части. Едната част оформяме като
малка питка и поставяме в центъра. От другата част правим три фитила и сплитаме
плетеницата. Покриваме с памучна кърпа и изчакваме да втаса повторно.
Цифрите :
Смесваме брашното , солта и няколко лъжици
вода за да получим тесто от което ще оформим цифрите. Поставяме ги върху топчетата и леко
притискаме.
Мажем питката в средата и малките топчета
с жълтък.
Печем на 170 - 180 градуса около 45 – 50
мин.
При необходимост за да не прегори отгоре
слагаме алуминиево фолио.
След изпичане напръскваме с вода и
завиваме с памучна кърпа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар